På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tågtekniker

Tågtekniker

Tågtekniker har expertkunskap om hur tåg är uppbyggda och hur tågets elektronik och mekanik ska hanteras.

I tågteknikers arbetsuppgifter ingår att planera för ett effektivt underhåll, förebygga att fel uppstår och avhjälpa de vanligaste problemen. Kombinationen med praktisk förmåga och teoretiska kunskaper krävs för att kunna hantera dagens högteknologiska tåg.

Tack vare teknikbredden i sin kompetens, som bl a innehåller kunskaper i underhållsteknik, mätteknik, elektriska system, elektronikstyrda mekaniska system, säkerhet, signalteknik, teknisk engelska, el- och elektronik i spårbundna fordon, så kan tågtekniker även arbeta med tekniskt underhåll inom andra branscher. Det ger utbildade tågtekniker stor flexibilitet och valfrihet. 

Utbildning

Utbildningar till tågtekniker kan finnas inom yrkeshögskolan.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Tågteknikutbildning.

Motsvarande utbildning kan finnas på komvux.

Framtidsutsikter

Tågbranschen genomgår just nu en stark teknisk utveckling. Den globala miljösituationen har lett till satsningar inom spårbunden trafik, och höghastighetståg införs i hela Europa.

Efterfrågan på arbetskraft inom branschen är mycket stor. Tågtekniker är multikunniga, de har kunskaper inom såväl datateknik som mekanik, elektronik och automation. De kan också hantera teknik och verktyg för spårbundna fordon.

Visste du att...?

... i Stockholms tunnelbana finns det över hundra stationer, 49 av dem finns längst med Gröna linjen, som dessutom övervakas med ca 4000 kameror. Det görs lika många resor i Stockholms tunnelbana som övriga tågresor i hela Sverige.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

60 Lediga jobb

Beredare till ett av Nordens största teknikkonsultbolag!

Arbetsgivare / Ort: Academic Work Sweden AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-12-29
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Järnvägsingenjör

Om jobbet
Har du ett stort teknikintresse och motiveras av att vara i teknikens framkant? Vi söker nu på vår kunds uppdrag en beredare inom området el. Idag är samhället beroende av tillförlitlig och effektiv distribution av elkraft och vår kund erbjuder tjänster inom alla led av energiförsörjningskedjan. Du kommer vara en del av ett team med stor kompetens och ett härligt arbetsklimat. Tycker du dessutom om varierande arbetsuppgifter med många interna och externa kontaktytor? Då kan det vara dig vi söker! Skicka in din ansökan redan idag då urval sker löpande! OM TJÄNSTEN Vi söker nu efter en beredare som kommer att jobba främst i projekt ute hos kunder. Vår kund arbetar inom de flesta områden och du som beredare kommer tillhöra divisionen energi och kommer att jobba med olika aktörer inom energibranschen. Som beredare kommer du att arbeta med detaljerad planering av bland annat jordkablar och luftledningsnät, dimensionering av kablage och framtagning av underlag för utförande. Det krävs att du är kommunikativ då arbetet innebär många kontakter med bland annat markägare och myndigheter. Målet är att tillhandahålla ett tillförlitligt och långlivat elnät. Detta är ett konsultuppdrag på initialt 6 månader via Academic Work och förutsatt att alla parter är nöjda finns goda möjligheter till förlängning och eventuell överrekrytering. Du erbjuds * En fot in på ett modernt företag inom teknikbranschen * Möjlighet att utvecklas, växa och bygga ditt CV Som konsult för Academic Work erbjuder vi möjligheter för dig att växa professionellt, bygga ditt nätverk och skapa värdefulla kontakter för framtiden. Läs mer om vårt konsulterbjudande ARBETSUPPGIFTER * Kontakt med markägare, myndigheter och kunder * Administrera tillstånd, avtal och bygglov * Dokumentation i GIS (Geografiska informationssystem) * Detaljplanering för att säkerställa ett robust och varaktigt elnät VI SÖKER DIG SOM * Är utbildad inom elkraft eller har annan relevant bakgrund * Kan tala och skriva obehindrat på svenska * Har B-körkort då resor förekommer i tjänsten * Har tidigare erfarenhet av att arbeta med kartsystem Det är meriterande om du har tidigare erfarenhet av att jobba med kartsystem och har arbetat i dpPower. Det är även meriterande om du har tillgång till egen bil då det förekommer resor i tjänsten. Som person är du: * Självgående * Kommunikativ * Har en god samarbetsförmåga Övrig information * Start: Vid överenskommelse, tidigast 1 februari * Omfattning: Heltid, flextid tillämpas * Placering: Malmö * Övrigt: Resor förekommer i tjänsten främst i södra Sverige * Rekryteringsprocessen hanteras av Academic Work och kundens önskemål är att alla frågor rörande tjänsten hanteras av Academic Work. Vi går igenom urvalet löpande och annonsen kan stängas ner innan tjänsten är tillsatt om vi gått över till urvals- och intervjufasen.
Arbetsgivare
Academic Work Sweden AB
Hemsida: http://www.academicwork.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Tågtekniker till Alstom

