Xylograf

Xylograf

Xylograf är ett konstnärligt hantverksyrke. Som xylograf är man en sort "träbildhuggare".

En xylografs arbete går ut på att tillverka stämplar i trä, som kan användas för att göra litografier eller trycka mönster vid tillverkning av tapeter. Synonymer till xylograf är träsnidare och trägravör.

Exempel på när en xylografs hantverkskunnande behövs är vid renoveringar av historiska byggnader, när man tex har en bild på en gammal tapet och vill trycka upp nya tapeter med exakt samma mönster som de gamla.

Xylografen hugger ut tapetmönstret ur ett träblock, en trämall , mallen används sedan för att trycka nya tapeter som kommer att se ut exakt så som de "historiska" tapeterna såg ut.

Utbildning

Utbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan eller så kan man lära sig yrket genom att gå som lärling hos en verksam xylograf.

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Finsnickeri. Motsvarande utbildning kan finnas på komvux.

Framtidsutsikter

Yrkesgruppen är liten. Det är svårt att försörja sig endast som xylograf. Därför är det vanligt att man arbetar samtidigt inom ett annat yrke, exempelvis som Inredningssnickare eller Möbelsnickare.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  416 Lediga jobb som xylograf

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.