Trädgårdsarkitekt
Spela filmen

Trädgårdsarkitekt

En trädgårdsarkitekt planerar trädgårdar och mindre grönytor från grunden. Ett drömyrke för dig som vill arbeta med att skapa attraktiva, funktionella och hållbara lösningar i de gröna sköna trädgårdsrummen utomhus.

Som Trädgårdsarkitekt är du utbildad i växtkännedom, trädgårdsdesign, ritteknik och entreprenörskap. Du arbetar huvudsakligen med trädgårdsarkitektur, vilket betyder att du ritar, planerar trädgårdens grundstruktur och formger dess "gröna rum", både i privata och i offentliga miljöer. Du har stor kännedom om trädgårdens alla material, förstår olika platsers egenskaper (som topografi, jordförhållanden och klimat) och kan välja rätt växter och material till rätt plats. 

Din kund står i centrum och en viktig del av dina arbetsuppgifter handlar om att tillgodose dennes behov, önskemål och förväntningar inom satt budgetram. Dina uppdragsgivare varierar och kan vara privatkunder, företag och organisationer. På samma sätt varierar dina uppdrag, exempel kan vara:

 • privatpersoner som har en trädgårdsdröm de inte känner att de kan förverkliga själva
 • bostadsrättsföreningar som behöver hjälp med löpande trädgårdsskötsel
 • företag som vill ge ett gott första intryck genom en prunkande trädgårdsentré
 • samfälligheter som behöver hjälp med beskärning av föreningens fruktträd, häckar eller buskage.


Du beaktar både estetik och funktionalitet och tar hänsyn till färgscheman, texturer, proportioner och harmoni för att skapa vackra och balanserade trädgårdsmiljöer. Genom att kombinera kreativitet, ritteknik, växtkännedom och kunskap om landskapsarkitektur skapar du trädgårdar och grönområden som förbättrar livskvaliteten och ger en njutbar utomhusupplevelse.

Låter det som något du skulle vilja utvecklas inom? Utbilda dig till Trädgårdsarkitekt!

Utbildning

Universitetsutbildning ges av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet på det 3-åriga programmet Trädgårdsingenjör - design.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogram med inriktning Trädgård. Motsvarande utbildningar kan också finnas inom komvux och vidareutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Lämpliga utbildningar kan även finnas hos privata utbildningsanordnare, där de studerande betalar avgiften och inte har rätt till studiestöd från CSN.

B-körkort kan krävas för att få anställning.

Framtidsutsikter

Sol i sinne! Positiva arbetsmarknadsprognoser pekar på goda möjligheter att få jobb inom trädgårdsbranschen, bland annat som just trädgårdsarkitekt. Det har sin förklaring i att trädgårdsägare allt oftare tar hjälp för allt ifrån löpande skötsel till planering och anläggning av sina trädgårdar.

Arbetsplats

Som trädgårdsarkitekt kan du arbeta för dig själv i egen verksamhet eller som anställd i företag inom trädgårdsanläggning eller trädgårdsdesign. Du kan också arbeta i trädgårdsbutik eller i ett fastighetsmäklarföretag.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.