På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Signalprojektör
Spela filmen

Signalprojektör

Gillar du spetsteknik och trivs med att samarbeta i ett team? Då kanske är yrket Signalprojektör helt rätt yrke för dig!
Sverige satsar stort på höghastighetsbanor där tågen kan köras i hastigheter upp till 320 km/timme, och gamla järnvägsbanor behöver moderniseras.

Signalprojektörer ritar framtidens järnvägar och är med och rustar upp dagens järnvägsanläggningar.

Som signalprojektör behöver man ha specialkunskaper inom flera olika områden, bl a i CAD**, BIM*, elteknik, signalprojektering och signalteknik. 

Signalsystemet är en av de mest avancerade delarna inom järnvägsprojekt; det signalerar när tågen ska köra och stanna och ser till att tågen kan köras både snabbt och säkert.

Som signalprojektör ingår man i ett team som konstruerar och tar fram CAD**-ritningar för nya signalanläggningar. Hen sysslar med projektering i 2D och 3D, järnvägsteknik, signalteknik, trafikstyrning och säkerhetssystem.

Personliga egenskaper som krävs: noggrann och mycket säkerhetsmedveten.

Utbildning

Passande utbildningar kan finnas både inom yrkeshögskolan och på högskolenivå. På gymnasiet rekommenderas i första hand välja gå TTU, Tågteknikerutbildning, som är ett specialprogram med egna examensmål, men även utbildning på flera andra program kan ge bra grund för att senare vidareutbilda sig till signalprojektör.

Lilla ordboken
*BIM - är en förkortning som står för Byggnadsinformationsmodellering, som gör det möjligt att skapa digitala modeller för diverse byggprojekt.
**CAD - är en förkortning står för det engelska uttrycket "Computer-aided design".

Lön
förväntad ingångslön för en Signalprojektör med BIM-kompetens i Sverige, som har kvalificerad yrkeshögskoleexamen år 2020 är ca 28 000 kr/månad.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.