På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hissmontör
Spela filmen

Hissmontör

Som hissmontör eller hisstekniker, installerar, moderniserar och reparerar man hissar, rulltrappor, rullbanor och automatiska dörrar. Arbetet innehåller mekanik men mest stark- och svag strömteknik/elektronik.

När en ny hiss ska monteras är det hissmontören som sätter upp gejdrar (ledskenor), bygger samman hisskorgen, monterar in motorer, installerar styrsystemet och provkör utrustningen. Det är en hel del mekaniskt arbete och det krävs även kunnande i hydraulik och svetsning. Det är dock ännu mer arbete med stark- och svag ström, till exempel att dra ledningar till motor och styrskåp, schaktledningar och korgkablar samt att koppla in manöverutrustning. När anläggningen är monterad ska den också programmeras och finjusteras. 

En hissmontör är också ansvarig för reparation av hissar och rulltrappor. Detta görs genom att felsöka i stark- och svagströmsinstallationerna med hjälp av felsökningsverktyg såsom en portabel dator. Det kan också handla om svetsning och reparation av mekaniska delar eller att byta ut delar som inte går att reparera. I reparationsarbetet ingår även att kontrollera styrsystemet, göra justeringar i programmet samt att byta ut felaktiga kretskort. När detta är klart provkör hissmontören hissen eller rulltrappan för att kontrollera att allt fungerar som det ska. Att arbeta som hissmontör kan vara fysiskt påfrestande eftersom arbetet ofta sker i trånga utrymmen och i påfrestande arbetsställningar.

Det är vanligt att hissmontörerna arbetar med nymontage under de kanske 10 till 20 första åren eftersom det ger mer betalt. Många väljer efter ett antal år att gå över till servicearbete.

För en erfaren montör är arbetet självständigt och kan innebära många resor för att installera nya hissar. I regel sker arbetet under dagtid, men i vissa fall måste man vara beredd på utryckning under exempelvis kvällar och helger.

Hissmontören är i regel specialiserad på antingen hissar eller rulltrappor. Ibland får man dock vara beredd på att arbeta med att reparera både hissar och rulltrappor. I större företag är det vanligt att en grupp hissmontörer arbetar med nymontage, en annan med ombyggnad och en tredje med felsökning och reparationer. I mindre företag förekommer det att hissmontörer också arbetar som installationselektriker.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på El- och energiprogrammet, inriktning elteknik.

För att få certifikat krävs också färdighetsträning i företag.

Utbildning kan finnas inom komvux och yrkeshögskola.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

7 Lediga jobb

Hissmontör - Göteborg

Arbetsgivare / Ort: Schindler Hiss AB / Danderyd
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 10 december (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-11-10
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Hissmontör

Om jobbet

Till vårt affärsområde NI, som svarar för nyinstallation av hissar, söker en hissmontör med placering i Göteborg med omnejd.

Ditt nya jobb är omväxlande och innebär i första hand:

 • Nyinstallation av hissar i nya och befintliga schakt.
 • Driftsättning av nya hissar.
 • Montering av kringutrustning som t.ex. nödtelefoner och kortläsare, mm.
 • Vi har flera projekt på gång i regionen och arbetet kan periodvis innebära arbete utanför bostadsorten.
 • Du erbjuds ett tekniskt utmanande och självständigt arbete i en miljö med internationell prägel och goda möjligheter till både professionell och personlig utveckling.

Vi söker dig som är erfaren av att arbeta med hissar. Du har vana vid att arbeta med såväl elektronik som mekanik. Du har ett gediget tekniskt intresse och kunnande samt är van vid att arbeta mot tidsstyrda mål utan att ge avkall på kravet om högsta säkerhet och kvalitet. Vidare har du en social och säljande personlighet vilket för oss innebär att du är utåtriktad, självgående men också en pålitlig lagspelare. Du gillar när det är mycket på gång samtidigt.

Vi tror att du har

utbildning från gymnasieprogram med teknisk, gärna el- och/eller byggteknisk, inriktning eller motsvarande och behärskar svenska och engelska i såväl tal som skrift, samt har körkort för personbil. I denna rekrytering kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktperson och ansökan

För mer information och frågor om tjänsten kontakta Installationsledare Peter Nilsson [email protected] alternativt HR Support, [email protected]

Din ansökan med meritförteckning registrerar du på vår hemsida www.schindler.se så snart som möjligt. Urval sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas före sista ansökningsdatum.

Vi är ett företag som anser att mångfald leder till ökad produktivitet, högre innovation, bättre beslutsfattande, och högre medarbetarnöjdhet och mindre personalomsättning.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Denna rekrytering görs internt och vi avböjer vänligast samtal från bemannings- och rekryteringsfirmor.