Arbetsgivare / Ort: Randstad AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)
Publicerad: 2022-01-11
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Vagnreparatör
  • järnväg

Om jobbet

Arbetsbeskrivning

Vill du jobba med framtidens transportmedel och samtidigt bidra till hållbar utveckling? Nu finns chansen för dig som tekniker att få arbeta med underhåll och färdigställande av tågvagnar. Hos oss får du ett varierande och utvecklande arbete, där du i nära samarbete med trevliga kollegor strävar efter hög efterlevnad av kontrakt, kundnöjdhet samt lönsamhet.

Ansvarsområden

Som tågtekniker kommer du att ansvara för underhåll, garantiåtgärder samt modifieringar på tågfordon enligt tydliga specifikationer. I rollen ingår att förutse problem och se möjliga lösningar på ett tidigt stadium i olika projekt. Du ansvarar också för att driva grundorsaksanalyser till förslag för både förändrande och eliminerande åtgärder. 

Du har dessutom ett ansvar för förebyggande underhåll och tillsammans med dina kollegor utveckla och förbättra underhållsplanen. Allt i ditt arbete sker naturligtvis genom att säkerställa efterlevnad enligt kraven i policyn för miljö, hälsa, säkerhet och kvalitet och att arbeta enligt Alstom Railway Safety Policy (Alstom Järnvägssäkerhetspolicy).

Arbetstider

Heltid, dagtid

Kvalifikationer

Vi ser att du
  • har teknisk utbildning som servicetekniker,  fordonstekniker, mekanik eller verkstad. 
  • är van vid att hantera olika IT system 
  • Goda kunskaper i svenska och engelska, i både tal och skrift
  • B-körkort
Det är meriterande om du har
  • erfarenhet från fordonsbranschen
  • god kännedom i järnvägslagstiftningen
  • kunskaper i fordonselektronik
För att trivas i rollen hos oss så behöver du kunna fatta beslut, driva igenom förändringar och ditt arbete i mål. Du har en snabb reaktionsförmåga och agerar omedelbart när problem dyker upp. Du har också en god förmåga att planera ditt arbete men kan göra omprioriteringar i vardagen på kort varsel.

Ansökan

Vi söker flertalet tågtekniker till Motala vilket innebär att urval,  intervjuer och anställning hos Alstom kommer att ske löpande under jan/feb.

För information: I det här uppdraget samarbetar Alstom med Randstad där rekryteringskonsult Malin Pettersson, [email protected] ansvarar för rekryteringsprocessen och gärna svarar på dina frågor.

