Installations- och serviceelektriker
Spela filmen

Installations- och serviceelektriker

Som elektriker arbetar du både med att sätta upp ledningar och belysning i ny- och ombyggda hus och med service och reparation. Har du kunskaper om svagström kan du också installera till exempel data- och telenät.

Som installationselektriker drar man in ledningar och installerar elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier. Det är ett rörligt arbete och det kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen.

Utbildning

På gymnasiet läser man på El- och energiprogrammet.

Motsvarande utbildning kan finnas inom Komvux.

Vidareutbildningar för elektriker finns inom Yrkeshögskolan.

B-körkort kan krävas för att få anställning.

Personliga egenskaper

Händighet och noggrannhet är bra egenskaper för en elektriker liksom att ha normalt färgseende. Ett stort säkerthetstänk är extremt viktigt att ha, olyckor på arbetsplatsen kan leda till mycket allvarliga skador.

Arbetsplats

Som installationstekniker arbetar man med att dra ledningar och installera elektrisk utrustning i bostäder, kontor och industrier. Man kan arbeta med allt från nybyggnation till renoveringar.

Som servicetekniker arbetar man med nyinstallation, ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar för privatpersoner, på kontor och industrier. Man gör ofta även mindre installationer till exempel av vitvaror eller solpaneler.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.