Järnvägsprojektör
Spela filmen

Järnvägsprojektör

Järnvägsprojektör arbetar med att projektera inom järnvägsteknikgrenarna signal-, el- och teleteknik, samt med att förstå sambanden mellan dessa teknikgrenar och banteknik. Du arbetar självständigt som projektör och har ofta ensam ansvar för alla delar i olika järnvägsrelaterade projekt. Efter några år inom yrket kan du som järnvägsprojektör utföra granskningar av handlingar och ritningar.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans olika program, bland annat på Teknikprogrammet. Eftergymnasial utbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan och på högskolor/universitet.

Framtidsutsikter

De närmaste 10 åren kommer rekryteringsbehovet av järnvägsprojektörer inom området BEST (Ban, El, Signal, Tele) att öka successivt. Utbyggnad av infrastrukturen tillsammans med pensionsavgångar och införande av ny teknik i form av ERTMS (European Rail Traffic Management System) gör att företagen behöver anställa kontinuerligt.

Många konsultföretag som arbetar med stora järnvägsprojekt utomlands, uppger att deras verksamhet kommer att expandera. Vid beslut om fler höghastighetsbanor kommer efterfrågan på järnvägsprojektörer bli ännu större.

Efterfrågan kan periodvis se olika ut.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.