På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Automationselektriker
Spela filmen

Automationselektriker

Som automationselektriker jobbar du med att montera, ställa in, reparera och sköta utrustning för automatisk styrning av olika anläggningar inom exempelvis industri, värme och luft.

Att vara elektriker är ett rörligt och varierande arbete och det kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen. Förutom kabeldragningen jobbar automationselektrikern också med att montera större elcentraler för industri. Säkerheten är viktig och kräver att du är noggrann. En elektriker gör även en teknisk beskrivning av installationen så att andra kan se hur den är gjord.

Se gärna filmen om automationselektrikern Shkar (1,21 min)

Utbildning

Du måste vara behörig elektriker för att arbeta som automationselektriker. På gymnasiet läser du El- och energiprogrammet (EE). Motsvarande utbiIdning kan finnas inom Komvux. PåbyggnadsutbiIdningar för eIektriker finns inom YrkeshögskoIan, utbildning till EIingenjör. 

Se information om ECY-certifikat och ETG-certifikat på ecy.com - som är ECY´s hemsida ( ECY = Elbranschens Centrala Yrkesnämnd). Här är snabblänk till information om cerifieringen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.