Elmontör
Spela filmen

Elmontör

Montörer av el- och teleutrustning kan vara inriktade mot elkraftsprodukter eller mot elektronik. Elmontörer monterar främst kretskort, elektroniska komponenter och kablar i elektroniska produkter. Montörer inom elkraft sätter samman delar och bygger elkraftstekniska maskiner och apparater. Ett exempel är att man inreder en elcentral och sätter ihop de komponenter som ska finnas.

Elmontörer arbetar framför allt med att montera, underhålla och reparera elektriska anläggningar och maskiner. Du kan även arbeta med att montera elektriska komponenter eller enklare elinstallationer. Elmontörer är en stor yrkesgrupp som återfinns i flera branscher och arbetar med olika arbetsuppgifter. De flesta arbetar inom tillverkningsindustrin och i byggbranschen.

Att arbeta som elmontör innebär att du arbetar mycket praktiskt och det är viktigt att kunna fatta beslut. Arbetet kan ha varierande arbetsuppgifter beroende på var och inom vilket företag som du arbetar. 

Utbildning

Bra grundutbildning erbjuds på gymnasieskolans El- och energiprogrammet. Motsvarande utbildning kan finnas på komvux. Påbyggnadsutbildning finns inom Yrkeshögskolan.

Lärlingsstegen regleras i de fackliga avtal som finns i branschen.

Visste du att...?

... nästan hälften av den el som används i Sverige kommer från vattenkraft.

Visa mer
Visa mindre

1230 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.