Hissmontör
Spela filmen

Hissmontör

Som hissmontör eller hisstekniker, installerar, moderniserar och reparerar man hissar, rulltrappor, rullbanor och automatiska dörrar. Arbetet innehåller mekanik men mest stark- och svag strömteknik/elektronik.

När en ny hiss ska monteras är det hissmontören som sätter upp gejdrar (ledskenor), bygger samman hisskorgen, monterar in motorer, installerar styrsystemet och provkör utrustningen. Det är en hel del mekaniskt arbete och det krävs även kunnande i hydraulik och svetsning. Det är dock ännu mer arbete med stark- och svag ström, till exempel att dra ledningar till motor och styrskåp, schaktledningar och korgkablar samt att koppla in manöverutrustning. När anläggningen är monterad ska den också programmeras och finjusteras. 

En hissmontör är också ansvarig för reparation av hissar och rulltrappor. Detta görs genom att felsöka i stark- och svagströmsinstallationerna med hjälp av felsökningsverktyg såsom en portabel dator. Det kan också handla om svetsning och reparation av mekaniska delar eller att byta ut delar som inte går att reparera. I reparationsarbetet ingår även att kontrollera styrsystemet, göra justeringar i programmet samt att byta ut felaktiga kretskort. När detta är klart provkör hissmontören hissen eller rulltrappan för att kontrollera att allt fungerar som det ska. Att arbeta som hissmontör kan vara fysiskt påfrestande eftersom arbetet ofta sker i trånga utrymmen och i påfrestande arbetsställningar.

Det är vanligt att hissmontörerna arbetar med nymontage under de kanske 10 till 20 första åren eftersom det ger mer betalt. Många väljer efter ett antal år att gå över till servicearbete.

För en erfaren montör är arbetet självständigt och kan innebära många resor för att installera nya hissar. I regel sker arbetet under dagtid, men i vissa fall måste man vara beredd på utryckning under exempelvis kvällar och helger.

Hissmontören är i regel specialiserad på antingen hissar eller rulltrappor. Ibland får man dock vara beredd på att arbeta med att reparera både hissar och rulltrappor. I större företag är det vanligt att en grupp hissmontörer arbetar med nymontage, en annan med ombyggnad och en tredje med felsökning och reparationer. I mindre företag förekommer det att hissmontörer också arbetar som installationselektriker.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på El- och energiprogrammet, inriktning elteknik.

För att få certifikat krävs också färdighetsträning i företag.

Utbildning kan finnas inom komvux och yrkeshögskola.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    4 Lediga jobb som hissmontör

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.