Arkitektyrken
Spela filmen

Arkitektyrken

Arkitekter ritar byggnader av olika slag, du utformar ett förslag i form av ritningar, texter och modeller. Du kan även arbeta med projektering och uppdragen kan gälla både nybyggnationer, om- eller tillbyggnad eller modernisering av äldre hus.

Som arkitekt jobbar du ofta i stora projektgrupper och samordnar de olika delarna i byggprojektet till en fungerande helhet. Under arbetets gång utbyts idéer och förslag med bland annat uppdragsgivare, byggföretag och andra som är inblandade i projektet.

Det finns många olika arkitektyrken, se nedan...

Utbildning

Lämpliga utbildningar kan finnas inom olika skolformer. På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på teknikprogrammet eller på bygg- och anläggningsprogrammet.

Arkitekter utbildas vid de tekniska högskolorna. Utbildningstiden är fem år vid heltidsstudier. Efter tre år finns möjlighet att avlägga kandidatexamen. En del av platserna bokas för sökande som har gjort Arkitektprovet.

Några utbildningar där ämnet arkitektur ingår som en del
Det finns även ett antal utbildningar på högskolenivå, på folkhögskolorna samt inom KKU där ämnet arkitektur ingår som en del i utbildningen, men man blir inte en utbildad "arkitekt". Några exempel är utbildningar som t.ex kan heta Visualisering av arkitektur, Produktvisualisering, Computer grafisk design, Arkitekturvisualisering eller Byggprojektör CAD/BIM.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  62 Lediga jobb som arkitektyrken

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.