På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Svetsansvarig

Svetsansvarig

Som svetsansvarig arbetar man oftast med underhåll och teknikstöd i löpande produktion. De arbetsuppgifter som ingår kräver att man har gedigen erfarenhet och utbildning inom svetsteknik. Svetsansvarig leder och fördelar arbetet vilket kräver att man är en ansvarstagande person med vissa ledaregenskaper. Exempel på en arbetsplats för en svetsansvarig är t.ex företag som sysslar med legotillverkning till tyngre fordonsindustrin, t.ex tillverkning av lastvagnar.
Det är fördelaktigt om man har utbildning och/eller erfarenhet i projektledning inom plåt och svets och vana av att leda och fördel arbete.
Den som vill jobba som svetsansvarig ska helts ha ett stort allmänt teknik intresse och god datavana med kunskap inom CAD (Catia), god kommunikativ förmåga och vara en självständig problemlösare.
Meriterande för den som vill jobba som svetsansvarig:
kunskaper och vana av att ha arbetat med ISO och vana av att certifiera mot TS 3834 samt kunskaper i EN 15085 (standard mot spårbunden trafik).

Personliga egenskaper som krävs för att kunna trivas i rollen som svetsansvarig är att man är ansvarstagande, målinriktad, flexibel, positiv, ordningsam och har en god samarbetsförmåga eftersom arbetet så kräver.

Se gärna Skolverkets film "60 sekunder med svetsare" - här är snabblänk till filmen.

Här kan du i en 3 min lång videofilm "Svetsare - ett yrke för dig?" följa tillverkningen av ett truckchassi. 

Utbildning

Passande utbildningar kan finnas inom yrkeshögskoIan. Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Industritekniska programmet, inriktning Svetsteknik.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.