På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Automationsingenjör Spela filmen

Automationsingenjör

Automationsingenjör är en sammanfattande benämning.
När produktionen i industrin blir alltmer automatiserad med automatiskt styrda anläggningar och industrirobotar behövs det ingenjörer som kan utveckla, underhålla och reparera dessa.

Det är vanligt att man kallas styr- och reglertekniker eller styr- och reglermekaniker.
Om man jobbar i en processindustri kallas man ofta instrumenttekniker eller processtekniker. Man kan också vara anställd som underhållstekniker eller som servicetekniker inom verkstadsindustrin.

Som automationsingenjör kan man arbeta med att installera, ställa in och köra igång automatiska anläggningar men även programmera de anläggningar som är datorstyrda. Anläggningarna kan vara elektroniskt styrda, pneumatiska (styrda med tryckluft), hydrauliska (styrda med hjälp av vätskesystem), mekaniska eller en kombination av dessa. En automationstekniker/
automationsingenjör behöver kunna både styr- och reglerteknik, mekanik, elektronik, hydraulik och pneumatik samt datorteknik.

En automationsingenjör kontrollerar apparater och anläggningar och gör förebyggande underhåll. Hen ser över anläggningarna och gör mätningar, smörjer, byter ut slitna delar och gör de justeringar som behövs. När man ska reparera anläggningar som inte fungerar består mycket av arbetet att försöka lokalisera felen. Man använder mätinstrument för att göra elmätningar i kraft- och signalsystem och testprogram för att söka fel i de program som styr processen eller maskinen.

Ibland är maskinerna eller anläggningarna uppkopplade i nätverk och du kan göra mycket av felsökningen via din uppkopplade dator redan innan du kommer ut i anläggningen. Det finns också nya avancerade styrsystem som också kontrollerar att olika mätvärden är bra och slår larm när något är fel. Det underlättar felsökningen. Men som tekniker/ingenjör måste man alltid fundera på vad som är rimligt.

När en automationsingenjör har lokaliserat felet byter hen ut eller reparerar de defekta delarna, gör justeringar, också i programmen och kontrollerar att utrustningen fungerar igen. Hen arbetar ofta under tidspress eftersom ett avbrott i produktionen kan kosta mycket pengar. Beredskapstjänst eller jourtjänst ingår ofta i arbetet. Det innebär att man ibland får rycka in på kvällar, nätter och helger när det uppstår fel.

Automationsingenjörens utvecklingsuppgifter är att ta fram nya tekniska lösningar. Det kan gälla förbättring av befintliga anläggningar eller utveckling av nya anläggningar. Då ingår hen ofta i en projektgrupp tillsammans med andra medarbetare.

Automationsingenjör arbetar också hos företag som tillverkar automatiserade anläggningar eller robotar och sköter installation och service hos kunder eller hos serviceföretag som sköter servicen av anläggningarna. Då är kontakten med kunder en viktig del av arbetet. En hel del resor ingår i sådana arbeten och därför bör men helst ha körkort.

Utveckling
Industrin inför allt fler elektroniskt styrda, datoriserade och robotutrustade produktionssystem som gör att det behövs personal som svarar för reparationer och service. Samtidigt är det en tendens att maskinoperatörerna själva gör enklare felsökning och sköter en del av det enklare underhållsarbetet.

Automationsingenjörerna sköter de mer avancerade arbetsuppgifterna och det är mycket troligt att det kommer att vara stort behov av personer som installerar och underhåller automationsutrustning.

Bra att veta för den som är intresserad av att utbilda sig till en Automationsingenjör:

* Felsökning kräver att man är bra på att tänka logiskt.
* Man bör ha ett brett intresse för teknik.
* Ibland behövs det körkort, därför är det mycket bra att planera för att skaffa det.
* Beredskapstjänst kan ingå i arbetet.

Personliga egenskaper

Detta yrke passar dig som har:

– välutvecklat logiskttänkande
– brett intresse för teknik
– körkort
– flexibilitet i fråga om arbetstider.

Läs gärna även i andra yrkespresentationer, t.ex om yrket Ingenjör och om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Utbildning

Vilken utbildning som krävs är inte strikt centralt reglerat, utan varje arbetsgivare får själv bestämma vilken utbildning som krävs. Ofast kräver arbetsgivare teknisk utbildning på lägst gymnasial nivå. Relevanta eftergymnasiala utbildningar finns inom olika skolformer, bland annat inom yrkeshögskolan.

Länktips

  • bbc.com - Will a robot take your job?
  • vision.se - tips till chefer & medarbetare inför utvecklingssamtal.

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.