Om företaget

Alstom är världsledande inom integrerade järnvägssystem och erbjuder allt inom spårtrafik – från tåg till underhåll, räls, signalsystem och annan infrastruktur till flera andra tjänster och produkter inom järnvägssäkerhet och passagerarinformation. Alstom utvecklar järnvägsprodukter och -tjänster som prioriterar miljön under hela sin livscykel, från tillverkning till återvinning. 
Arbetsgivare
Randstad AB
Ansökan
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Erfarna projektörer inom Bana till Malmö eller Helsingborg

Arbetsgivare / Ort: SYSTRA AB / Malmö
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 1 februari (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-12-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

SYSTRA växer och söker nu erfarna projektörer inom bana till region syd!

Om jobbet

Som projektör kommer du att projektera bana i enlighet med uppsatta standarder samt konstruera enligt de föreskrifter som finns från våra beställare, framför allt Trafikverket och de olika lokaltrafiksorganisationerna. Du har ett nära samarbete med övriga järnvägstekniska discipliner och en förståelse för hur de olika teknikgrenarna påverkar varandra.

Vem är du?

Vi söker dig som har goda kunskaper inom projektering av bana och Trafikverkets standards. Du har några års erfarenhet inom yrket. Vidare har du en högskole- eller civilingenjörsutbildning, alternativt erfarenhet som vi bedömer som likvärdig. Du är nytänkande och trivs med ett arbete med eget ansvar. Du har förmåga att se såväl helheter som detaljer. Vidare arbetar du bra tillsammans med andra samtidigt som du har förmåga att självständigt leverera resultat. Du delar aktivt med dig av din kunskap och trivs i en roll där du coachar och blir en referenspunkt för andra.

För att kunna tillmötesgå våra kunder och kollegors behov behöver du kunna svenska i både tal och skrift. Då vi är en internationell koncern vill vi även att du har grundläggande kunskaper i engelska. I denna rekrytering kommer vi lägga stor vikt vid din personliga lämplighet.

Vårt erbjudande

Vi erbjuder ett arbete där du har stora möjligheter att vara med och påverka var och hur vi jobbar. SYSTRA erbjuder dig en omväxlande arbetsmiljö med stor möjlighet till utveckling. Vi kan erbjuda dig karriärmöjligheter på en modern arbetsplats med utmanande och roliga arbetsuppgifter.

Hos oss är du med och utvecklar innovativa och hållbara lösningar. På SYSTRA deltar du i skapandet av ett hållbart samhälle genom att arbeta i en organisation som tar ansvar för miljön, projekten, medarbetarna och som skapar verklighet av sina visioner.

Vill du också vara med på SYSTRAs resa framåt och skapa framtidens infrastruktur? Då ser vi fram emot din ansökan redan idag.

Om SYSTRA

SYSTRA är en av världens ledande aktörer inom infrastrukturlösningar för höghastighetsjärnväg, metro, tunnelbana, spårväg, väg & trafik och flygplats. Vi har bland annat designat 50 procent av världens byggda och planerade höghastighetsjärnvägar, automatiserade metro och tunnelbanor.

SYSTRA har kompetens och resurser inom de teknikområden som behövs för att designa samt projektera både inom BEST och andra typer av infrastrukturlösningar. Varmt välkommen att läsa mer om oss på www.systra.se

Vill du också vara med på SYSTRAs resa framåt och skapa framtidens infrastruktur? Då ser vi fram emot din ansökan redan idag!

Ansökan

Varmt välkommen med din ansökan. Du skickar in din ansökan här: https://jobs.systra.com/job/Malm%C3%B6%2C-Helsingborg-Erfarna-projekt%C3%B6rer-inom-Bana-till-Malm%C3%B6-eller-Helsingborg/755875401/

SYSTRA – Confidence moves the world

Vill du veta mer? Välkommen att kontakta

Andreas Petersson, bitr Regionchef syd, 010-708 05 42, [email protected]

Katarina Svensson, Rekryteringspartner SYSTRA, 010-708 05 11, [email protected]

Inför rekryteringsarbetet har SYSTRA noggrant tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter eller liknande.

