Automationsingenjör
Spela filmen

Automationsingenjör

Automationsingenjör är en sammanfattande benämning. När produktionen i industrin blir alltmer automatiserad med automatiskt styrda anläggningar och industrirobotar, behövs ingenjörer som ansvarar för utveckling, underhåll och reparation. 

Som automationsingenjör arbetar du med att installera, ställa in och köra igång automatiska anläggningar, men även med att programmera de anläggningar som är datorstyrda. Anläggningarna kan vara elektroniskt styrda, pneumatiska (styrda med tryckluft), hydrauliska (styrda med hjälp av vätskesystem), mekaniska eller kombination av flera. 

En automationsingenjör ser över anläggningarna och gör mätningar, smörjer, byter ut slitna delar och utför de justeringar som behövs. Du använder mätinstrument för att göra el-mätningar i kraft- och signalsystem och testprogram för att söka fel i de program som styr processen eller maskinen. Ibland är anläggningarna uppkopplade i nätverk och du kan göra mycket av felsökningen via din dator redan innan du kommer ut i anläggningen. Beredskapstjänst eller jourtjänst ingår ofta i arbetet. 

Utbildning

B-körkort är oftast ett krav för anställning. 

Vilken utbildning som krävs är inte centralt reglerat, utan varje arbetsgivare får själv bestämma vilken utbildning som krävs. Vanligtvis efterfrågar arbetsgivare teknisk utbildning på lägst gymnasial nivå.

Relevanta eftergymnasiala utbildningar finns inom olika skolformer, bland annat inom yrkeshögskolan.

De tekniska programmen inom gymnasiet är Teknikprogrammet, Industritekniska programmet och El- och energiprogrammet.

Personliga egenskaper

Om du är intresserad av att utbilda dig till automationsingenjör behöver du ha ett brett intresse för teknik, van att tänka logiskt och tycka om att arbeta i team.

Arbetsplats

Det är vanligt att detta yrke kallas för styr- och reglertekniker eller styr- och reglermekaniker. Om du arbetar i processindustri kallas du ofta för instrumenttekniker eller processtekniker. Du kan också vara anställd som underhållstekniker eller som servicetekniker inom verkstadsindustrin.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.