Tågtekniker
Spela filmen

Tågtekniker

Tågtekniker har expertkunskap om hur tåg är uppbyggda och hur tågets elektronik och mekanik ska hanteras.

I tågteknikers arbetsuppgifter ingår att planera för ett effektivt underhåll, förebygga att fel uppstår och avhjälpa de vanligaste problemen. Kombinationen med praktisk förmåga och teoretiska kunskaper krävs för att kunna hantera dagens högteknologiska tåg.

Tack vare teknikbredden i sin kompetens, som bl a innehåller kunskaper i underhållsteknik, mätteknik, elektriska system, elektronikstyrda mekaniska system, säkerhet, signalteknik, teknisk engelska, el- och elektronik i spårbundna fordon, så kan tågtekniker även arbeta med tekniskt underhåll inom andra branscher. Det ger utbildade tågtekniker stor flexibilitet och valfrihet. 

Utbildning

Utbildningar till tågtekniker kan finnas inom yrkeshögskolan.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Tågteknikutbildning.

Motsvarande utbildning kan finnas på komvux.

Framtidsutsikter

Tågbranschen genomgår just nu en stark teknisk utveckling. Den globala miljösituationen har lett till satsningar inom spårbunden trafik, och höghastighetståg införs i hela Europa.

Efterfrågan på arbetskraft inom branschen är mycket stor. Tågtekniker är multikunniga, de har kunskaper inom såväl datateknik som mekanik, elektronik och automation. De kan också hantera teknik och verktyg för spårbundna fordon.

Visste du att...?

... i Stockholms tunnelbana finns det över hundra stationer, 49 av dem finns längst med Gröna linjen, som dessutom övervakas med ca 4000 kameror. Det görs lika många resor i Stockholms tunnelbana som övriga tågresor i hela Sverige.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  42 Lediga jobb som tågtekniker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.