Arbetsgivare
SYSTRA AB
Skeppsgatan 19
21111 Malmö
Hemsida: www.systra.se
Ansökan
Ansök senast 1 februari (3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Erfarna projektörer inom Bana till Malmö eller Helsingborg

Arbetsgivare / Ort: SYSTRA AB / Helsingborg
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 1 februari (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-12-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

SYSTRA växer och söker nu erfarna projektörer inom bana till region syd!

Om jobbet

Som projektör kommer du att projektera bana i enlighet med uppsatta standarder samt konstruera enligt de föreskrifter som finns från våra beställare, framför allt Trafikverket och de olika lokaltrafiksorganisationerna. Du har ett nära samarbete med övriga järnvägstekniska discipliner och en förståelse för hur de olika teknikgrenarna påverkar varandra.

Vem är du?

Vi söker dig som har goda kunskaper inom projektering av bana och Trafikverkets standards. Du har några års erfarenhet inom yrket. Vidare har du en högskole- eller civilingenjörsutbildning, alternativt erfarenhet som vi bedömer som likvärdig. Du är nytänkande och trivs med ett arbete med eget ansvar. Du har förmåga att se såväl helheter som detaljer. Vidare arbetar du bra tillsammans med andra samtidigt som du har förmåga att självständigt leverera resultat. Du delar aktivt med dig av din kunskap och trivs i en roll där du coachar och blir en referenspunkt för andra.

För att kunna tillmötesgå våra kunder och kollegors behov behöver du kunna svenska i både tal och skrift. Då vi är en internationell koncern vill vi även att du har grundläggande kunskaper i engelska. I denna rekrytering kommer vi lägga stor vikt vid din personliga lämplighet.

Vårt erbjudande

Vi erbjuder ett arbete där du har stora möjligheter att vara med och påverka var och hur vi jobbar. SYSTRA erbjuder dig en omväxlande arbetsmiljö med stor möjlighet till utveckling. Vi kan erbjuda dig karriärmöjligheter på en modern arbetsplats med utmanande och roliga arbetsuppgifter.

Hos oss är du med och utvecklar innovativa och hållbara lösningar. På SYSTRA deltar du i skapandet av ett hållbart samhälle genom att arbeta i en organisation som tar ansvar för miljön, projekten, medarbetarna och som skapar verklighet av sina visioner.

Vill du också vara med på SYSTRAs resa framåt och skapa framtidens infrastruktur? Då ser vi fram emot din ansökan redan idag.

Om SYSTRA

SYSTRA är en av världens ledande aktörer inom infrastrukturlösningar för höghastighetsjärnväg, metro, tunnelbana, spårväg, väg & trafik och flygplats. Vi har bland annat designat 50 procent av världens byggda och planerade höghastighetsjärnvägar, automatiserade metro och tunnelbanor.

SYSTRA har kompetens och resurser inom de teknikområden som behövs för att designa samt projektera både inom BEST och andra typer av infrastrukturlösningar. Varmt välkommen att läsa mer om oss på www.systra.se

Vill du också vara med på SYSTRAs resa framåt och skapa framtidens infrastruktur? Då ser vi fram emot din ansökan redan idag!

Ansökan

Varmt välkommen med din ansökan. Du skickar in din ansökan här: https://jobs.systra.com/job/Malm%C3%B6%2C-Helsingborg-Erfarna-projekt%C3%B6rer-inom-Bana-till-Malm%C3%B6-eller-Helsingborg/755875401/

SYSTRA – Confidence moves the world

Vill du veta mer? Välkommen att kontakta

Andreas Petersson, bitr Regionchef syd, 010-708 05 42, [email protected]

Katarina Svensson, Rekryteringspartner SYSTRA, 010-708 05 11, [email protected]

Inför rekryteringsarbetet har SYSTRA noggrant tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter eller liknande.

