På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Automationsingenjör
Spela filmen

Automationsingenjör

Automationsingenjör är en sammanfattande benämning. När produktionen i industrin blir alltmer automatiserad med automatiskt styrda anläggningar och industrirobotar, behövs ingenjörer som ansvarar för utveckling, underhåll och reparation. 

Som automationsingenjör arbetar du med att installera, ställa in och köra igång automatiska anläggningar, men även med att programmera de anläggningar som är datorstyrda. Anläggningarna kan vara elektroniskt styrda, pneumatiska (styrda med tryckluft), hydrauliska (styrda med hjälp av vätskesystem), mekaniska eller kombination av flera. 

En automationsingenjör ser över anläggningarna och gör mätningar, smörjer, byter ut slitna delar och utför de justeringar som behövs. Du använder mätinstrument för att göra el-mätningar i kraft- och signalsystem och testprogram för att söka fel i de program som styr processen eller maskinen. Ibland är anläggningarna uppkopplade i nätverk och du kan göra mycket av felsökningen via din dator redan innan du kommer ut i anläggningen. Beredskapstjänst eller jourtjänst ingår ofta i arbetet. 

Utbildning

B-körkort är oftast ett krav för anställning. 

Vilken utbildning som krävs är inte centralt reglerat, utan varje arbetsgivare får själv bestämma vilken utbildning som krävs. Vanligtvis efterfrågar arbetsgivare teknisk utbildning på lägst gymnasial nivå.

Relevanta eftergymnasiala utbildningar finns inom olika skolformer, bland annat inom yrkeshögskolan.

De tekniska programmen inom gymnasiet är Teknikprogrammet, Industritekniska programmet och El- och energiprogrammet.

Personliga egenskaper

Om du är intresserad av att utbilda dig till automationsingenjör behöver du ha ett brett intresse för teknik, van att tänka logiskt och tycka om att arbeta i team.

Arbetsplats

Det är vanligt att detta yrke kallas för styr- och reglertekniker eller styr- och reglermekaniker. Om du arbetar i processindustri kallas du ofta för instrumenttekniker eller processtekniker. Du kan också vara anställd som underhållstekniker eller som servicetekniker inom verkstadsindustrin.

Länktips

 • KTH - avdelningen för robotik, perception och lärande
Visa mer
Visa mindre

166 Lediga jobb

Automationsingenjör till Nolato MediTech

Arbetsgivare / Ort: Nolato Meditech AB / HÖRBY
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-07
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Automationsingenjör
 • maskin

Språk
Krav
 • Engelska
 • Svenska

Om jobbet

Nolato MediTech söker en driven automationsingenjör inom IIoT att fortsätta utveckla produktionen vidare mot världsklass. I vår produktion formsprutar vi produkter i plast och silikon som även i många fall efterförädlas på olika sätt. Vi har därför ett stort behov av att övervaka och analysera olika parametrar i produktionen vilket ligger till grund för den här rollens uppdrag. Som automationsingenjör kommer du arbeta med implementering och vidareutveckling av vår IoT plattform och verka för ett steg närmre industri 4.0. Du kommer ha ett nära samarbete med produktionsledningen i båda våra fabriker, IT samt vår projektorganisation.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

· Plattformsägare samt superuser för IoT plattformen.

· Säkerställa drift samt utveckla plattformen

· Produktions- samt projektsupport

· Stöd vid offertberedning

Kvalifikationer och erfarenhet

Vi tänker oss att du har en relevant högskoleutbildning samt 2-3 års erfarenhet från liknande arbete. Du har en bra inblick och förståelse för olika protokoll och standarder inom OT samt en bred IT kunskap. Du har tidigare drivit delprojekt och är van vid att själv ta ansvar för att dina uppdrag. Du bör kunna hantera flera olika kravställare och se till deras behov när du driver dina delprojekt. Meriterande är om du har vana av PLC programmering.

Personliga Egenskaper

Du är ansvarstagande, välorganiserad och affärsmässig och har förmågan att vara drivande och beslutsmässig när situationen så kräver. Vi ser att man är strukturerad i sitt arbete och utmanar de rutiner och arbetssätt som man anser går att förbättra. Vi tror att du är strukturerad i ditt arbetssätt och prestigelös i ditt förhållande till andra. Du är positivt och ser möjligheter och är bra på att få med dina kollegor i ditt driv. Du är bra på att se värde i det som genomförs och har en förståelse för de affärsmodeller man driver.

Vad erbjuder vi dig?

Vi erbjuder dig ett intressant och omväxlande arbete i en framgångsrik börsnoterad koncern som ger dig stora möjligheter till personlig och yrkesmässig utveckling. Du är med i uppstarten av vår resa mot industri 4.0 och har stora möjligheter att påverka våra vägval.

