På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fartygselektriker

Fartygselektriker

Till fartygselektrikers arbetsuppgifter hör felsökning, service av el, styr och regler-utrustning, generatorer och motorer och även installation av navigationsutrustning kan ingå i tjänsten.

Sjöingenjör är chef över fartygselektrikerna och förväntas kunna utföra jobbet om elektrikerna behöver hjälp.

För att trivas i och lyckas med yrkesrollen som fartygselektriker bör din personliga profil innehålla noggrannhet, flexibilitet samt lösningsorienterat sinnelag. 

Utbildning

För att ha en giltig manskapsbehörighet efter 31 december 2016 (STCW Manila) krävs det att man uppfyller följande:
Sjömannen ska minst ha 12 månaders maskintjänstgöring. Denna tjänstgöring ska ha bestått i arbetsuppgifter som motsvaras av tjänstgöring i elektrisk verkstad. Tjänstgöringen ska även ha övervakats av en handledare som för uppgiften har relevanta och nödvändiga kunskaper.
En sjöman som innehar de kvalifikationer som Transportstyrelsen bedömer som likvärdiga med de som erhålls genom godkänd utbildning, samt har minst tre månaders maskintjänstgöring, kan bli behörig genom att visa dessa.
En sjöman som vill utbilda sig till fartygselektriker ska gå en av Transportstyrelsen godkänd utbildning samt tjänstgöra minst sex månader i fartygets maskinavdelning. I dagens läge (december 2016) är följande två utbildningsanordnare godkända av Transportstyrelsen för att ge utbildning till Fartygselektriker: Chalmers, tekniska högskolan i Göteborg, institutionen för sjöfart och marin teknik och Lindholmens tekniska gymnasium

De teoretiska kraven på Fartygselektriker motsvarar en "BB1:a". Den som är utbiIdad Elektriker "från land" behöver minst 3 månaders sjötid som "elev" för att få ut behörigheten.

Övrigt

Se information om ECY-certifikat och ETG-certifikat på ecy.com - som är ECY´s hemsida ( ECY = Elbranschens Centrala Yrkesnämnd). Här är snabblänk till information om cerifieringen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.