På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Byggprojektör CAD/BIM Spela filmen

Byggprojektör CAD/BIM

Produktutvecklingen är på frammarsch i alla tekniska branscher (uppgift från juni 2017). Arbetsmarknaden söker därför efter personer att anställa som har uppdaterade kunskaper i att arbeta med teknisk problemlösning i diverse produktutvecklingsprocesser och med god vana att arbeta i 3D-miljöer.

Byggprojektörer inom CAD/BIM är verksamma inom bygg- och arkitektbranschen. De har kompetens inom att bland annat rita i ArchiCAD, Revit och AutoCAD samt Tekla. För övrigt måste de ha kunskaper för att effektivt knyta samman funktion, design och konstruktion för att sedan förena dessa moment med ekonomiska förutsättningar och teknisk kompetens.
Tyngdpunkten i arbetsuppgifterna ligger ofta på användandet av avancerade CAD-system, men byggprojektörer måste också besitta stabil grundläggande förståelse för konstruktionsteknik och design.
Byggprojektörer inom CAD/BIM arbetar med ”virtuellt byggande”.

Arbetstitlar
Arbetstitlar som vanligen används är bland annat CAD-konstruktör, CAD-projektör samt BIM-samordnare inom bygg- och arkitektbranschen.

Yrkesporträtt
Möt Torbjörn J., CAD/BIM-projektör på Skanska Teknik.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan. Bra förberedande grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans tekniska program, ex. på Teknikprogrammet och Industritekniska programmet.

Framtidsutsikter

3D-CAD-BIM kompetens inom byggkonstruktion blir alltmer eftertraktad på arbetsmarknaden.

Länktips

  • CAD - en förkortning som kan stå för det engelska uttrycket "Computer-aided design".
  • BIM - en förkortning som kan stå för "Byggnads InförmationsModell" (på engelska Building Information Model) och är ett samlingsbegrepp inom arbetsmarknadsområde "Samhällsbyggande".

Visste du att... ?

Arkitekturupproret delar årligen Kasper Kalkon-priset för Sveriges fulaste nybyggnation. År 2017 blev priset tilldelat Nya kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad. Källa: arkitekturupproret.se

Se gärna även följande yrkespresentationerna: CAD-konstruktör, Ingenjör, Teknisk designer och Teknisk ritare.

Länktips

14 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.