Trädgårdsarkitekt
Spela filmen

Trädgårdsarkitekt

En trädgårdsarkitekt planerar trädgårdar och mindre grönytor från grunden. Trädgård är annars ett drömområde för dig som vill arbeta med att skapa kreativa och praktiska lösningar.

Som Trädgårdsarkitekt är du utbildad Trädgårdsingenjör med inriktning Trädgårdsdesigner, som huvudsakligen arbetar med trädgårdsarkitektur, dvs ritar, planerar och formger "gröna rum", både i privata och i offentliga miljöer.

Trädgårdsarkitekt behöver ha stor kännedom om trädgårdens alla material och kunna välja de rätta växter till rätt plats.

Trädgårdsarkitektens arbetsuppgifter handlar om att planera trädgårdens grundstruktur, att välja rätt sort växter att plantera för olika platser och om att tillgodose kundens behov, önskemål och förväntningar även vad det gäller kostnader.

Kunderna kan vara privata kunder, personer som har en trädgårdsdröm de inte känner att de kan skapa själva eller folk som bara vill ha en lättskött trädgård samt företag och organisationer.

Utbildning

Universitetsutbildning ges av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet på det 3-åriga programmet Trädgårdsingenjör - design.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktning Trädgård. Motsvarande utbildningar kan också finnas inom komvux och vidareutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Lämpliga utbildningar kan även finnas hos privata utbildningsanordnare, där de studerande betalar avgiften och inte har rätt till studiestör från CSN.

B-körkort kan krävas för att få anställning, har man C-körkort är det en stor merit.

Framtidsutsikter

Det finns positiva arbetsmarknadsprognoser angående möjlighet att få jobb inom trädgårdsbranschen, bland annat som trädgårdsarkitekt. Detta pga att trädgårdsägare allt oftare tar in hjälp för såväl skötsel, anläggning som planering av sina trädgårdar.

Arbetsplats

Som trädgårdsarkitekt kan du vara egenföretagare eller vara anställd i ett trädgårdsanläggningsföretag, trädgårdsbutiker, trädgårdsdesignföretag eller i ett fastighetsmäklarföretag.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.