På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Robotutvecklare

Robotutvecklare

Robotutvecklare, precis som namnet antyder, skapar och förbättrar robotar.

ExempeI på oIika typer av robotar är industrirobotar, servicerobotar och brandman-robotar. Industrirobotar ersätter monotona, tidskrävande och/eIIer farIiga arbeten inom industrin. Servicerobotar kommer förhoppningsvis kompIettera och "täcka för" personaI inom häIso- och sjukvård och inom äIdreomsorg. Brandman-robotar som redan nu (januari 2017) testas på sex orter i Sverige ska hjäIpa brandmän att bekämpa bränder: de ska deIta i sIäckningsarbete när det för farIigt för "riktiga brandmän", dvs för människor att gå in pga högt värme och giftig rök.

Det är i första hand ingenjörer: automationsingenjörer, serviceingenjörer, ingengörer inom styr- och regleringsteknik, som i samarbete med andra yrken, utveckIar robotar. 

Se gärna flera yrkespresentationer: Ingenjör, Svets- och Robottekniker samt andra yrken inom områden Tekniskt arbete och Data/IT.

Visste du att...?
Det finns prognoser på att det om 15-20 år blir robotar (artificiell-inteligenta maskiner) som gör hälften av de arbetsuppgifter som idag (november 2017) utförs av människor; detta innebär att ca 2,5 arbetstillfällen försvinner i Sverige; bl a kommer många ekonomier och kassabiträden att bli "överflödiga", men vissa yrken kommer att påverkas i mycket liten grad; till de yrken som bedöms inte påverkas speciellt mycket av den utvecklingen då "robotar tar över våra jobb" är Skogsmästare, Präst, Chef och Psykolog.

Lilla ordboken
AI - en forkortning för "artificiell intelligens"
ANN- Artificiella Neurala Nätverk
Android - en människoliknande robot. Andra namn som används för att beskriva en "människoliknande robot" är humanoid och antropomorf robot.

Vad är AI?
AI är en förkortning som står för "Artificiell intelligens", som är den sorters intelligens som har skapats av "någonting annat" än naturen (ofta menas det med AI datorer och program som visar förmåga att lära sig nya saker & sedan använda den förmågan för att lösa diverse problem). Området artificiell intelligens (AI) avser diverse olika förmågor, ex. förmågan att hitta föremål i bilder och att ta fram väderprognoser (AI-meteorolog som i folkmun kallas för "meteorolog-robot").
En stor del av vetenskapen kring AI har funnits sedan 1950-talet. Men det är först mycket senare som kunskapsområdet fick en snabb utveckling som sker i takt med kraftfullare hårdvara. Man behöver väldigt kraftfulla datorer för att träna en AI; det beror på den mycket stora mängden av information som är involverad. AI handlar inte alltid om just robotar, utan är mer av en revolution i hur man arbetar med information av olika typer.

Vilken utbildning krävs för att kunna jobba med att utveckla AI?
"Artificiell intelligens" är ett delområde av datavetenskap som utnyttjar allmänna datavetenskapliga tekniker. Så, för att kunna arbeta med att utveckla AI, behöver man lära sig programmering och datavetenskap av olika slag, algoritmer, programspråk, logik, statistik mm.
Gedigna kunskaper krävs inom ett antal olika kunskapsområden, däribland inom Datateknik, Datavetenskap, Teknisk Matematik och Mekatronik. Därför rekommenderas det att man söker studier på följande akademiska utbildningar, dvs utbildningar på högskolor/universitet: Datavetenskapliga program; utbildningar i Datateknik och/eller i Teknisk Matematik - i första hand femåriga civilingenjörsprogram.
Man kan, alltså, gå många olika vägar till de olika jobben som handlar om att vidareutveckla AI. Ett av alternativen är att läsa kandidatprogrammet för Kognitionsvetenskap, som har inriktningar mot AI. Det går även att ta sig till AI-utveckling via utbildningar i matematik, filosofi eller lingvistik, beroende på vilken "komponent" i robotens "hjärna" man i första hand vill arbeta med.
Man kan inom AI specialisera sig på ex.arbeta med maskininlärningens matematiska grunder och metoder med tillämpningen av dem för vissa tillämpningsområden, såsom ex. datorseende, talkommunikation, robotik & informationshämtning.

Karriärmöjligheter
AI-tekniker eller AI-ingenjör kan avancera till en position som exempelvis AI-forskningschef. Arbetsmöjligheter för AI-forskningschefer finns bl a inom Sociala Medieföretag, ex. inom Facebook.

Länktips

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.