På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hissmontör
Spela filmen

Hissmontör

Som hissmontör eller hisstekniker, installerar, moderniserar och reparerar man hissar, rulltrappor, rullbanor och automatiska dörrar. Arbetet innehåller mekanik men mest stark- och svag strömteknik/elektronik.

När en ny hiss ska monteras är det hissmontören som sätter upp gejdrar (ledskenor), bygger samman hisskorgen, monterar in motorer, installerar styrsystemet och provkör utrustningen. Det är en hel del mekaniskt arbete och det krävs även kunnande i hydraulik och svetsning. Det är dock ännu mer arbete med stark- och svag ström, till exempel att dra ledningar till motor och styrskåp, schaktledningar och korgkablar samt att koppla in manöverutrustning. När anläggningen är monterad ska den också programmeras och finjusteras. 

En hissmontör är också ansvarig för reparation av hissar och rulltrappor. Detta görs genom att felsöka i stark- och svagströmsinstallationerna med hjälp av felsökningsverktyg såsom en portabel dator. Det kan också handla om svetsning och reparation av mekaniska delar eller att byta ut delar som inte går att reparera. I reparationsarbetet ingår även att kontrollera styrsystemet, göra justeringar i programmet samt att byta ut felaktiga kretskort. När detta är klart provkör hissmontören hissen eller rulltrappan för att kontrollera att allt fungerar som det ska. Att arbeta som hissmontör kan vara fysiskt påfrestande eftersom arbetet ofta sker i trånga utrymmen och i påfrestande arbetsställningar.

Det är vanligt att hissmontörerna arbetar med nymontage under de kanske 10 till 20 första åren eftersom det ger mer betalt. Många väljer efter ett antal år att gå över till servicearbete.

För en erfaren montör är arbetet självständigt och kan innebära många resor för att installera nya hissar. I regel sker arbetet under dagtid, men i vissa fall måste man vara beredd på utryckning under exempelvis kvällar och helger.

Hissmontören är i regel specialiserad på antingen hissar eller rulltrappor. Ibland får man dock vara beredd på att arbeta med att reparera både hissar och rulltrappor. I större företag är det vanligt att en grupp hissmontörer arbetar med nymontage, en annan med ombyggnad och en tredje med felsökning och reparationer. I mindre företag förekommer det att hissmontörer också arbetar som installationselektriker.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på El- och energiprogrammet, inriktning elteknik.

För att få certifikat krävs också färdighetsträning i företag.

Utbildning kan finnas inom komvux och yrkeshögskola.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

4 Lediga jobb

Hissmontör - Malmö

Arbetsgivare / Ort: Schindler Hiss AB / Danderyd
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 16 maj (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-16
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Hissmontör

Språk
Krav
 • Svenska
Meriterande
 • Engelska

Om jobbet

Till vårt affärsområde NI, som svarar för nyinstallation av hissar, söker vi med placering i Malmö en Hissmontör.

Ditt nya jobb är omväxlande och innebär i första hand:

 • Nyinstallation av hissar i nya och befintliga schakt.
 • Driftsättning av nya hissar.
 • Montering av kringutrustning som t.ex. nödtelefoner och kortläsare, mm.
 • Vi har flera projekt på gång i regionen och arbetet kan periodvis innebära arbete utanför bostadsorten.
 • Du erbjuds ett tekniskt utmanande och självständigt arbete i en miljö med internationell prägel och goda möjligheter till både professionell och personlig utveckling.

Vi söker dig som är en erfaren hissmontör med minst ett par års erfarenhet av hissmontage. Du har vana vid att arbeta med såväl elektronik som mekanik. Du har ett gediget tekniskt intresse och kunnande samt är van vid att arbeta mot tidsstyrda mål utan att ge avkall på kravet om högsta säkerhet och kvalitet. Vidare har du en social och säljande personlighet vilket för oss innebär att du är utåtriktad, självgående men också en pålitlig lagspelare. Du gillar när det är mycket på gång samtidigt.

Vi tror att du har

utbildning från gymnasieprogram med teknisk, gärna el- och/eller byggteknisk, inriktning eller motsvarande och behärskar svenska och engelska i såväl tal som skrift, samt har körkort för personbil. I denna rekrytering kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Kontaktperson och ansökan

För mer information och frågor om tjänsten kontakta Distriktschef Mikael Andersson [email protected] HR Support & Systems, Linn Gauffin, [email protected]

Din ansökan med meritförteckning registrerar du på vår hemsida www.schindler.se så snart som möjligt. Urval sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas före sista ansökningsdatum.


Vi är ett företag som anser att mångfald leder till ökad produktivitet, högre innovation, bättre beslutsfattande, och högre medarbetarnöjdhet och mindre personalomsättning.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Denna rekrytering görs internt och vi avböjer vänligast samtal från bemannings- och rekryteringsfirmor.

Ansökningar tas enbart emot via vårat rekryteringssystem. Ansökningar via mail kommer inte att tas i beaktande.

Arbetsgivare
Schindler Hiss AB
Rinkebyvägen 25
18215 Danderyd
Ansökan
Ansök senast 16 maj (4 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Hisstekniker med fokus på felsökning, City Hiss Stockholm

Arbetsgivare / Ort: Logent AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 maj (19 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Hissmontör

Om jobbet
Om tjänsten Är du hisstekniker och har erfarenhet av rollen som felsökare? Vill du arbeta i ett bolag som ser möjligheter istället för hinder? Som tekniker på City Hiss kommer du ha varierande arbetsuppgifter, härliga kollegor och goda utvecklingsmöjligheter! City Hiss Stockholm är ett fristående privatägt företag etablerat 1998 med 13 anställda, företaget är beläget i Bandhagen. Sedan starten har man utfört underhållsservice, reparationer och ombyggnad på lyftanordningar så som hissar, lyftbord, och garageportar. Man arbetar med samtliga fabrikat som finns på marknaden och verkar inte enbart med standardlösningar utan arbetar utifrån varje unikt objekt och önskemål om utformning. Kunderna finns i hela Stockholmsregionen och består av fastighetsägare, förvaltningsbolag samt bostadsrättsföreningar. Läs mer på www.cityhiss.se Till City Hiss Stockholms Norra distrikt söker vi nu en hisstekniker/felsökare för arbete med felsökningar, akuta reparationer, förebyggande service- och förbättringsarbeten. Arbeten kan även förekomma i hela Stockholmsområdet. I ditt dagliga arbete utgår du hemifrån, rapporterar till en av City Hiss Stockholms Arbetsledare och ingår i en mindre grupp med erfarna kollegor som kommer att ge dig introduktion och stöd. Jourtjänstgöring ingår. Din profil Vi söker dig med gedigen erfarenhet av rollen som felsökare/hisstekniker. För att lyckas och trivas i rollen är det viktigt att du håller en hög servicenivå och tycker det är roligt med ansvar. Som person är du serviceinriktad, flexibel och strukturerad. Ditt arbetssätt präglas av ett självständigt driv att alltid slutföra det som är påbörjat. Då detta är en roll med många kontaktytor är det viktigt att du är duktig på att skapa goda relationer. En positiv attityd och en lösningsfokuserad inställning ser vi som självklara egenskaper. Intresserad av tjänsten? Välkommen in med din ansökan redan idag, urval sker löpande. Vid frågor vänligen kontakta ansvarig rekryterare Marie-Louise Bååth 070-722 77 59 eller [email protected] .
Arbetsgivare
Logent AB
Hemsida: http://www.logent.se
Ansökan
Ansök senast 31 maj (19 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Hissmontör med elkunskaper

Arbetsgivare / Ort: Curator AB / Uddevalla
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 3 juni (22 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-04
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Hissmontör

Språk
Krav
 • Svenska

Om jobbet

Vi söker en Hissmontör med placering i Uddevalla som skall arbeta med service, underhåll och modernisering av våra kunders hissar.

Jobbet innebär att du bör vara duktig på systematisk felsökning samt att hitta smarta och bra lösningar för våra kunder.

Vi ser gärna att du har minst gymnasieutbildning i el, mekatronik eller fordonsteknik samt ett brinnande intresse för teknik och mekanik.

Som person är du ansvarstagande, noggrann, positiv och serviceinriktad.

B-körkort är ett krav. Flytande svenska i tal och skrift är ett krav.

Curator Hiss AB erbjuder kundanpassade och långsiktiga lösningar för alla typer av hissanläggningar - vi moderniserar äldre, vi installerar nya samt utför service och reparationer av befintliga hissar.

Curator Hiss har gedigen kunskap och erfarenhet tack vare sina anor som specialiserad hissleverantör sedan början av 1970-talet.

Vi är ett fristående och märkesoberoende hissföretag som arbetar med starkt kundfokus. Vår passion är att leverera den mest ekonomiska och långsiktiga hiss-lösningen, enligt varje kunds önskemål och behov.

Sedan 2019 ingår vi i Curator Gruppen AB som arbetar med att designa, installera samt underhålla tekniska lösningar och system inom el, säkerhet och mobil kommunikation. Företaget har en starkt lokal förankring och hjälper företag, offentlig verksamhet samt privatpersoner i hela västra Sverige.

Totalt är vi drygt 110 personer i Curator Gruppen, vara 11 personer på Curator Hiss.

Har du rätta viljan och drivet så får du ett fritt och ansvarsfullt arbete i en positiv arbetsmiljö med drygt 120 kollegor i hela västra Sverige.

Curator är ett expansivt företag med många olika typer av kunder, stora möjligheter till personlig och yrkesmässig utveckling.

Arbetsgivare
Curator AB
Kärragårdsvägen 6
45163 Uddevalla
Hemsida: https://www.curator.se/om-oss/lediga-tjanster-just-nu/
Ansökan
Ansök senast 3 juni (22 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Elevator Technician and/or Elevator Fitter

Arbetsgivare / Ort: Maskin & Montage Mech AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 augusti (3 månader 19 dagar kvar)
Publicerad: 2021-03-31
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Hissmontör

Språk
Krav
 • Engelska
Meriterande
 • Svenska
 • Kroatiska
 • Bosniska
 • Serbiska

Om jobbet

Maskin & Montage Mech AB is a very successful Malmö based industrial support company. Our success, thanks to our motivated and committed colleagues, has so far led to two very prestigious awards Gazelle 2019 and Gazelle 2020, awarded to a very small group of Sweden’s best companies every year (<1,0 %).

We are now opening a branch supporting the Elevator industry and also the manufacturing and construction industry in Gothenburg with its surrounding areas.

We are therefore looking for 2-3 experienced Elevator Technicians with at least 5 years documented experience within the Elevator Industry

If you are a positive problem solver and feel that you can identify yourself with the statements below, please send us your application:

· Self-contained/Independent

· Solution-oriented

· Customer oriented

· Strong work ethics

· Organized

· Stress-resistant

· Quality-oriented

· Flexible

You will be working closely with our customers in our workshop and out in the field. The interaction with the customers will be over phone, via e-mail and meeting them in person, English both written and spoken is therefore a requirement. Swedish and also a Balkan language like Croatian, Bosnian and Serbian is of merit, since many of our employees originate from former Yugoslavia.

Please send your application to [email protected]

Arbetsgivare
Maskin & Montage Mech AB
Ansökan
Ansök senast 31 augusti (3 månader 19 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.