På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

CAD-konstruktör

CAD-konstruktör

CAD*-konstruktör (eller som de också kan kallas för CAD-ritare eller på engelska Mechanical Designers) är produktutvecklare inom tillverkningsområdet i teknikbranschen.

En CAD-konstruktör behöver ha mycket goda kunskaper inom teknisk design, matematik och teknik (närmare bestämt i konstruktionsteknik, mekanik, hållfasthet, tillverknings- och produktionsteknik).

Yrket passar dig som tycker om problemlösning och vill arbeta som kreativ ingenjör inom produktutveckling.

CAD-konstruktör är expert inom användande av avancerade CAD-system som arbetsverktyg för skapa bra, dvs hållbara och effektiva konstruktioner.

De arbetar med produktutveckling i 3-dimensionell datormiljö, där tyngdpunkten ligger på användandet av avancerade CAD-system baserat på en grundläggande förståelse för konstruktionsteknik och teknisk design.

CAD-konstruktörer arbetar ofta i projektform.

Som konstruktör med goda kunskaper i professionella CAD-system får man stora möjligheter att få ansvarsfulla och utvecklande arbetsuppgifter inom konstruktion och produktutveckling. CAD-konstruktörer har kompetenser som efterfrågas av bland annat förpacknings-, elkraft-, fordonsindustrin och inom medicinsk teknik. Det är inte sällan CAD-konstruktörer arbetar på teknikkonsultföretag, främst inom verkstads- och fordonsindustrin.

CAD-konstruktörer har ofta en mycket central roll i produktutvecklingsfasen av produktionen. Andra arbetstitlar som en utbildad CAD-konstruktör kan ha är exempelvis CAD-ritare, produktutvecklare, projektledare, maskiningenjör, maskintekniker, konstruktör (främst inom mekanik).

___________
*Förkortning CAD står för det engelska uttrycket "Computer-aided design".

Utbildning

Utbildningar till CAD-konstruktör kan finnas inom Yrkeshögskolan. Bra förberedande grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, såsom Teknikprogrammet, i första hand inriktning Design- och produktutveckling, men även på andra tekniska program som t.ex Industritekniska programmet, El- och energiprogrammet, Bygg- och anläggningsprogrammet och VVS-programmet. På de gymnasiala yrkesprogrammen behöver man välja till extrakurser i matematik och i CAD och/eller Konstruktion - för att bli behörig till en eftergymnasial CAD-utbildning.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen och branschorganisationer bedömer att arbetsmarknaden för CAD-konstruktörer är och förblir mycket god för lång tid framöver.

Lön
Ingångslön (uppgift från december 2017): ca 31.000 kr/månad.

Länktips

  • bbc.com - Will a robot take your job?
  • datainspektionen.se - en myndighet som arbetar för att säkra den enskilda individens rätt till integritet i samhället.

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.