Arbetsgivare
Schindler Hiss AB
Rinkebyvägen 25
18215 Danderyd
Ansökan
Ansök senast 10 december (3 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Primo Hiss söker kunnig hisstekniker i Skåne

Arbetsgivare / Ort: Primo Hiss AB / Ramlösa
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 11 december (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-11-11
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Hissmontör

Färdigheter
Krav
 • Elektriker - industri
Meriterande
 • Hissmontering
 • Hissreparationer

Språk
Krav
 • Svenska
 • Engelska

Om jobbet

Vi söker tekniker för nyhissinstallation samt hissmodernisering (samt service/underhåll).

Om du är en självständig person med erfarenhet i yrket tveka då inte att söka.

Ta chansen att arbeta i en mindre organisation där korta vägar och kontinuitet är en realitet.

Du förväntas ta ansvara för dina montage, inklusive besiktningar samt eventuella mötesplikter.

Vi har p.g.a. säkerhet m.m. ett krav på att du behärskar svenska språket (i tal & skrift).

Arbetsområde är västra Skåne, varför du bör bo i nära anslutning till Malmö eller Helsingborg. (man utgår från hemmet varje dag)

Vi är ej intresserade av rekrytering/förmedlingstjänster, vänligen respektera detta.

Arbetsgivare
Primo Hiss AB
Gravörgatan 1
25360 Ramlösa
Hemsida: www.primohiss.se
Ansökan
Ansök senast 11 december (4 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Hissmontör - Malmö

Arbetsgivare / Ort: Cramo AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 12 december (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-11-17
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Hissmontör

Om jobbet
Om tjänsten Vi söker nu en hissmontör med passion för kvalité och service och som gillar höga höjder. I rollen som hissmontör jobbar du med montage och de-montage av våra hissar, både ute hos kund och på vår anläggning. Du utför returkontroller av återlämnade produkter, reparationer och gör bedömningar om mer omfattande åtgärder krävs vilket innebär att du är kvalitetsansvarig för service, underhåll och reparationer av våra hissar. Arbetsområde: Skåne med omnejd. Om dig Du är praktiskt lagd och är inte rädd för att ta i när så behövs och har inga problem med att arbeta på hög höjd. Du uppskattar ett varierande arbete och trivs med att arbeta i grupp. Då du är Cramos ansikte utåt och dagligen har kundkontakt är det viktigt att du har en hög servicekänsla och tycker om att ge det lilla extra. Erfarenhet från arbete med något av dessa områden, hiss, mekanik, el och hydraulik, är mycket meriterande. • Du har goda kunskaper i svenska och engelska. • B-körkort är krav. • God datorvana. Vad erbjuder vi dig? På Cramo arbetar vi tillsammans och stöttar varandra. Alla är lika viktiga. Vi har en arbetsmiljö som uppmanar till samarbete, där vi stöttar och delar kunskap med varandra på alla nivåer i företaget. Det är det som skapar vår sanna laganda. Att omge sig av fantastiska, kompetenta medarbetare är en viktig anledning till varför vi går till arbetet varje dag. Cramo erbjuder dig en utvecklande arbetsplats med en positiv företagskultur, goda anställningsvillkor och personalförmåner. Kollektivavtal: SVEMEK (IF Metall och Industriarbetsgivarna) Ansökan Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta: Gruppchef Joakim Mårtensson, tel: 070-645 12 22. Vi undanber oss vänligt men bestämt samtal från rekryteringsföretag och annonsförmedlare. Cramo grundades 1953 och är ett av Sveriges största och Europas näst största företag inom uthyrning av maskiner, utrustning och hyresrelaterade tjänster. Tillsammans är Cramo och Boels Rental verksamma i sjutton länder. Som helhetsleverantör av maskinuthyrning hjälper vi små och stora företag i byggbranschen. Cramo AB ingår i affärsområdet Cramo Norra Europa tillsammans med Norge, Finland, Estland, Litauen och är ett av de ledande uthyrningsföretagen i Sverige med över 90 depåer och ca 850 anställda över hela landet. Verksamheten omfattar såväl korttidsuthyrning av enstaka maskiner som totalåtaganden i större projekt, fullserviceåtaganden på flerårsavtal och outsourcinglösningar.
Arbetsgivare
Cramo AB
Hemsida: http://www.cramo.com/
Ansökan
Ansök senast 12 december (5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Hissmontör till Göteborg