Tjänsten är placerad på vår fabrik i Hörby men du kommer även arbeta mot fabriken i Lomma.

Ansökan

Stämmer ovan beskrivning in på dig och du känner att detta är ett tillfälle som inte får missas? Skicka då in din ansökan till [email protected] senast den 20:e Juni 2021.

Vill Du veta mer, kontakta

Industrial Engineering Manager; Jakob Jönsson, +46 766 956 082, [email protected]

HR Admin; Stefan Hasselblad, 0768-617183, [email protected]

Arbetsgivare
Nolato Meditech AB
MEDICINGATAN 4
24221 HÖRBY
Hemsida: www.nolato.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Automationsingenjör

Arbetsgivare / Ort: Wikan Personal AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-05-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Automationstekniker
 • el

Om jobbet
LMT Automation söker nu Automationsingenjör! Om företaget LMT är en teknikkonsult med tyngdpunkt inom det eltekniska området. Vi sysselsätter ett 35-tal medarbetare på våra kontor i Malmö, Kristianstad, Hässleholm, Svenljunga samt Södertälje. Företaget har allt sedan starten i slutet på 90-talet utvecklats till ett framgångsrikt konsult- och projektdrivande bolag med en bred verksamhet inom en rad olika branscher och industrisegment. Inom våra affärsområden Automation, Building och Engeneering driver vi projekt med strikt fokus på kvalitet, funktion och kundens nytta. Våra konsulters kvalifikationer samt vårt strukturerade arbetssätt är nyckeln till framgångsrika projekt som genererar ökad lönsamhet och konkurrenskraft hos våra kunder. LMT’s målsättning är fortsatt tillväxt, bland annat inom verksamhetsområdet Automation som kommer det närmaste året att fortsätta utveckla ett starkt erbjudande mot den nordiska industrin samt offentlig verksamhet inom kommunala bolag. Vi söker nu en Automationsingenjör som vill vara med och utvecklas i en utmanande verksamhet och vara delaktig i att stärka LMT´s position på marknaden. Du utgår från vårt kontor i Kristianstad men då vi även har kontor i Malmö och Hässleholm går det att kombinera arbetstiden på dessa kontor. I denna rekrytering samarbetar vi med Wikan Personal. Dina arbetsuppgifter Du kommer arbeta med programmering av ett flertal PLC-miljöer och HMI/SCADA-system främst mot processanläggningar. Som konsult på LMT styr du ditt arbete och planering till stor del själv och du arbetar hela tiden med fokus på optimala lösningar för kundens verksamhet. Din bakgrund/Dina egenskaper För att vara aktuell till tjänsten som Automationsingenjör krävs aktuell automationsutbildning på minst KY-nivå med några års arbetslivserfarenhet inom automation. Det ses meriterande om du har erfarenhet av elkonstruktion. Du är en strukturerad person som har lätt för att skapa och bibehålla relationer både internt och externt. Du har ett starkt driv och är samtidigt prestigelös i ditt sätt att vara. Rollen kräver: - PLC-kunskaper - Baskunskaper i engelska då många manualer är på detta språk - B-körkort - En del av arbetena görs ute hos kund vilket medför resor och ibland övernattningar. Information och kontakt Tjänsten är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Ansöker gör du endast via vår hemsida www.wikan.se. Ansökningarna behandlas löpande men sista dag att söka är 20/6. Vid frågor och funderingar kontakta rekryteringskonsult Andreas Håkansson, 044-5906507. Om Wikan Personal Wikan Personal är ett auktoriserat och etablerat bemannings- och rekryteringsföretag. Med lokal förankring vill vi hjälpa företag och organisationer med kompetent och välmotiverad personal. Wikan har kontor på 15 orter i Sverige, omsätter ca 330 Msek och har omkring 700 anställda. Läs mer på www.wikan.se
Arbetsgivare
Wikan Personal AB
Hemsida: http://www.wikan.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Senior Automation Engineer, Gothenburg

Arbetsgivare / Ort: Yara Marine Technologies AB / Göteborg
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-05-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Krav
 • PLC (programmerbart styrsystem)
 • Mjukvaruutveckling
Meriterande
 • Automationsteknik
 • Elektronikkonstruktion
 • Hydraulik
 • Hydraulik- och pneumatiksystem
 • produktkunskap
 • Mekanik

Språk
Krav
 • Engelska

Om jobbet

Senior Automation Engineer

Gothenburg

Yara Marine Technologies provides technologies to enable a greener maritime industry. Ever since the beginning in 2010, Yara Marine Technologies has been a frontrunner in the emission reduction technology industry. We developed into one of the world’s largest providers of high-quality scrubber systems, with more than 400 systems installed.

Today, we provide a portfolio of green technologies and work as a partner for yards’ and ship-owners’, to reduce and eliminate ship emissions. Yara Marine Technologies is a fully owned subsidiary of Yara International and we have offices in Sweden, Norway, and China.

