På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Elektriker Spela filmen

Elektriker

Elektriker omfattar flera olika yrken. Vad man kallas beror egentligen på var man jobbar. Gemensamt för alla elektriker är att de har samma grundutbildning.

En elektriker kan verka inom otaliga specialområden och nästan var som helst – samtidigt som hen bidrar till en hållbar samhällsutveckling.

Installationselektriker kallas ofta de som drar ledningar i nya bostäder, kontor, köpcentra och liknande. Man kan också arbeta med ombyggnation och renoveringar av befintliga hus. Det är ett rörligt och varierande arbete och det kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen. Förutom kabeldragningen jobbar installationselektriker också med att montera in elcentraler där elströmmen ska tas emot och att sätta upp kabelstegar. Senare under byggtiden sätter man upp strömbrytare och vägguttag och monterar upp belysning. Säkerheten är viktig och kräver att man är noggrann. Installationselektrikern ska också göra en teknisk beskrivning av installationen så att andra kan se hur den är gjord.

Serviceelektriker jobbar med ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar. Kunderna kan vara privatpersoner eller kontor och industrier. Man har ritningar och beskrivningar som underlag och vid felsökning använder man olika mätinstrument för att lokalisera felet som sedan åtgärdas. Serviceelektrikern kan också göra mindre kompletterande installationer som till exempel sätta upp elcentraler, dra kablar, montera strömbrytare och installera kylskåp och andra vitvaror. Serviceelektrikern åker oftast ensam ut till kunderna, i en servicebil.

En industrielektriker kan antingen vara anställd på en större industris el-avdelning eller vara anställd i en elinstallationsfirma som gör arbeten åt industrin. Man arbetar med både hög- och lågspänning. En viktig del av industrielektrikerns arbete är att underhålla och reparera maskiner och automatiska anläggningar.

Elmontör är elektriker som gjort lärlingstid, men är ej ännu fullbetald elektriker. Om yrket kommunikationselektriker Iäs här.

Andra yrken som kanske intresserar dig är förmodIigen: elingenjör och hissmontör.

Kika också gärna på yrken: fastighetsteknikerflygplansmontörautomationstekniker och drifttekniker.

Utbildning

Man utbildas till elektriker på El- och energiprogrammet inom gymnasieskolan, inriktning elteknik. Efter den grundläggande utbildningen i gymnasieskolan gör man oftast sin ”lärlingstid”, som är cirka 1 år. Då har man en anställning som lärling vid ett elföretag. Efter godkänd utbildning och avslutad lärlingstid utfärdar Elbranschens centrala yrkesnämnd ett certifikat som visar att man har fullgjort sin utbildning. Om man gör lärlingstid eller ej beror dock på i vilket företag man anställs. Det är kollektivavtalet som finns mellan arbetsgivaren och facket som avgör detta.

Utbildningar med inriktning mot elinstallationsområdet finns även inom Yrkeshögskolan. Läs mer på YrkeshögskoleGuiden.

Framtidsutsikter

Behovet av att rekrytera installationselektriker kommer att öka under de kommande tio åren. En anledning är planerade investeringar i bostäder, alternativ energianvändning och andra anläggningar. En annan är att tillgången på jobb kommer att öka eftersom många elektriker byter till andra yrken varje år. Tillgången på utbildade installationselektriker blir god trots att många av dem lämnar yrket något år efter utbildningens slut. 

Övrigt

Se information om ECY-certifikat och ETG-certifikat på www.ecy.com - som är ECY´s hemsida ( ECY = Elbranschens Centrala Yrkesnämnd). Här är snabblänk till information om cerifieringen.

Visste du att...?
Nästan hälften av den el som används i Sverige kommer från vattenkraft.

Att tänka på (hälsorisker)
Huden på händerna nöts av att dra elledningar och att använda olika handverktyg. Lim som kan framkalla allergi används också i yrket. Mer info om hälsorisker och hur man kan förebygga finns på jobbafrisk.se.

TEMADAG
23 Januari - Elens dag, är instiftad av Svensk energi.

Tävling Årets Hantverkare
Årets Hantverkare - är en årligen arrangerad tävling som syftar till att hylla de bästa hantverkarna i Sverige. Tävlingen avgörs av svenska folkets röster - inom kategorierna: VVS, El, Bygg och Måleri i 3 storlekar: små, medel och stora företag. Källa: aretshantverkare.se

Länktips

22 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.