På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Installations- och serviceelektriker
Spela filmen

Installations- och serviceelektriker

Som elektriker arbetar du både med att sätta upp ledningar och belysning i ny- och ombyggda hus och med service och reparation. Har du kunskaper om svagström kan du också installera till exempel data- och telenät. Händighet och noggrannhet är bra egenskaper för en elektriker liksom att ha normalt färgseende. Som installationselektriker drar man in ledningar och installerar elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier. Det är ett rörligt arbete och det kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen.

B-körkort (för personbil) kan krävas för att få anställning. Även om körkort inte är ett krav, är det mycket meriterande.

Viktigt att tänka på: säkerthetstänk är extremt viktigt att ha därför att olyckor på arbetsplatsen kan leda till mycket allvarliga skador och i värsta fall orsaka att de drabbade mister livet.

Installationselektriker
Som installationstekniker arbetar man med att dra ledningar och installera elektrisk utrustning i bostäder, kontor och industrier. Man kan arbeta med allt från nybyggnation till renoveringar.

Serviceelektriker
Som servicetekniker arbetar man med nyinstallation, ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar för privatpersoner, på kontor och industrier. Man gör ofta även mindre installationer till exempel av vitvaror eller solpaneler.

Att tänka på (hälsorisker)
Huden på händerna nöts av att dra elledningar och att använda olika handverktyg. Lim som kan framkalla allergi används också i yrket. Mer info om hälsorisker och hur man kan förebygga finns på jobbafrisk.se.

Utbildning

Man bör vara behörig elektriker. På gymnasiet läser man på El- och energiprogrammet (EE). Motsvarande utbiIdning kan finnas inom Komvux, vuxenutbiIdningen. PåbyggnadsutbiIdningar för eIektriker finns inom YrkeshögskoIan, där man bIand annat kan Iäsa tiII EIingenjör. 

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat: ca 98 % av yrkesverksamma är män (uppgift från SCB från mars 2017 - men som är baserat på data insamlat under år 2015).

Se information om ECY-certifikat och ETG-certifikat på ecy.com - som är ECY´s hemsida ( ECY = Elbranschens Centrala Yrkesnämnd). Här är snabblänk till information om cerifieringen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.