Do you want to help us promote a healthy planet for future generations? We are now looking for a Senior Automation Engineer who will strengthen our engineering team.

"I have worked at Yara Marine since December 2018. What made me apply for the position was the international work environment in a company that value growth, both individually and from industrial perspective by investing in innovation projects.

To work at Yara Marine is fun and exciting, especially when it comes to be involved in development of innovation products. What I appreciate the most from working at Yara Marine is the chance to expand your network by working in a fast-growing company, as well as the company culture and the chance to develop."

- Saman Chashm Fassa, Electrical designer/Automation engineer

Main responsibilities

As Senior Automation Engineer you will work multidisciplinary within the organization in various projects. You are the main responsible programmer for development of our control system and the architecture. In this role, you report to the Electrical & Automation Manager.

You will also:

 • Develop control system philosophy and software structure for new products/processes
 • Develop PLC logic including interfaces to subsystems
 • Develop HMI graphics
 • Advise on technical solution in projects related to automation for hydraulic systems
 • Support commissioning team with advice on technical questions and participate in commissioning FAT & SAT when required
 • Make technical specifications and requirements towards suppliers and interfaced sub systems
 • Hydraulic Design interaction and supervision of programming for technical solutions and component selection together with supplier
 • Other responsibilities related to supervise software development, functional descriptions and test procedures

Background and skills

 • Minimum 6 years’ experience working with PLC based software development
 • Experience from different control systems following IEC 61131-3
 • Profound knowledge within the field of system design, automation, electrical, hydraulic and/or mechanical experience
 • Experience from working with different stakeholders, both internal and external
 • Experience with technical specifications and system design
 • Fluent in English, writing and speaking

Personal qualities

As a person, you are an analytical problem solver with the ability to think from both a technical and commercial perspective. You are a driven and positive person with a good ability to work in teams and sharing your experiences.

What we offer

We offer an opportunity to be part of a market leading global company in front of green technology for ships, with strong growth. In an open and inspiring environment where your energy will make a difference. We provide great potential for personal and professional development.

Contact

For more information, please contact Josefine Petersson 0702-50 14 29 or Nicole Diener 0735-25 86 86 at Intenso Teknikrekrytering AB.

Let’s make the world a greener place!

We welcome your application as soon as possible; selection is done continuously.

More information at www.yaramarine.com.

Sökord: ingenjör, automationsingenjör,

Arbetsgivare
Yara Marine Technologies AB
Gamla Almedalsvägen 21C
41263 Göteborg
Hemsida: https://yaramarine.com/
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Automationsingenjör, Envac Scandinavia AB

Arbetsgivare / Ort: Addilon Professionals AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 21 juni (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-06-10
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Automationsingenjör
 • elkraft

Om jobbet
Vill du vara en del i utvecklandet av hållbar sopsortering och skapa förutsättningar för en renare framtid? Då ser vi fram emot att välkomna just dig till vårt team! Envac är en av de mest innovativa aktörerna inom den globala automatiserade avfallsinsamlingsindustrin och uppfinnaren av sopsugssystemet. Med innovation och uppfinningsrikedom leder vi design och implementering av nästa generations återvinning med hjälp av resurseffektiv avfallshantering. Vår vision är att skapa smartare städer, förbättra livskvaliteten och bidra till att säkra en grönare planet för framtida generationer. Nu söker vi en Automationsingenjör med ett brinnande intresse för teknik och PLC programmering till vårt team på Automationsavdelningen. Arbetet är omväxlande och du styr din arbetsdag utifrån aktuella projekt. Resor förekommer inom norra Europa som är ett välkommet miljöombyte där du får träffa kollegor i andra länder/städer och utbyta erfarenheter. Vi är ett sammansvetsat och familjärt team där vi ger varandra gehör för idéer, beslutsvägarna är korta och effektiviteten hög. Tjänsten är med placering i Stockholm (Hammarby Sjöstad). Arbetsuppgifter - Programmering. - Drifttagning och funktionstester av våra system. - Optimering av nya och befintliga system. - Support till våra serviceavdelningar. - Vidareutveckling av produkter och system. - Ingå i övriga projektteam i egenskap av automationsingenjör. - Projektledning. Kvalifikationer Vi söker dig som har/är: - Högskoleingenjör eller YH-ingenjör med minst ett års arbetslivserfarenhet inom automation. - Uttrycker dig väl i svenska och engelska, både tal och skrift. - Innehar B-körkort. Meriterande är om du kan: - Programmeringsverktyg som Codesys, Twincat, IX Developer, GX IEC Developer eller liknande program. - Felsökningsmetodik. - Läsa och förstå olika sorters elritningar. Personlighet För att du ska trivas i rollen ser vi att du är en person som gillar att bolla idéer. Du räds inte för att säga vad du tycker och ta dig an utmaningar. Du ska tycka om att skratta på jobbet samtidigt som du kan stänga av omvärlden för att noggrant planera och sjösätta projekt som kräver detaljerad uppmärksamhet. Ansökan Vi samarbetar med Addilon i denna rekrytering. Din ansökan (CV och personligt brev) skickar du in snarast via länken nedan. Urval sker löpande och tjänsten kan tillsättas innan ansökningstiden gått ut. Frågor om tjänsten besvaras vardagar 9.00-10.00, 010-207 01 50, menyval 3. Om Addilon Rekrytering av rätt chefer och specialister inom främst teknik, försäljning, inköp och logistik i Mälardalen, Stockholm, Göteborg, Helsingfors, Köpenhamn, Oslo och Chicago. Följ oss på: LinkedIn | Facebook | Instagram Vi undanber oss vänligt men bestämt direktkontakt med försäljare av ytterligare jobbannonser, kandidater etc. Sökord: automation, automationsingenjör, ingenjör, envac, plc, Codesys, Twincat, IX Developer, GX IEC Developer
Arbetsgivare
Addilon Professionals AB
Hemsida: http://www.addilon.se
Ansökan
Ansök senast 21 juni (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Automationsingenjör, Envac Scandinavia AB

