Som elektriker arbetar du både med att sätta upp ledningar och belysning i ny- och ombyggda hus och med service och reparation. Har du kunskaper om svagström kan du också installera till exempel data- och telenät.
Som installationselektriker drar man in ledningar och installerar elektrisk utrustning i bostäder, kontor, affärer och industrier. Det är ett rörligt arbete och det kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
På gymnasiet läser man på El- och energiprogrammet.
Motsvarande utbildning kan finnas inom Komvux.
Vidareutbildningar för elektriker finns inom Yrkeshögskolan.
B-körkort kan krävas för att få anställning.
Personliga egenskaper
Händighet och noggrannhet är bra egenskaper för en elektriker liksom att ha normalt färgseende. Ett stort säkerthetstänk är extremt viktigt att ha, olyckor på arbetsplatsen kan leda till mycket allvarliga skador.
Arbetsplats
Som installationstekniker arbetar man med att dra ledningar och installera elektrisk utrustning i bostäder, kontor och industrier. Man kan arbeta med allt från nybyggnation till renoveringar.
Som servicetekniker arbetar man med nyinstallation, ombyggnad, felsökning och reparation av elektriska anläggningar för privatpersoner, på kontor och industrier. Man gör ofta även mindre installationer till exempel av vitvaror eller solpaneler.
Länktips
- elsäkerhetsverket.se
- elsakerhetsverket.se/arbeta-med-elinstallationer
- etgsverige.se - Elteknikbranschens gymnasium
- svenskenergi.se
- Svenska Elektrikerförbundet

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret