På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hissmontör
Spela filmen

Hissmontör

Som hissmontör eller hisstekniker, installerar, moderniserar och reparerar man hissar, rulltrappor, rullbanor och automatiska dörrar. Arbetet innehåller mekanik men mest stark- och svag strömteknik/elektronik.

När en ny hiss ska monteras är det hissmontören som sätter upp gejdrar (ledskenor), bygger samman hisskorgen, monterar in motorer, installerar styrsystemet och provkör utrustningen. Det är en hel del mekaniskt arbete och det krävs även kunnande i hydraulik och svetsning. Det är dock ännu mer arbete med stark- och svag ström, till exempel att dra ledningar till motor och styrskåp, schaktledningar och korgkablar samt att koppla in manöverutrustning. När anläggningen är monterad ska den också programmeras och finjusteras. 

En hissmontör är också ansvarig för reparation av hissar och rulltrappor. Detta görs genom att felsöka i stark- och svagströmsinstallationerna med hjälp av felsökningsverktyg såsom en portabel dator. Det kan också handla om svetsning och reparation av mekaniska delar eller att byta ut delar som inte går att reparera. I reparationsarbetet ingår även att kontrollera styrsystemet, göra justeringar i programmet samt att byta ut felaktiga kretskort. När detta är klart provkör hissmontören hissen eller rulltrappan för att kontrollera att allt fungerar som det ska. Att arbeta som hissmontör kan vara fysiskt påfrestande eftersom arbetet ofta sker i trånga utrymmen och i påfrestande arbetsställningar.

Det är vanligt att hissmontörerna arbetar med nymontage under de kanske 10 till 20 första åren eftersom det ger mer betalt. Många väljer efter ett antal år att gå över till servicearbete.

För en erfaren montör är arbetet självständigt och kan innebära många resor för att installera nya hissar. I regel sker arbetet under dagtid, men i vissa fall måste man vara beredd på utryckning under exempelvis kvällar och helger.

Hissmontören är i regel specialiserad på antingen hissar eller rulltrappor. Ibland får man dock vara beredd på att arbeta med att reparera både hissar och rulltrappor. I större företag är det vanligt att en grupp hissmontörer arbetar med nymontage, en annan med ombyggnad och en tredje med felsökning och reparationer. I mindre företag förekommer det att hissmontörer också arbetar som installationselektriker.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på El- och energiprogrammet, inriktning elteknik.

För att få certifikat krävs också färdighetsträning i företag.

Utbildning kan finnas inom komvux och yrkeshögskola.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

Lediga jobb

Aftersales /Servicetekniker Kalmar/Karlskrona

Arbetsgivare / Ort: MP Hiss AB / Kalmar
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 25 June (25 dagar kvar)
Publicerad: 2020-05-26
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Önskvärt
  • Hissreparationer

Om jobbet

Om företaget:

MP Hiss AB med försäljningsansvar för den Skandinaviska marknaden, ingår som dotterbolag i det multinationella Spanska bolaget MP Lifts, som designar, producerar, säljer och installerar hissar, rullbanor och rulltrapport. Vi är ett Kalmarbaserat säljkontor och är medlemmar i Kalmar Science Park. Vår ambition är att växa och förstärka vår position i Skandinavien.


För mer information om MP Hiss, se www.mphiss.se


Annonsen:

Vi på MP Sweden söker nu en Aftersales Scandinavia / Servicetekniker i Kalmar/Karlskrona-regionen. Vi söker dig som har en (hiss) teknisk bakgrund, tycker om att resa och har bra hand med kunder.


Obligatoriska kunskaper: Du uttrycker dig väl på svenska och engelska i både tal och skrift, har Körkort, Resetillgänglighet, Datavana, Kännedom om el och mekanik.


Meriterande kunskaper: Erfarenhet i hissbranschen, Utbildning inom el /elektronik.


Jobbet utgår från Kalmar med område Sverige, Norge och Finland. Det ingår även periodvis utbildningsresor till Spanien.


Tjänsten innehåller teknisk support till alla våra kunder, utbildning av deras personal samt ansvar för reservdelsförsäljning och service och reparation av hissar distrikt samt jourverksamhet kommer att vara del av tjänsten.


Vi söker dig som har erfarenhet av mekanisk montering och är noggrann i ditt arbete. Vi ser att du är serviceinriktad, stresstålig och förstår vikten av att sätta kunden i fokus.


Urval och intervjuer sker löpende, tjänsten kan komma att tillsättas innan ansökingstiden gått ut.


Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.


Vi undanber oss erbjuden om annonserings- och all erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.


Ansökan skickas till [email protected]

Arbetsgivare
MP Hiss AB
Flottiljvägen 20
39241 Kalmar
Ansökan
Ansök senast 25 June (25 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
Visa mer


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.