På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Internationell svetsare - IW

Internationell svetsare - IW

Internationell svetsare förkortas ofta till "IW". Det är ett kvalificerat och "fritt" yrke därför att man kan arbeta med diverse olika typer av svetsjobb och i olika länder.

Framtiden ser ljus ut när det gäller möjlighet att få jobb - både på fem och tio års sikt är det liten konkurrens om jobbet som Internationell svetsare. Svetsning är ett många gånger fritt och kreativt yrke. Du arbetar med olika uppgifter, främst inom verkstadsindustrin. Några av vanligaste arbetsuppgifterna är tillverkning, montering och reparation.

Utbildning till Internationell svetsare består idag av totalt 18 moduler med tre utbildningsnivåer för respektive svetsmetod. Som systemet är uppbyggd kan du avsluta utbildningen på önskad nivå. Utbildningen leder till diplomerad internationell rörsvetsare, internationell plåtsvetsare eller internationell kälsvetsare.

Se gärna Skolverkets film "60 sekunder med svetsare" - här är snabblänk till filmen.

Du som är intresserad av detta yrke kanske också vill läsa om yrken: Svetsare, Spårsvetsare, Svetsansvarig och Undervattensvetsare samt Svets- och robottekniker.

Utbildning

IW-svetsare utbildas i gymnasieskolan, Komvux (vuxenutbildningen: yrkesvuxutbildningar), Yrkeshögskoleutbildning och kan även finnas i form av en arbetsmarknadsutbildning i Arbetsförmedlingens regí.
För information om IW-svetsare som arbetsmarknadsutbildning se Arbetsförmedlingens hemsida eller kontaka AF´s personal på ett AF kontor närmast din folkbokföringsadress.
I gymnasieskolan finns utbildning till svetsare inom det Industritekniska programmets inriktning svetsteknik.
Vilka utbildningsanordnare som är godkända av Svetskommissionen kan du se på Svetskommissionens hemsida - här är snabblänk till platsen på Svetskommissionens hemsida med lista på de godkända skolorna.

Visste du att?
Europassen förenklar för arbetsgivare att förstå betyg från andra EU-länder och gör det på så vis enklare för individer att söka jobb och utbildning i hela EU. Källa: europass.cedefop.europa.eu.

 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.