På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Automationsingenjör Spela filmen

Automationsingenjör

Automationsingenjör är en sammanfattande benämning. När produktionen i industrin blir alltmer automatiserad med automatiskt styrda anläggningar och industrirobotar behövs ingenjörer som ansvarar för utveckling, underhåll och reparation. 

Det är vanligt att detta yrke kallas för styr- och reglertekniker eller styr- och reglermekaniker. Om du arbetar i processindustri kallas du ofta för instrumenttekniker eller processtekniker. Du kan också vara anställd som underhållstekniker eller som servicetekniker inom verkstadsindustrin.

Som automationsingenjör arbetar du med att installera, ställa in och köra igång automatiska anläggningar, men även med att programmera de anläggningar som är datorstyrda. Anläggningarna kan vara elektroniskt styrda, pneumatiska (styrda med tryckluft), hydrauliska (styrda med hjälp av vätskesystem), mekaniska eller kombination. 

En automationsingenjör ser över anläggningarna och gör mätningar, smörjer, byter ut slitna delar och gör de justeringar som behövs. Du använder mätinstrument för att göra elmätningar i kraft- och signalsystem och testprogram för att söka fel i de program som styr processen eller maskinen. Ibland är anläggningarna uppkopplade i nätverk och du kan göra mycket av felsökningen via din dator redan innan du kommer ut i anläggningen. 

Beredskapstjänst eller jourtjänst ingår ofta i arbetet. Det innebär att du ibland får rycka in på kvällar, nätter och helger när det uppstår fel. Automationsingenjör arbetar också hos företag som tillverkar automatiserade anläggningar eller robotar och sköter installation och service hos kunder eller hos serviceföretag som sköter servicen av anläggningarna. 

Om du är intresserad av att utbilda dig till automationsingenjör behöver du ha ett brett intresse för teknik, van att tänka logiskt och tycka om att arbeta i team. Ofta behövs även körkort för att kunna ta sig till en anläggning. 

Utbildning

Vilken utbildning som krävs är inte centralt reglerat, utan varje arbetsgivare får själv bestämma vilken utbildning som krävs. Ofast kräver arbetsgivare teknisk utbildning på lägst gymnasial nivå. Relevanta eftergymnasiala utbildningar finns inom olika skolformer, bland annat inom yrkeshögskolan.

Länktips

  • bbc.com - Will a robot take your job?
  • vision.se - tips till chefer & medarbetare inför utvecklingssamtal.

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.