På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Eltekniker

Eltekniker

Som eltekniker/kontaktledningsmontör arbetar du med strömförsörjningen av järnväg, tunnelbana och spårväg, både med underhåll av befintliga ledningar och med nybyggnation. Du kan också arbeta med marin elteknik inom styr- och reglerteknik, samt med mer avancerade automationslösningar. 

En eltekniker/kontaktledningsmontör har samma grundutbildning som en elektriker, men järnvägar har egna elsystem och för att arbeta med detta krävs specialkunskaper för att kunna utföra arbetet på rätt sätt. Du arbetar ofta på hög höjd från arbetsplattformar på spårgående järnvägsfordon.

Om du arbetar med marin elteknik har du hand om löpande underhåll, felsökningar och installationer av allt inom fartygsel. Det kan handla om att arbeta med integrerade system för larmhantering och övervakning eller snabbt lösa oförutsedda problem ombord på ett fartyg. Inom marin elteknik kan yrket även heta fartygselektriker. 

Yrket eltekniker är ett rörligt och varierande arbete. Du arbetar i projektform tillsammans med ett team, men för vissa uppdrag har du mer en självständig roll. För yrket eltekniker är det vanligt att körkort ett krav.

JOBBAR DU SOM ELTEKNIKER OCH VILL JOBBA INOM MARIN MILJÖ?
- DÅ HAR VI JOBBET FÖR DIG >>

Utbildning

Efter utbildning på gymnasieskolans El- och energiprogram krävs en grundläggande eftergymnasial utbildning inom marin elteknik, järnvägsspecifik elteknik och montage av kontaktledning, innan du kan börja arbeta. Inom järnvägen finns lärlingsutbildning vid Järnvägsskolan i Ängelholm och den ingår i Yrkeshögskolan.

Visste du att...?

Nästan hälften av den el som används i Sverige kommer från vattenkraft.

Årets Hantverkare - är en årligen arrangerad tävling som arrangeras för att hylla de bästa hantverkarna i Sverige. Tävlingen avgörs av svenska folkets röster - inom kategorierna: VVS, El, Bygg och Måleri i 3 storlekar: små, medel och stora företag. Källa: www.aretshantverkare.se.

Länktips

  • Elsäkerhetsverket - ansvarar för tekniska säkerhetsfrågor och tar hand om ansökningar från dig som vill bli elinstallatör
  • ETG Sverige - Elteknikbranschens gymnasieskolor
  • Elektrikerna - 10 kvinnliga elektriker beskriver sitt jobb
  • Elektrikerna - Svenska Elektrikerförbundet
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.