På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Svets- och robottekniker

Svets- och robottekniker

Sverige ligger i framkant med att robotisera tillverkningen. Både små företag och internationella koncerner investerar stort i robotteknik för att säkra produktionen. Kunderna efterfrågar i allt större utsträckning att svetsad tillverkning sker i robot. 

Den manuella svetsningen har numera blivit mer av ett komplement till den automatiserade robotsvetsningen. Detta förutsätter i sin tur att det finns utbildade svetstekniker som har en gedigen kompetens i såväl robotteknik som svetsprocesser.

För att nå den utvecklingskraft som finns i robotisering räcker det inte med självlärda robotoperatörer utan man behöver utbildning i att programmera svetsrobotar. 

En svetsare (manuel eller traditionell svetsare, alltså) kan vidareutbilda sig till robotsvetsare som ett led i sin kompetensutveckling.

Du som är intresserad av detta yrke kanske också vill ta del av flera yrkespresentationer:var god läs förslagsvis om Spårsvetsare och Undervattensvetsare samt om andra yrken inom område Tekniskt arbete.

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Industritekniska programmet, inriktning Svetsteknik. Motsvarande utbildning kan finnas inom Komvux, vuxenutbildningen. Lämpliga utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.