På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Säkerhetstekniker
Spela filmen

Säkerhetstekniker

Säkerhetstekniker ingår inom yrkesgruppen "elektronikreparatörer och kommunikationselektriker" och kan också kallas för larm- och säkerhetstekniker och arbetar ofta i ett elteknikföretag. Hen utför installationer av olika slag. Det kan handla t.ex om att installera, programmera och driftsätta säkerhetssystem, som ex.brandlarm, inbrottslarm, TV-övervakningssystem eller passersystem.
I jobbet ingår också ganska ofta att vara en sort "utbildare/instruktör" och bistå med att utbilda samt ge kundsupport till användarna av säkerhetssystemen. Som säkerhetstekniker behöver man därför även ha en viss pedagogisk förmåga.

Säkerhetstekniker anställs av elinstallationsföretag, elteknikföretag, larm- och säkerhetsföretag och företag som är specialiserade på en viss sort larm, ex på brandlarm. Och beroende på var man arbetar kan man också ha olika rätt så olika arbetstitlar.

Huvudsakliga arbetsuppgifter för säkerhetstekniker går ut på att installerar brandlarm, inbrottslarm, CCTV (kameraövervakning), passersystem och diverse annan säkerhetsutrustning. De jobbar både med trådbunden och med trådlös kommunikation. I arbetet ingår det mesta från planering till montering, programmering och driftsättning samt att göra en teknisk beskrivning av installationer.

En stor del av arbetet handlar om att integrera olika säkerhetssystem. Brandlarm, passagesystem och inbrottslarm är ofta kopplade till samma system. På så sätt skapas en gemensam central för styrning och övervakning av säkerheten. Larm- och säkerhetstekniker jobbar även med att nätverksansluta larm, vilket innebär att man ansluter larmet till kundens nätverk och IT-system.

Larm- och säkerhetsteknikerna sköter även service och reparation av larmsystem och säkerhetsanläggningar. Vid en reparation är det viktigt att ta reda på vad som är fel genom att kommunicera med kunder, göra felsökningar (undersökningar) och mätningar. När felet är hittat åtgärdas det och utrustningen ställs in och provkörs.

Det är ofta säkerhetsteknikerns uppgift att utbilda användare av olika säkerhetssystemen. Det är därför viktigt att ha kunskap om de lagar och föreskrifter på det området.

Grunden för arbetsuppgifterna är densamma som för teletekniker eftersom båda jobbar med kabeldragning och installationer. I en del företag har larm- och säkerhetstekniker nära samarbete med låssmeder. Arbetsmiljö
Larm- och säkerhetstekniker åker ofta ut till kunderna i en servicebil. Det innebär att mycket tid tillbringas i bilen. Jour och beredskap efter arbetstid kan förekomma.

Säkerhetsteknikern har många kundkontakter i arbetet och därför är det viktigt att man förstår vad kunderna vill och kan agera utifrån det samt även har tålamod och empati.

Vid service- och reparationsarbete måste säkerhetsteknikern göra felsökningar för att få fram var felet ligger.

Att tänka på
Man bör ha normalt färgseende, dvs om man är "färgblind" kan man inte få jobba som säkerhetstekniker.
Man bör ha god problemlösningsförmåga eftersom felavhjälpning ofta ingår i arbetet.
Jourtjänstgöring och "beredskap" kan ingå i jobbet: man kan ibland behöva jobba på "obekväma" arbetstider såsom kväll, natt och helger.

Utbildning

Grundutbildning för larm- och säkerhetstekniker finns på el- och energiprogrammet i gymnasieskolan. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom komvux. Eftergymnasial utbildning för säkerhetstekniker kan finnas inom yrkeshögskolan.

Övriga kvalifikationer och villkor
Man behöver oftast ha körkort B*** (för personbil) för att kunna få anställning. Ofta kör säkerhetstekniker skåpbil som arbetsfordon.
Det är ganska vanligt att man först "går bredvid" (följer under en introduktionsperioden) en erfaren säkerhetstekniker innan man börjar arbeta med installationerna på egen hand. Ingångslön för säkerhetstekniker i Sverige ligger på cirka 30.000 kr/månaden (uppgift från oktober 2019).

Karriärmöjligheter

På auktoriserade larminstallationsfirmor måste det också finnas en larmtekniker som är certifierad "behörig ingenjör". För att få det certifikatet krävs det en viss längt tidigare praktiskt arbete i branschen och tillräckliga teoretiska kunskaper i de regler som gäller för "larm" generellt och för larminstallationer i synnerhet.

Visste du att...?

År 2006 fanns det i Sverige cirka 18.000 övervakningskameror (som fick tillstånd att sättas upp) och år 2017 har den siffran växt till 33.000. Det är en ökning i antal övervakningskameror på närmare 80% men ökat antal övervakningskameror har tyvärr liten effekt vad det gäller att förhindra eller minska brottslighet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.