På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fartygsingenjör

Fartygsingenjör

Fartygsingenjörer kan arbeta som tekniskt befäl på fartyg och båtar.

Andre fartygsingenjör är i regel ansvarig för dagliga driftsrutiner ombord, samt har ansvar för separatorer, underhåll av hjälpkärror och kompressorer. "Dagman", det vill säga arbetar dagtid, men kan också vara jourgåeende med förste fartygsingenjör.

Förste fartygsingenjör är arbetsledare för all maskinpersonal. I regel "dagman" (det vill säga arbetar dagtid) samt delar oftast jourgående med andre fartygsingenjör. Förste fartygsingenjör är också ansvarig för alla reparationer och underhåll, samt för arbetstidsjournaler. Generellt är förste fatygsingenjör även rökdykarledare vid brand.

Du som är intresserad av det här yrket kanske också vill se flera yrkespresentationer - se gärna information om de andra "Sjöyrken">>

Utbildning

Sjöingenjörsprogrammet på Sjöfartshögskola. Utbildningen är förlagd vid två platser i Sverige: på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg samt på Kalmars Tekniska Högskola, Linnéuniversitetet, i Kalmar. Utbildningen vara i fyra år på heItid.
Har du motormansbehörighet studerar du tre år. Tre års studier varvat med sammanlagt totalt 12 månader till sjöss varav två månader är landpraktik.

Men examen från högskolan är du behörig att mönstra som andre fartygsingenjör. Efter 12 månader i lägre befattning (efter erfarenhet och efterfrågan) kan du mönstra till förste fartygsingenjör.
Övriga krav: Friskhetsintyg för sjöfolk, sjöfartsbok, sjöfartsskydddscertifikat, samt särskilda synkrav.

Övrigt

Det finns ännu ett ingenjörsyrke - Elingenjör>>, som också kan arbeta som befäl på båtar och fartyg.

Du som är intresserad av yrket Fartygsingenjör - var god Iäs om Tekniskt befäI>> och andra Sjöyrken>> samt övriga yrken inom arbetsmarknadsområde Transport>>

och du kan också se yrkespresentationerna: Ingenjör>>, Tekniker>> och andra yrken inom Tekniskt arbete>>

 

 

 

Visa mer
Visa mindre

1 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.