På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Elektronikmontör

Elektronikmontör

Elektronikmontörer monterar främst kretskort, elektroniska komponenter och/eller kablar i diverse elektroniska produkter.

Som elektronikmontör kan man ofta kombinera arbetsuppgifter och samtidigt arbeta som el-montör, montör av el- och teleutrustning och/eller som lödare.

Montörer inom elkraft sätter samman delar och bygger elkraftstekniska maskiner och apparater. Exempel på arbetsuppgifter: att inreda en elcentral och sätta ihop de komponenter som ska finnas med inom elcentralen.

Arbetsuppgifter
Elektronikmontörer jobbar med såväl montering av elektronik och mekanik som men avsyning och sluttestning. Ofta utförs arbetet i verkstäder där automatiseringen är hög och man använder automatiska monteringsmaskiner, men elektronikmontörerna kan också behöva arbeta i verkstäder där merparten av uppgifterna görs för hand.

En elektronikmontör kan även arbeta som kretskortmontör/lödare. Då placerar hen ut och löder fast elektroniska komponenter på kretskort. Det finns flera olika metoder, ex. hålmontering och ytmontering. Vid ytmontering plockas komponenterna på automatiskt och lödas i lödmaskinen. Oftast ingår det i elektronikmöntörens arbetsuppgifter även att testa kretskorten (med hjälp av datorer) samt rätta till de fel som upptäcks vid testningen.

Utbildning

Grundläggande utbildning ges inom gymnasieskolan, i första hand på IN, industritekniskaprogrammet eller på EE, el- och energiprogrammet. 
Motsvarande utbildningar för vuxna kan finnas inom komvux.

Alternativa vägar till yrket ligger via arbetsmarknadsutbildning eller genom att bli upplärd på en arbetsplats av en mer erfaren kollega.  

Utbildad i ett annat land
Hen som har utbildning från ett annat land, kan ansöka om att få den validerad. Mer information om Validering finns på Universitets- och högskolerådet, som bedömer utländska gymnasieutbildningar, yrkeshögskoleutbildningar och akademiska utbildningar.

Om man har arbetslivserfarenhet från ett yrke, men saknar betyg/intyg kan man få sina yrkeskunskaper bedömda. Mer information finns på valideringsinfo.se eller hos Arbetsförmedlingen.

Upplärning på en arbetsplats kan ske helt eller "delvis", dvs man kanske redan kan en hel del inom de arbetsuppgifter som man ska utföra, men inte allt som krävs. 
För vissa arbeten/arbetsmoment sker upplärning endast på arbetsplatsen (eftersom reguljär utbildning inom de områdena saknas eller är svår att komma in på).

Övriga kvalifikationer
Elutbildning/el-teleutbildning och förmåga att läsa ritningar och el-scheman är ett allt vanligare krav för att kunna få anställning som elmontör. Certifikat för lödning är en stor merit, ibland ställs det även som ett krav.
Även körkort, i första hand B-körkort, för personbil, kan ställas som ett krav för att kunna få anställning; detta pga arbetsplatsen kan ligga i ett område som är svår att nå med kommunala transportmedel alt. att man behöver besöka olika arbetsplatser inom samma arbetsdag och/eller kan behöva besöka kunder/beställare.

Arbetsplatser

Företagen som anställer elektronikmontörer är ofta verksamma inom tillverkning och marknadsföring av kretskort och andra moduler för industriella processer. Ofta sker arbetet i verkstäder.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.