Teletekniker
Spela filmen

Teletekniker

Som teletekniker installerar man data- och teleutrustningar, inbrotts- och brandlarm eller bygger data- och telenät på kontor och inom industrier.

Det är stor bredd på arbetsuppgifterna inom yrket. Det innebär att man behöver ha bra baskunskap inom elområdet.

Beroende på var man jobbar kan man ha olika yrkestitlar, t ex service- och installationstekniker, larmtekniker och kabelnätstekniker.

Att arbeta som teletekniker kan bland annat innebära att installera data- och teleutrustningar, inbrotts- och brandlarm eller passersystem. Det kan även handla om att till exempel dra kablar till och sätta in kabel-TV-nät. Även installation av data- och telenät i kontor och industrier kan ingå i jobbet, liksom att bygga datanät för data-, media- och bildöverföring. I arbetet ingår i vissa fall även att installera anläggningar för flyg- och fartygsnavigation.

Utbildning

Grundutbildning för att bli teletekniker / larmtekniker finns på El- och energiprogrammet inom gymnasieskolan.

På auktoriserade larminstallationsföretag måste också finnas någon larmtekniker som är certifierad "behörig ingenjör". För det certifikatet krävs praktiskt arbete som larmtekniker och kunskaper i de regler som gäller för larm/larminstallationer.

Utbildningar inom teleteknik finns även inom Yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Teletekniker arbetar i allmänhet i ett elteknikföretag och huvudsysselsättningen är oftast installationer av olika slag.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  109 Lediga jobb som teletekniker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.