På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Automationsmontör
Spela filmen

Automationsmontör

Som utbildad Automationsmontör har du möjlighet att arbeta inom industrin. Automationsmontörer arbetar bland annat som instrumentmontörer. En automationsmontör kan också arbeta på enheten för lågspänningssystem, där till arbetsuppgifter kan till exempel höra till att sätta ihop strömförsörjnings- och motorstyrsystem för fartyg, manöverskåp och kopplingsboxar.

Exempel på arbetsuppgifter som en automationsmontör kan ha: att koppla ihop el- och automationsskåp till tillverkningsmaskiner; arbete med mer komplex fintmontering där hen monterar komponenter och drar kablage enligt kundanpassade ritningar.

Du som funderar på att bli en automationsmontör bör helst vara händig och självgående, inte vara rädd för att ta i och ha ett tekniskt intresse. Förutom kunskaper i elmontering, mekanik och/eller PLC programmering behöver en automationsmontör även kunskaper i ritningsläsning.

Utbildning

Teknisk gymnasial utbildning, inriktning "verkstad" alternativt el eller automation, som ges inom El- och energiprogrammet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom komvux. Vidareutbildningar finns inom yrkeshögskolan.
Lärlingsstegen regleras i de fackliga avtal som finns i branschen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.