På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Renskötare
Spela filmen

Renskötare

Renskötsel har bedrivits i hundratals, kanske tusentals år inom Eurasien och har i sen tid införts även till Nordamerika och Grönland.

Renskötare äger och kontrollerar tama eller halvvilda renar och använder dem för sin försörjning, exempelvis genom att tillvarata mjölk, kött och skinn och/eller genom att använda renarna som drag- eller lastdjur och/eller som lockdjur vid vildrensjakt. Renskötsel utövas oftast som en areell näring över stora områden men kan också bedrivas inom inhägnader.

Renskötare som livnär sig som renskötare kan samtidigt också vara verksam inom andra yrken, t ex som samisk hantverkare eller guide i natur-, kultur- och matupplevelser inom besöksnäringen.

Utbildning

En bra grundutbildning får du på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet.

De flesta renskötare har oftast lärt sig yrket via familjen och genom sin kulturella tradition.

Visste du att...?

... det bor ca 20 000 samer i Sverige idag och av dessa bor ca 2 500 i Stockholm.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Sveriges mest professionella lantbrukare med djuröga

Arbetsgivare / Ort: Resta gård / ÖRSUNDSBRO
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 15 March (10 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Lantbrukare
 • djuruppfödning

Färdigheter
Krav
 • Djuruppfödning
 • lantbruk
 • Lantbruksmaskiner
 • körvana
 • Maskinunderhåll
 • lantbruksmaskiner
 • Växtodling
 • lantbruk

Språk
Krav
 • Svenska
 • Engelska

Om jobbet

Vi söker en driven, noggrann och omtänksam lantbrukare som vill arbeta med djurvälfärd på en bondgård där ingenting liknar en storskalig produktionsmiljö för djuruppfödning. Vi strävar efter att djuren skall ha ett så naturligt liv som är möjligt och där avkommor få gå med sina mödrar och äta sin naturliga föda. Dels för att vi människor skall kunna äta animalisk föda med gott samvete men också för att det är hälsosammare för oss och att vi tror att detta är det enda långsiktiga hållbara sättet för att odla näringstäta grönsaker och spannmål där näringen är i ett kretslopp med gårdens egna djur. Vi söker dig som har erfarenhet av storskaligt lantbruk, djuruppfödning, gärna ekologisk, helst med mjölkkor och i andra hand får och gris. Vi välkomnar särskilt du som vuxit upp på en bondgård med föräldrar som livnärt sig på lantbruket, vilket ger en större förståelse för lantbrukets alla utmaningar. Du kanske har en akademisk utbildning inom området men det är inte nödvändigt utan lång praktisk erfarenhet slår högre.

Vårt lantbruk omfattar växtodling, gris-, lamm-, nöt- och mjölkproduktion samt mycket liten hästhållning och höns på hobbynivå. Vi har just förvärvat mer mark och vår åker- och betesareal uppgår nu till 437 ha och övrigt är produktionsskog av de totalt 940 ha.

Vi är en besöksgård med egen förädling av kött, mjölk i vårt gårdsmejeri och gårdscharkuteri. Vi har ca 500 djur och vi kommer att expandera mjölkproduktionen och planerar ett nytt mjölkkostall med robot, men där vi fortfarande låter korna få vara med sin kalv och äta 99% hö och gräsbete. Vi kommer också att bygga nya välfärdshus för våra får och grisar. Vi säljer allt vi producerar i egen regi i vår gårdsbutik på gården, i vår ekologiska lanthandel ute i skärgården samt till andra affärer i vårt närområde och via de alltmer populära REKO ringarna.

Vi expanderar ständigt och bygger och förbättrar både bostäder och djurstallar mm och därför har vi också en egen bygg- och markentreprenad.

Vårt mål med gården är att driva ett lönsamt lantbruk med moderna metoder utan bekostnad på miljön, vår eller djurens hälsa. Vi vill också kunna visa ”från gård till gaffel” genom att öppna upp för besökare och sälja direkt till konsumenter. Vi har en vision om att ha en gård som är i stort självförsörjande på allt, även el och som har ett kretslopp med alla resurser.

Tjänstens arbetsuppgifter som lantbrukare i korthet är den dagliga skötseln med djuren och jordbruksarbete när det är säsong, vilket kräver;

 • ordningssinne, kunna hantera många olika arbetsuppgifter under en dag som sker i ett högt tempo.
 • stresstålighet, när man jobbar med djur kan allt hända, födslar, olyckor, rymningar som inte går att förutsäga så du måste kunna vara flexibel i dina arbetstider.
 • kunskap och erfarenhet av moderna lantbruksmaskiner och noggrant och varsam behandling av vår nya maskinpark
 • svenska som ditt modersmål alternativt så måste du vara helt flytande på svenska då dokumentation, föreskrifter och information om djuren finns endast på svenska.
 • kommunikativ, vi är en besöksgård med ibland mycket besökare på helger och då skall du kunna beskriva för våra gäster vad som händer och sker på gården och vad som är unikt med våra djur. Du kommer också kunna guida dem med sk Nära-upplevelser där de hyr en djurskötare under en timme och de får hjälp att komma nära våra djur och prova på och mjölka, mata, klappa etc.
 • Du behöver vara praktisk, händig och noggrann skötsel av maskiner och traktorer.
 • Arbetsuppgifterna är krävande fysiskt så mycket god fysisk hälsa är ett krav.
 • Rökfri, då gården är en rökfri arbetsplats.

Vi ställer höga krav för vi vill tillsammans utföra något alldeles extra ordinärt och vi vill ge våra besökare och kunder det där lilla extra som gör att upplevelsen av oss är något att minnas och som rekommenderas till andra. Det kräver att du utför alla arbetsuppgifter med en positiv kraft, noggrant men ändå snabbt och effektivt för det finns alltid lite för mycket att göra. Vi strävar efter att vara en skräpfri, iordningställd och representativ gård, dels för att det är en roligare arbetsmiljö men också för att om var sak är på sin plats så går allt lite snabbare att utföra.

Till skillnad på många lantbruk kommer du hos oss ha arbetskamrater att ta raster med. Din närmsta chef kommer att vara vår gårdsmästare Anders Persson. Vi är för övrigt ca 25 anställda med skilda kompetenser inom djurskötsel, matförädling, jordbruk, byggnation och markarbete. Vi har ett värdebaserat arbetssätt där våra ledord är passion, respekt, helhet, precision, ärlighet, glädje och vi har som mål att vi vill vara bäst på det vi gör.

Vi erbjuder en arbetsplats med hög arbetsenergi och arbetsmoral där du får vara med och bygga något nytt. Vi vågar tänkta nytt och annorlunda för att skapa nästa generations lantbruk på miljön och djurens villkor och med en långsiktig ekonomisk bärighet.

Anställningen är en fast anställning men som inleds med en provanställning. Mycket bra lön för den som tar sig an ansvar och utför arbetsuppgifterna med mycket gott resultat.

Möjlighet till boende finns i närheten av gården men till marknadsmässig hyra, dock med förtur framför andra hyresgäster.

Innan anställning sker kommer telefonintervju att ske inledningsvis, därefter personligt möte med vår erfarne gårdsmästare Anders som har i årtionden drivit en mjölkgård i södra Sverige och som jobbat hos oss sedan i våras.

För mer information eller frågor kontakta Anna Hane, som tillsammans med sin man äger gården 072 22 11 301, eller skicka ansökan till [email protected]

Arbetsgivare
Resta gård
NYSÄTRA RESTA GÅRD 10
74963 ÖRSUNDSBRO
Hemsida: www.restagard.se
Ansökan
Ansök senast 15 March (10 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.