På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Fibersvetsare

Fibersvetsare

Fibersvetsare svetsar optiska cablar, som i folkmun ofta kallas för "fiber". Vill man satsa på detta yrke, bör man vara tekniskt intresserad samt "händy"/fingerfärdig.

Fibersvetsare och fibertekniker samarbetar ofta vid installationsarbete med varandra och med FTTH*-installatörer; man kan också vara både fibersvetsare, FTTH*-installatör och fibertekniker, vilket är vanligare på små företag.

På större företag ingår fibersvetsare i team med FTTH*-installatörer och jobbar med installationer av fiber hos privatpersoner och organisationer/företag. I arbetet ingår vanligtvis att "blåsa fiber" mellan kund och kopplingspunkt, fibersvetsning, montering och driftsättning av aktiv utrustning**. Andra förekommande arbetsuppgifter är inmätning och verifiering av utförda installationer. Nätuppbyggnad för data, tv och tele kan också ingå i arbetsuppgifterna.

Arbete kan bland annat utföras i både nya och gamla fastigheter och både större och mindre installationer kan vara aktuellt att delta i.

Personliga egenskaper
En viktig egenskap är att kunna arbeta både självständigt och i lag med kollegorna. Fibersvetsare/FTTH*-installatörer samarbetar framförallt med andra installatörer. En annan viktigegenskap är att man är ansvarstagande och har en förståelse för att andra kan vara mycket beroende av att du blir klar i tid. 

Att tänka på

  • Man behöver ha normalt färgseende.
  • På vissa arbetsplatser kan man ha ganska mycket kundkontakter och måste därför vara tålmodig, pedagogisk och ha en stor vilja och även förmågan att vara flexibel och komma överens.
  • Fibersvetsare behöver ha eller skaffa sig erfarenhet av fosbox och markbox, vilket hen kan göra under sin utbildning eller senare - under arbetets gång.
  • Att man har körkort för personbil kan ställas som ett krav för att kunna få arbete som fibersvetsare/fibertekniker/FTTH-installatör.
  • De företag som anställer fibersvetsare kan även utföra schakter för bredband med egna maskiner, därför är det många ggr fördelaktigt om man har utbildning till eller i alla fall intresse för anläggningsförararbete.
  • Hälsorisker: Huden på händerna nöts av att dra elledningar och att använda olika handverktyg. Lim som kan framkalla allergi används också i yrket. Mer info om hälsorisker och hur man kan förebygga finns på www.jobbafrisk.se.


"Lilla ordboken"
Fiber - är en bredbandslösning som erbjuder bäst prestanda pga den är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet.

Fiberoptik -  är ett optiskt system där ljus leds genom s k optiska fibrer vars kärnor är gjorda av mycket rent glas eller plast från flera millimeters diameter ned till mindre än ett hårstrås diameter. Dessa glas- eller plastkärnor är omslutna av ett mantelhölje och vanligtvis också av ett skyddande skal. Ett fiberoptiskt överföringssystem består av en sändare och av en mottagare. Sändaren skickar ut ljus antingen med hjälp av laser eller med hjälp av lysdioder. Mottagaren "översätter" ljussignalerna till elektriska impulser som sänds till dator, TV eller telefon. För att upptäcka ljuset använder mottagaren sig av fotoceller eller fotodioder. Den vanligaste ljusvåglängderna som används för detta är 1310 och 1550 nanometer (infrarött ljus).

* Förkortning "FTTH" står för det engelska uttrycket Fiber To The Home med vilket menas att en bostad, som exempelvis en villa eller lägenhet ansluts med en egen fiberförbindelse från telestationen****. I praktiken använder man FTTH-förkorningen även om det handlar om egen anslutning till en enskild företaglokal (trots att företagslokal inte är "home"/bostad).
** "Aktiv utrustning" - inom kunskapsområde "elektronik" innebär det att utrustningen gör om t.ex. en signal med hjälp av externt tillförd kraft (ström) som kan vara från vägguttag med eller utan nätadapter eller t.ex. batteri. Är utrustningen passiv så tillförs ingen extern kraft (ström) som t.ex. ett filter i en ADSL***-splitter.
*** Förkortning ADSL står för "Asymmetric digital subscriber line", moduleringsteknik, som möjliggör snabb överföring av data över koppartelefonlinjer. Med splitter (filter) kan man dela på en kopparförbindelse för både telefon och internetuppkoppling. Asymmetrisk betyder att det är olika hastigheter i de båda riktningarna, och man använder därför begreppen downlink (nerströms = till kunden) respektive uplink (uppströms = från kunden).
**** Telestation = en tekniknod (eller site) som avser den byggnad och/eller utrymme som används för aktiv utrustning i stativ och där man terminerar kabelnät i korskoppling (KK) eller optiskt distributionsfält (ODF).

Utbildning

Lägst gymnasiekompetens, helst genomgången teknisk utbildning. Vill bli fibersvetsare (eller fibertekniker) bör i första hand söka till gymnasiets EE-programmet> och på EE välja inriktningen Elteknik eller Dator och kommunikationsteknik. Om man på gymnasiet läser utbildning där kursen "Kommunikationsnät 1" ej ingår, kan man försöka "ta" den som en valbar kurs (inom den kursen ingår det en del som handlar om "fibersvetsning" - därför rekommenderas det att man läser den på gymnasiet; kursen Kommunikationsnät 1 tillhör ett ämnesområde Installationsteknik, se www.skolverket.se).

Kvalifikationer
Utbildning och/eller erfarenhet av kabelinstallationer kan ställas som ett krav för att kunna få anställning. Ställs det inte som ett krav, är det i så fall starkt meriterande.

Övriga krav som kan ställas är: CANT-Auktorisation (auktorisation för kabel-TV), TCP/IP, kommunikationsprotokoll samt B-körkort*** (för personbil).

Arbetsmarknad

Fibersvetsare anställs i första hand av företag inom affärsområdena IT, Bredband och Radiokom som står inför en mycket stark utveckling, med fokus på fiberutbyggnad, och inte sällan även driver adsl-, kabeltv-nät, serverhallar och erbjuder infrastruktur- och innehållstjänster till privatpersoner och företag. Bredbandstekniken sprids snabbt över landet och branschen befinner sig i stark tillväxt och förändring, därför är behovet av kompetent personal, som praktiskt kan få fibertekniken på plats, stor.

Visste du att...?
Enligt regeringens bredbandsstrategi, är planen att 95 % av Sveriges befolkning ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s år 2020 och alla i Sverige ska vara "helt uppkopplade" år 2025. Källa: regeringen.se.

Länktips

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.