På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Urbanplanerare
Spela filmen

Urbanplanerare

Urbanplanerare är ett yrke som påminner mycket om yrket samhällsplanerare. Våra samhällen är komplexa och många utvecklingsprocesser sker parallellt.

En urbanplanerare fungerar därmed som en samordnare inom områden som kan beröra miljön, hållbarhet, sociala och ekonomiska värden.

Som urbanplanerare kan man arbeta med samhälls- och fysisk planering, och med utveckling av både den sociala och den fysiska miljön. Urbanplanerare har en övergripande kompetens inom stadsbyggnad och stadsutveckling som ger möjlighet att arbeta med planering på stadsbyggnadskontor i både små och stora städer eller på regional nivå.

Historisk tillbakablick

I mitten av 1800-talet levde endast ca 10 % av människorna i städerna, resten på landsbyggden. Nu, drygt 150 år senare, är det tvärtom, endast ca 10 % bor på landsbyggden och resten i städer.

Lilla ordboken

Urbanisering (latin urbs, "stad") betyder en folkförflyttning från landsbygd till städerna. I statistiken är "urbanisering" ett %-tal som visar hur stor andel av befolkningen i ett visst område som bor i städer.

Utbildning

Högskoleutbildning krävs för att kunna arbeta som urbanplanerare. För närvarande finns det en passande utbildning på Malmö högskola

Visste du att...?

... världens brantaste gata heter Baldwin Street och finns på Nya Zeeland. Dit flockas turister för att ta bilder som sedan ofta uppfattas som optiska illusioner, detta på grund av gatans mycket branta lutning.
Källa: guinnessworldrecords.com

Länktips

  • docs.google.com - kontaktinfo ansvariga inom det komunala aktivitetsansvaret i olika svenska kommuner
  • vti.se - VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn vars huvuduppgift är att bedriva forskning och främja utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter
  • akademssr.se/opinion/vara-podcasts/samhallsvetarpodden
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.