CAD-konstruktör

CAD-konstruktör

CAD-konstruktör, eller som yrket också kan kallas för CAD-ritare, 3D-tekniker eller på engelska Mechanical Designers, är produktutvecklare inom tillverkningsområdet i teknikbranschen.

Som CAD-konstruktör behöver du ha mycket goda kunskaper inom teknisk design, matematik och teknik, närmare bestämt i konstruktionsteknik, mekanik, hållfasthet, tillverknings- och produktionsteknik.

CAD-konstruktör är expert inom användande av avancerade CAD-system som arbetsverktyg för skapa bra, dvs hållbara och effektiva konstruktioner. Produktutvecklingen sker i 3-dimensionell datormiljö, där tyngdpunkten ligger på användandet av avancerade CAD-system baserat på en grundläggande förståelse för konstruktionsteknik och teknisk design.

CAD-konstruktörer har ofta en central roll i produktutvecklingsfasen av produktionen och arbetar ofta i projekt.

Utbildning

Utbildningar till CAD-konstruktör kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Bra förberedande grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, t ex Teknikprogrammet och Industritekniska programmet.

På de gymnasiala yrkesprogrammen behöver du välja till extrakurser i matematik och i CAD och/eller Konstruktion för att bli behörig till en eftergymnasial CAD-utbildning.

Personliga egenskaper

Yrket passar dig som tycker om problemlösning och vill arbeta som kreativ ingenjör inom produktutveckling.

Arbetsplats

CAD-konstruktörer efterfrågas av bland annat förpacknings-, elkraft-, fordonsindustrin och inom medicinsk teknik. Det är inte sällan CAD-konstruktörer arbetar på teknikkonsultföretag, främst inom verkstads- och fordonsindustrin.

Lilla ordboken

CAD - en förkortning som kan stå för det engelska uttrycket Computer-aided design.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  41 Lediga jobb som cad-konstruktör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.