Robotutvecklare

Robotutvecklare

Robotutvecklare, precis som namnet antyder, skapar och förbättrar robotar.

Exempel på olika typer av robotar är industrirobotar, servicerobotar och brandman-robotar. Industrirobotar ersätter monotona, tidskrävande och/eller farliga arbeten inom industrin.

Servicerobotar kommer förhoppningsvis komplettera för personalen inom hälso- och sjukvården och inom äldreomsorgen. Brandman-robotar som redan nu testas på sex orter i Sverige, ska hjälpa brandmän att bekämpa bränder, de ska delta i släckningsarbetet när det för farligt för riktiga brandmän.

Det är i första hand ingenjörer, automationsingenjörer, serviceingenjörer och ingenjörer inom styr- och regleringsteknik, som i samarbete med andra yrken, utvecklar robotar. 

AI är en förkortning som står för Artificiell intelligens, som är den sorters intelligens som har skapats av någonting annat än naturen. Området artificiell intelligens (AI) avser diverse olika förmågor, t ex förmågan att hitta föremål i bilder och att ta fram väderprognoser.

En stor del av vetenskapen kring AI har funnits sedan 1950-talet. Men det är först mycket senare som kunskapsområdet fick en snabb utveckling som sker i takt med kraftfullare hårdvara.

AI handlar inte alltid om just robotar, utan är mer av en revolution i hur man arbetar med information av olika typer.

För att kunna arbeta med att utveckla AI, behöver man lära sig programmering och datavetenskap av olika slag, algoritmer, programspråk, logik, statistik mm.

Utbildning

Grundläggande gymnasieprogram är Teknikprogrammet.

Grundläggande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan samt högskola / universitet.

Rekommenderat är att söka akademiska utbildningar på högskolor/universitet, t ex Datavetenskapliga program, utbildningar i Datateknik och/eller i Teknisk Matematik, i första hand femåriga civilingenjörsprogram.

Ett alternativ är att läsa kandidatprogrammet för Kognitionsvetenskap, som har inriktningar mot AI.

Det går även att ta sig till AI-utveckling via utbildningar i matematik, filosofi eller lingvistik, beroende på vilken "komponent" i robotens "hjärna" man i första hand vill arbeta med.

Man kan inom AI specialisera sig på arbeta med maskininlärningens matematiska grunder och metoder med tillämpningen av dem för vissa tillämpningsområden, som t ex datorseende, talkommunikation, robotik och informationshämtning.

Framtidsutsikter

AI-tekniker eller AI-ingenjör kan avancera till en position som exempelvis AI-forskningschef. Arbetsmöjligheter för AI-forskningschefer finns bl a inom Sociala Medieföretag, t ex inom Facebook.

Visste du att...?

... det finns prognoser på, att det om 15-20 år finns, robotar som gör hälften av de arbetsuppgifter som idag utförs av människor. Detta innebär att ca 2,5 arbetstillfällen försvinner, bl a kommer många ekonomer och kassabiträden att bli överflödiga, men vissa yrken kommer att påverkas mycket lite och till dessa yrken räknas Skogsmästare, Präst, Chef och Psykolog.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    183 Lediga jobb som robotutvecklare

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.