Arbetsgivare / Ort: Addilon Professionals AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 21 juni (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-06-08
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Automationsingenjör
 • elkraft

Om jobbet
Vill du vara en del i utvecklandet av hållbar sopsortering och skapa förutsättningar för en renare framtid? Då ser vi fram emot att välkomna just dig till vårt team! Envac är en av de mest innovativa aktörerna inom den globala automatiserade avfallsinsamlingsindustrin och uppfinnaren av sopsugssystemet. Med innovation och uppfinningsrikedom leder vi design och implementering av nästa generations återvinning med hjälp av resurseffektiv avfallshantering. Vår vision är att skapa smartare städer, förbättra livskvaliteten och bidra till att säkra en grönare planet för framtida generationer. Nu söker vi en Automationsingenjör med ett brinnande intresse för teknik och PLC programmering till vårt team på Automationsavdelningen. Arbetet är omväxlande och du styr din arbetsdag utifrån aktuella projekt. Resor förekommer inom norra Europa som är ett välkommet miljöombyte där du får träffa kollegor i andra länder/städer och utbyta erfarenheter. Vi är ett sammansvetsat och familjärt team där vi ger varandra gehör för idéer, beslutsvägarna är korta och effektiviteten hög. Tjänsten är med placering i Stockholm (Hammarby Sjöstad). Arbetsuppgifter - Programmering. - Drifttagning och funktionstester av våra system. - Optimering av nya och befintliga system. - Support till våra serviceavdelningar. - Vidareutveckling av produkter och system. - Ingå i övriga projektteam i egenskap av automationsingenjör. - Projektledning. Kvalifikationer Vi söker dig som har/är: - Högskoleingenjör eller YH-ingenjör med minst ett års arbetslivserfarenhet inom automation. - Uttrycker dig väl i svenska och engelska, både tal och skrift. - Innehar B-körkort. Meriterande är om du kan: - Programmeringsverktyg som Codesys, Twincat, IX Developer, GX IEC Developer eller liknande program. - Felsökningsmetodik. - Läsa och förstå olika sorters elritningar. Personlighet För att du ska trivas i rollen ser vi att du är en person som gillar att bolla idéer. Du räds inte för att säga vad du tycker och ta dig an utmaningar. Du ska tycka om att skratta på jobbet samtidigt som du kan stänga av omvärlden för att noggrant planera och sjösätta projekt som kräver detaljerad uppmärksamhet. Ansökan Vi samarbetar med Addilon i denna rekrytering. Din ansökan (CV och personligt brev) skickar du in snarast via länken nedan. Urval sker löpande och tjänsten kan tillsättas innan ansökningstiden gått ut. Frågor om tjänsten besvaras vardagar 9.00-10.00, 010-207 01 50, menyval 3. Om Addilon Rekrytering av rätt chefer och specialister inom främst teknik, försäljning, inköp och logistik i Mälardalen, Stockholm, Göteborg, Helsingfors, Köpenhamn, Oslo och Chicago. Följ oss på: LinkedIn | Facebook | Instagram Vi undanber oss vänligt men bestämt direktkontakt med försäljare av ytterligare jobbannonser, kandidater etc. Sökord: automation, automationsingenjör, ingenjör, envac, plc, Codesys, Twincat, IX Developer, GX IEC Developer
Arbetsgivare
Addilon Professionals AB
Hemsida: http://www.addilon.se
Ansökan
Ansök senast 21 juni (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.