På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Elmontör
Spela filmen

Elmontör

Montörer av el- och teleutrustning kan vara inriktade mot elkraftsprodukter eller mot elektronik. Elmontörer monterar främst kretskort, elektroniska komponenter och kablar i elektroniska produkter.  Montörer inom elkraft sätter samman delar och bygger elkraftstekniska maskiner och apparater. Ett exempel är att man inreder en elcentral och sätter ihop de komponenter som ska finnas.

Elmontörer arbetar framför allt med att montera, underhålla och reparera elektriska anläggningar och maskiner. De kan även arbeta med att montera elektriska komponenter eller enklare elinstallationer. Elmontörer är en stor och heterogen yrkesgrupp som återfinns i flera branscher och arbetar med olika arbetsuppgifter. De flesta arbetar inom tillverkningsindustrin och i byggbranschen.

Att arbeta som elmontör innbeär att man arbetar mycket praktiskt och det är viktigt att kunna fatta beslut. Arbetet kan ha varierande arbetsuppgifter beroende på var och inom vilket företag som du arbetar. 

Se gärna en kort (1 min 16 sek) videofilm om elmontören Natalie, som tycker att hon har världens bästa jobb. Här är snabblänk till filmen.

Utbildning

Bra grundutbildning erbjuds på gymnasieskolans El- och energiprogrammet. Motsvarande utbildning kan finnas på vuxenutbildningen (komvux). Påbyggnadsutbildningen finns inom Yrkeshögskolan.
Lärlingsstegen regleras i de fackliga avtal som finns i branschen.

Visste du att...?
Nästan hälften av den el som används i Sverige kommer från vattenkraft.

Tävling Årets Hantverkare
Årets Hantverkare - är en årligen arrangerad tävling som syftar till att hylla de bästa hantverkarna i Sverige. Tävlingen avgörs av svenska folkets röster - inom kategorierna: VVS, El, Bygg och Måleri i 3 storlekar: små, medel och stora företag. Källa: aretshantverkare.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.