På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Optotekniker/fibertekniker
Spela filmen

Optotekniker/fibertekniker

Optotekniker kan också kaIIas för Fibertekniker.

Som Optotekniker/fibertekniker arbetar man med installation av fiberoptik, ett snabbt växande område nationellt och internationellt.

Optotekniker är exper på bredbandsbyggnad. Hen vet "allt" om fiberkabel, dess egenskaper, funktion och användningsområden, fibersvetsning och mätteknik, fiberblåsning, förläggning mm. Hen kan utföra installationsarbete, både inom- och utomhus och hen väljer rätt material och utrustning för ändamålet. 

Som fibertekniker så ingår också moment "fibersvetsning", bland flera andra arbetsmoment. Se gärna yrkespresentation fibersvetsare.

Optoteknikernas/fiberteknikernas arbetsmiljö är väldigt varierande, de kan dra fiber i marken, luften, eller i vatten eller utföra arbeten hemma hos privatpersoner eller på företag.

Det råder stor brist på yrkeskunnig personal, både i Sverige och över hela världen.

Utbildning

Lägst gymnasiekompetens, helst genomgången teknisk utbildning. Vill bli fibersvetsare (eller fibertekniker) bör i första hand söka till gymnasiets EE-programmet och på EE välja inriktningen Elteknik eller Dator- och kommunikationsteknik. Om man på gymnasiet läser utbildning där kursen "Kommunikationsnät 1" ej ingår, kan man försöka "ta" den som en valbar kurs (inom den kursen ingår det en del som handlar om "fibersvetsning" - därför rekommenderas det att man läser den på gymnasiet; kursen Kommunikationsnät 1 tillhör ett ämnesområde Installationsteknik, se skolverket.se).
Utbildning på eftergymnasial nivå kan finnas inom yrkeshögskola.

Kvalifikationer
Utbildning och/eller erfarenhet av kabelinstallationer kan ställas som ett krav för att kunna få anställning. Ställs det inte som ett krav, är det i så fall starkt meriterande.

Övriga krav som kan ställas är: CANT-Auktorisation (auktorisation för kabel-TV), TCP/IP, kommunikationsprotokoll samt B-körkort*** (för personbil).

På Eftergymnasial nivå
Utbildning till optotekniker/fibertekniker kan finnas inom yrkeshögskoIan. Var god se utbud av yrkeshögskoleutbildnignar på yhguiden.se

Visste du att...?
Enligt regeringens bredbandsstrategi, är planen att 95 % av Sveriges befolkning ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s år 2020 och alla i Sverige ska vara "helt uppkopplade" år 2025. Källa: Regeringen.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.