På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Elektriker
Spela filmen

Elektriker

Elektriker arbetar inom många specialområden och nästan var som helst, samtidigt som du bidrar till en hållbar samhällsutveckling.

En elektriker som drar ledningar i nya bostäder, kontor, köpcentra och liknande kallas "Installationselektriker". Som elektriker kan du också arbeta med installationsarbeten i samband med ombyggnation och renoveringar av befintliga hus. Att vara elektriker är ett rörligt och varierande arbete och det kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen. Förutom kabeldragningen jobbar elektriker också med att montera elcentraler. Säkerheten är viktig och kräver att du är noggrann. En elektriker gör även en teknisk beskrivning av installationen så att andra kan se hur den är gjord.

Elektriker jobbar även med ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar och kallas då för "Serviceelektriker". Kunderna kan vara privatpersoner eller kontor och industrier. Du har ritningar och beskrivningar som underlag och vid felsökning använder du olika mätinstrument för att lokalisera felet som sedan åtgärdas. Serviceelektrikern kan även sätta upp elcentraler, dra kablar, montera strömbrytare och installera kylskåp och andra vitvaror. Serviceelektrikern åker oftast ensam ut till kunderna.

Elektriker som är anställda på en större industris el-avdelning eller anställd i en elinstallationsfirma kallas "Industrielektriker". Du arbetar med både hög- och lågspänning. En viktig del av arbetet är att underhålla och reparera maskiner och automatiska anläggningar.

Elektriker som gjort sin lärlingstid, men är ännu inte fullbetald elektriker kallas för "Ellmontör". 

Yrkesporträtt

Se en 1min28sek lång film om elektrikern Emmy;
se en 1min51sek lång film om elektrikern Ola.

Utbildning

Du utbildas till elektriker på El- och energiprogrammet inom gymnasieskolan, inriktning elteknik. Efter den grundläggande utbildningen i gymnasieskolan gör du oftast en lärlingstid som är cirka 1 år. Då har du en anställning som lärling vid ett elföretag. Efter godkänd utbildning och avslutad lärlingstid utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnd ett certifikat som visar att du har fullgjort sin utbildning. Utbildningar med inriktning mot elinstallationsområdet finns även inom Yrkeshögskolan. Läs mer på YrkeshögskoleGuiden.

Se information om ECY-certifikat och ETG-certifikat på www.ecy.com - som är ECY´s hemsida ( ECY = Elbranschens Centrala Yrkesnämnd). Här är snabblänk till information om cerifieringen.

Visste du att...?

Nästan hälften av den el som används i Sverige kommer från vattenkraft.

TEMADAG
23 Januari - Elens dag, är instiftad av Svensk energi.

Årets Hantverkare - är en årligen arrangerad tävling som syftar till att hylla de bästa hantverkarna i Sverige. Tävlingen avgörs av svenska folkets röster - inom kategorierna: VVS, El, Bygg och Måleri i 3 storlekar: små, medel och stora företag. Källa: aretshantverkare.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.