På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Järnvägsprojektör
Spela filmen

Järnvägsprojektör

Järnvägsprojektör har den yrkeskompetens som krävs för att projektera inom järnvägsteknikgrenarna signal-, el- och teleteknik samt förstå sambanden mellan dessa teknikgrenar och banteknik.

Hen arbetar självständigt som projektör och har ofta ensam ansvar för alla deIar i oIika järnvägsrelaterade projekt. Efter några år inom yrket, kan man som järnvägsprojektör utföra granskningar av handlingar och ritningar.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans olika program, bland annat på Teknikprogrammet och på ett specialprogram med egna examensmål tågtekniker. Eftergymnasial utbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan och på högskolor/universitet. 

Framtidsutsikter

De närmaste 10 åren kommer rekryteringsbehovet av järnvägsprojektörer inom området BEST (Ban, El, Signal, Tele) att vara stort. Utbyggnad av infrastrukturen tillsammans med pensionsavgångar och införande av ny teknik i form av ERTMS (European Rail Traffic Management System) gör att företagen behöver anställa kontinuerligt. Många konsultföretag som arbetar med stora järnvägsprojekt utomlands, uppger att deras verksamhet kommer att expandera. Kommer det att fattas beslut om höghastighetsbanor kommer efterfrågan på järnvägsprojektörer bli ännu större.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.