På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Komposittekniker

Komposittekniker

Fordonsindustrin är den bransch där efterfrågan på kompositmaterial ökar allra mest men även branscher som båt, flyg, bygg- och sportindustrin är stora användare av komposit och är i stort behov av kompositkunnig personal.

En av de mest kända kompositerna är kolfiber och den globala efterfrågan på kolfiber spås tredubblas fram till år 2020. Fordons- och vindkraftsindustrin kommer stå för närmare hälften av efterfrågan, men även branscher som flyg-, försvars-, sport-, och byggindustrin förväntas öka sin användning av kompositmaterial.

Komposittekniker har kompetens att driva olika projekt efter egenupprättade aktivitetsplaner och kan uppskatta graden av rimlighet mellan experimentella och teoretiska resultat. De kan identifiera och lösa hållfasttekniska problem, arbeta i olika maskinsystem och datoriserade program vid produktion och bedömning samt göra beräkningar i problemlösningssyfte.

De hanterar också design-, rit- och konstruktionsverktyg så som CAD och kan kommunicera funktion- och företagsprofil genom design och form.

Att tänka på:
Det krävs att man uppvisar intyg från spirometriundersökning. Resultatet från undersökningen kan komma att begränsa vilken inriktning man kan välja inom det här yrket. 

Utbildning

Utbildning till komposittekniker kan finnas inom yrkeshögskolan. I yrkeshögskoleutbildningar ingår det LIA (Lärande i arbete, en sort praktik) och innan man kan påbörja LIA, krävs det att den studerande uppvisar intyg från spirometriundersökning enligt AFS 2005:18. Resultatet från undersökningen kan komma att begränsa var LIA-kursen kan förläggas och vilken inriktning den studerande kan välja inom yrket. 

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.