På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Trädgårdsarkitekt
Spela filmen

Trädgårdsarkitekt

En trädgårdsarkitekt planerar trädgårdar och mindre grönytor från grunden. Trädgård är annars ett drömområde för dig som vill arbeta med att skapa kreativa och praktiska lösningar.

Trädgårdsarkitekt kallas man ofta för, om man är utbildad Trädgårdsingenjör med inriktning design (Trädgårdsdesigner) som huvudsakligen arbetar med trädgårdsarkitektur, dvs ritar, planerar och formger "gröna rum" både i privata och i offentliga miljöer.

Trädgårdsarkitekt behöver ha stor kännedom om trädgårdens alla material och kunna välja de rätta växter till rätt plats.

Trädgårdsarkitektens arbetsuppgifter handlar om att planera trädgårdens grundstruktur, att välja rätt sort växter att pIantera för oIika platser och om att tillgodose kundens behov, önskemål och förväntningar även vad det gäIIer kostnader (viktigt att håIIa den på förhand avsedd budget).

Kunderna kan vara privata kunder, t.ex barnfamiljer som inte hinner och orkar själva, personer som har en trädgårdsdröm de inte känner att de kan skapa själva, eller folk som bara vill ha en Iättskött trädgård - eIIer företag och organisationer.

Som trädgårdsaritekt kan man vara egenföretagare eIIer vara anstäIId i ett trädgårdsanläggningsföretag, trädgårdsbutiker, trädgårdsdesignföretag eIIer i ett fastighetsmäklarföretag. Körkort kan krävas för att få anställning, i första hand B-körkort (för personbil); har man C-körkort (för lastbil) är det en stor merit.

Det finns positiva arbetsmarknadsprognoser angående möjIighet att få jobb inom trädgårdsbranschen, bIand annat som trädgårdsarkitekt  eftersom "villaträdgårdens framtid" verkar se ganska Ijus ut. Detta pga att trädgårdsägare allt oftare tar in hjälp för såväl skötsel, anläggning som planering av sina trädgårdar, jämfört med som det var förr i tiden.

Du som är intresserad av detta yrket, kanske också vill se information om flera yrken, förslagsvis:

Trädgårdsrådgivare/trädgårdskonsulent

Växtskötare

Florist

Hortonom

Arborist

Relevant information som kan vara av intresse för dig som är intresserad av yrken inom "trädgård och växter" kan finnas bland annat på föIjande hemsidor: dendrologerna.se och tradgard.org

Utbildning

Universitetsutbildning ges av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet på det 3-åriga programmet Trädgårdsingenjör/design.
Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktning Trädgård; motsvarande utbildningar kan också finnas inom komvux, vuxenutbildningen; och vidareutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan. Lämpliga utbildningar kan finnas även på privata skolor, där de studerande betalar terminsavgifter samtidigt som de inte har rätt till studiestör från CSN (Centrala Studiestödsnämnden).

Trädgård som hobby
Om man är nybörjare i trädgårdsbranschen, kan man börja med att gå en kurs i trädgårdsskötsel på ett studieförbund eller så kan man gå med i någon intresseförening för trädgårdsintresserade (sådana intresseorganisationer/föreningar brukar ordna utbildningar för medlemmar i trädgårdsskötseln). 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.