Arbetsgivare / Ort: 2Complete AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 17 december (10 dagar kvar)
Publicerad: 2021-11-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Dina arbetsuppgifter Nu söker vi på 2Complete dig som vill arbeta som Hissmontör på ett stort hissföretag. Vi söker dig som bor i Göteborg med omnejd och tjänsten innebär: • Nyinstallation av hissar i nya och befintliga schakt. • Driftsättning av nya hissar. • Montering av kringutrustning som t.ex. nödtelefoner och kortläsare, mm. • Vi har flera projekt på gång i regionen och arbetet kan periodvis innebära arbete utanför bostadsorten. • Du erbjuds ett tekniskt utmanande och självständigt arbete i en miljö med internationell prägel och goda möjligheter till både professionell och personlig utveckling. Tjänsten är en rekrytering, vilket innebär att du blir anställd direkt av företaget. Arbetstiderna är måndag till fredag, 7-16. Om företaget Mer information om företaget ges vid intervjutillfället Din profil Vi söker dig som har erfarenhet av att arbeta med mekanik, elektronik eller dylikt. Har du erfarenhet av att arbeta som hissmontör är det meriterande. Du har ett gediget tekniskt intresse och kunnande samt är van vid att arbeta mot tidsstyrda mål utan att ge avkall på kravet om högsta säkerhet och kvalitet. Vidare har du en social och säljande personlighet vilket för oss innebär att du är utåtriktad, självgående men också en pålitlig lagspelare. Du gillar när det är mycket på gång samtidigt och trivs med att träffa kunder. Är du intresserad? Välkommen in med din ansökan redan idag, urval sker löpande. Vid frågor vänligen kontakta ansvarig rekryterare Emily Higgins, [email protected] eller 073-365 68 32. Om 2Complete 2Complete är ett auktoriserat rekryterings- och bemanningsföretag som arbetar med personligt engagemang samt en passion för arbete och personal. Vår auktorisation i Kompetensföretagen ger oss i sin tur medlemskap i Almega och Svenskt Näringsliv. Det är för oss av yttersta vikt att de personliga förutsättningarna stämmer överens mellan kund och kandidat, likväl som kompetensen. För att uppnå detta vill vi som arbetar på 2Complete skapa en så nära och personlig relation med kunder och kandidater som möjligt. Ett arbete efter dessa riktlinjer skapar förtroende och trygghet, värden som är självklara för en lyckad rekryteringsprocess. Vi rekryterar och bemannar under tjänstemannaavtalet såväl som arbetaravtalet, allt från juniora tjänster till chefer och specialister. 2Complete Group samt alla dess dotterbolag är auktoriserade medlemmar inom Kompetensföretagen, Almega samt Svenskt Näringsliv och har varit det sedan 2011. Sökord: Hissmontör, hisstekniker, servicetekniker
Arbetsgivare
2Complete AB
Hemsida: http://www.2complete.se
Ansökan
Ansök senast 17 december (10 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Hissmontör - Landvetter

Arbetsgivare / Ort: Cramo AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 19 december (12 dagar kvar)
Publicerad: 2021-12-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Hissmontör

Om jobbet
Om tjänsten Vi söker nu fler hissmontörer med passion för kvalité och service och som gillar höga höjder. I rollen som hissmontör jobbar du med montage och de-montage av våra hissar, både ute hos kund och på vår anläggning. Du utför returkontroller av återlämnade produkter, reparationer och gör bedömningar om mer omfattande åtgärder krävs vilket innebär att du är kvalitetsansvarig för service, underhåll och reparationer av våra hissar. Arbetsområde: Göteborg med omnejd Om dig Du är praktiskt lagd och är inte rädd för att ta i när så behövs och har inga problem med att arbeta på hög höjd. Du uppskattar ett varierande arbete och trivs med att arbeta i grupp. Då du är Cramos ansikte utåt och dagligen har kundkontakt är det viktigt att du har en hög servicekänsla och tycker om att ge det lilla extra. Erfarenhet från arbete med något av dessa områden, hiss, mekanik, el och hydraulik, är mycket meriterande. • Du har goda kunskaper i svenska och engelska. • B-körkort är krav. • God datorvana. Vad erbjuder vi dig? På Cramo arbetar vi tillsammans och stöttar varandra. Alla är lika viktiga. Vi har en arbetsmiljö som uppmanar till samarbete, där vi stöttar och delar kunskap med varandra på alla nivåer i företaget. Det är det som skapar vår sanna laganda. Att omge sig av fantastiska, kompetenta medarbetare är en viktig anledning till varför vi går till arbetet varje dag. Cramo erbjuder dig en utvecklande arbetsplats med en positiv företagskultur, goda anställningsvillkor och personalförmåner. Kollektivavtal: SVEMEK (IF Metall och Industriarbetsgivarna) Ansökan Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta: Gruppchef Hampus Tapper, tel: 070-216 35 57. Vi undanber oss vänligt men bestämt samtal från rekryteringsföretag och annonsförmedlare. Cramo grundades 1953 och är ett av Sveriges största och Europas näst största företag inom uthyrning av maskiner, utrustning och hyresrelaterade tjänster. Tillsammans är Cramo och Boels Rental verksamma i sjutton länder. Som helhetsleverantör av maskinuthyrning hjälper vi små och stora företag i byggbranschen. Cramo AB ingår i affärsområdet Cramo Norra Europa tillsammans med Norge, Finland, Estland, Litauen och är ett av de ledande uthyrningsföretagen i Sverige med över 90 depåer och ca 850 anställda över hela landet. Verksamheten omfattar såväl korttidsuthyrning av enstaka maskiner som totalåtaganden i större projekt, fullserviceåtaganden på flerårsavtal och outsourcinglösningar.
Arbetsgivare
Cramo AB
Hemsida: http://www.cramo.com/
Ansökan
Ansök senast 19 december (12 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.