Arbetsgivare
SYSTRA AB
Järnvägsgatan 41
25225 Helsingborg
Hemsida: www.systra.se
Ansökan
Ansök senast 1 februari (3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Erfarna projektörer inom kontaktledning till Malmö eller Helsingborg

Arbetsgivare / Ort: SYSTRA AB / Malmö
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 1 februari (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-12-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

SYSTRA växer och söker nu erfarna projektörer inom kontaktledning till region syd!

Om jobbet

Som projektör kommer du att projektera kontaktledning i enlighet med uppsatta standarder samt konstruera enligt de föreskrifter som finns från våra beställare, framför allt Trafikverket och de olika lokala trafikorganisationerna. Du har ett nära samarbete med övriga järnvägstekniska discipliner och en förståelse för hur de olika teknikgrenarna påverkar varandra.

Vårt erbjudande

Vi erbjuder ett arbete där du har stora möjligheter att vara med och påverka var och hur vi jobbar. SYSTRA erbjuder dig en omväxlande arbetsmiljö med stor möjlighet till utveckling. Vi kan erbjuda dig karriärmöjligheter på en modern arbetsplats med utmanande och roliga arbetsuppgifter.

Hos oss är du med och utvecklar innovativa och hållbara lösningar. På SYSTRA deltar du i skapandet av ett hållbart samhälle genom att arbeta i en organisation som tar ansvar för miljön, projekten, medarbetarna och som skapar verklighet av sina visioner.

Vill du också vara med på SYSTRAs resa framåt och skapa framtidens infrastruktur? Då ser vi fram emot din ansökan redan idag.

Vem är du?

Vi söker dig som har goda kunskaper inom projektering av kontaktledning och Trafikverkets standards. Du har några års erfarenhet inom yrket. Vidare har du en högskole- eller civilingenjörsutbildning, alternativt erfarenhet som vi bedömer som likvärdig. Du är nytänkande och trivs med ett arbete med eget ansvar. Du har förmåga att se såväl helheter som detaljer. Vidare arbetar du bra tillsammans med andra samtidigt som du har förmåga att självständigt leverera resultat. Du delar aktivt med dig av din kunskap och trivs i en roll där du coachar och blir en referenspunkt för andra.

För att kunna tillmötesgå våra kunder och kollegors behov behöver du kunna svenska i både tal och skrift. Då vi är en internationell koncern vill vi även att du har grundläggande kunskaper i engelska. I denna rekrytering kommer vi lägga stor vikt vid din personliga lämplighet.

Om SYSTRA

SYSTRA är en av världens ledande aktörer inom infrastrukturlösningar för höghastighetsjärnväg, metro, tunnelbana, spårväg, väg & trafik och flygplats. Vi har bland annat designat 50 procent av världens byggda och planerade höghastighetsjärnvägar, automatiserade metro och tunnelbanor.

SYSTRA har kompetens och resurser inom de teknikområden som behövs för att designa samt projektera både inom BEST och andra typer av infrastrukturlösningar. Varmt välkommen att läsa mer om oss på www.systra.se

Vill du också vara med på SYSTRAs resa framåt och skapa framtidens infrastruktur? Då ser vi fram emot din ansökan redan idag!

Ansökan

Varmt välkommen med din ansökan. Du skickar in din ansökan här:https://jobs.systra.com/job/Malm%C3%B6%2C-Helsingborg-E rfarna-projekt%C3%B6rer-inom-kontaktledning-till-Malm%C3%B6-eller-Helsingborg/755887401/

SYSTRA – Confidence moves the world

Vill du veta mer? Välkommen att kontakta

Andreas Petersson, bitr Regionchef syd, 010-708 05 42, [email protected]

Katarina Svensson, Rekryteringspartner SYSTRA, 010-708 05 1, [email protected]

Inför rekryteringsarbetet har SYSTRA noggrant tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter eller liknande.

Arbetsgivare
SYSTRA AB
Skeppsgatan 19
21111 Malmö
Hemsida: www.systra.se
Ansökan
Ansök senast 1 februari (3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.