På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ingenjör inom maskinteknik

Ingenjör inom maskinteknik

Rätt sak på rätt plats i rätt ögonblick är viktigt för maskiningenjören. Det gäller hela kedjan från ritning och prototyp till test och produktion. En maskiningenjör kan arbeta med allt från konstruktion av maskiner till service och underhåll i produktionen på ett företag.

Konstruktörer inom maskinteknik konstruerar och utvecklar mekaniska produkter, allt ifrån bilmotorer till hela produktionsanläggningar i industrin. Det är maskiningenjörens uppgift att beräkna hållfasthet och hur mycket material som kommer att behövas. Konstruktörer arbetar ofta nära den som ska använda den färdiga produkten och tar hänsyn till användarvänlighet och ergonomi. Ritningarna görs med hjälp av datorstöd, CAD. Ofta arbetar konstruktören inom olika projekt, som specialist eller projektledare.

Produktionsingenjören eller driftsingenjören är ansvarig för hela produktionen eller tillverkningen av en detalj. Planeringen börjar i god tid för att produktionen ska hållas inom de ramar för tid och kostnad som bestämts. Produktionsingenjören kan också kallas logistiker och arbetar med att optimera alla flöden av varor, tjänster och/eller information inom en verksamhet.

När en produkt är färdig är det serviceingenjören som oftast är ansvarig för installation och underhåll. Uppföljning av leveransen i form av utbildning och service kan också vara serviceingenjörens arbetsuppgifter. Kunden kan behöva råd om hur produkten bäst ska skötas och underhållas och serviceingenjören står till tjänst med den informationen.

Utbildning

Utbildningskraven varierar beroende på befattning och företag. Ett minimum är oftast ingenjörsexamen på högskolenivå.

För att bli högskoleingenjör krävs tre års heltidsstudier. Ofta krävs civilingenjörsutbildning, en utbildning som är fem år lång. Utbildning till maskiningenjör finns på flera orter i landet. 

Förberedande utbildning finns på gymnasiet, bl a på Teknikprogrammet eller inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Maskiningenjörer finns i många olika företag, men en stor bransch är verkstadsindustrin.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

62 Lediga jobb

Erfaren automationsingenjör

Arbetsgivare / Ort: Sigma Industry East/North AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast och rörlig lön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-01
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Automationsingenjör
 • maskin

Om jobbet
Sigma Industry East North söker nu en erfaren automationsingenjör med placering i Uppsala. För att passa i rollen ser vi att du har en fallenhet för programmering och systemutveckling. Vi kan erbjuda dig varierande uppdrag och möjligheter att leda tekniskt avancerade projekt från projektering till idrifttagning. Vi har en hög efterfrågan på våra duktiga konsulter och vill gärna bli fler. På Sigma i Uppsala blir du en nyckelperson där du ges möjlighet att vara med och vidareutveckla vårt automationserbjudande internt och gentemot kunder. Baskunskaper Ska krav; - Civil- eller högskoleingenjör och/ eller motsvarande arbetslivserfarenhet - Behärskar svenska och engelska i tal och skrift - Minst 3–5 års arbetslivserfarenhet inom automation - Behärskar något av de vanligaste ledande PLC- och SCADA-systemen (Siemens, ABB, Rockwell, B&R, Mitsubishi, Beckhoff m.fl.) Personliga färdigheter, egenskaper, erfarenheter Vi söker dig som: - Har erfarenhet av eller vill jobba med PLC-, SCADA-, DCS- och HMI-system eller andra relevanta system och vill bredda dig genom att ta ett större ansvar i automationsprojekt - Är lyhörd för kundens/projektets behov och snabbt kan anpassa dig till kulturen - Gärna testar lite nytt och inte räds nya uppgifter och utmaningar - Är en engagerad talang som alltid strävar efter att leverera ditt yttersta samt har en hög social kompetens - Älskar teknik! Vi erbjuder Vi hjälper våra kunder inom regionen med allehanda utvecklingsuppdrag inom systemutveckling och automation. Beroende på uppdragets utformning arbetar du antingen tillsammans med dina kollegor på Sigma eller i våra kunders organisationer. Våra kunder verkar inom en rad olika branscher varav flertalet inom Life Science sektorn. Sigma Industry East North har i dagsläget ett trettiotal medarbetare i Uppsalaregionen fördelade över tre avdelningar. Denna tjänst är inom sektionen Mekatronik. Sektionen utgörs av medarbetare med kompetens inom mekanik, elektronik, mjukvara, automation & elkraft. Utifrån din profil berättar vi gärna mer om vad du kan bidra med på Sigma och hur vi tillsammans kan utvecklas. Vi kan erbjuda omväxlande arbetsuppgifter, möjlighet att utvecklas samt en god sammanhållning. Om du är nyfiken och vill ha ytterligare information är du varmt välkommen att kontakta oss. För mer information kontakta Christoffer Lindkvist, +46 730630797 [email protected] https://www.sigmaindustryeastnorth.se/lediga-jobb/automationsingenjor-2/
Arbetsgivare
Sigma Industry East/North AB
Hemsida: https://sigma.se/sv/position/?id=profiler-positions-2943
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

PLC-programmerare (inför industri 4.0)

Arbetsgivare / Ort: Bulten Hallstahammar AB / HALLSTAHAMMAR
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-06-15
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Automationsingenjör
 • maskin

Färdigheter
Krav
 • PLC (programmerbart styrsystem)

Språk
Krav
 • Svenska
 • Engelska

Om jobbet

Bulten har nu många spännande projekt på gång i form av ombyggnad- och nybyggnationer av utrustningar mot industri 4.0 och behöver förstärka med en PLC-programmerare.


Beskrivning och arbetsuppgifter

Rollen som PLC-programmerare ingår i projektteamet på Bultens Underhålls- och Processutvecklingsavdelning. Dina främsta uppgifter är att bygga PLC-system med utgångspunkt i maskinsäkerhet, automationsutrustning och idrifttagning. Du utvecklar program i form av avgränsade delar eller kompletta PLC-system. Utöver det är du även delaktig vid idrifttagning och framställning av dokumentations- och manualunderlag. I dagligt arbete kan även PLC-relaterat arbete inom den dagliga produktionen förekomma. I tjänsten används PLC/HMI-system (Mitsubishi och Siemens).

Profil

I arbetet är du en person som uppskattar dokumentation för att både läsa men också att framställa. Ingenting lämnas åt slumpen vare sig innan arbetet påbörjas eller efteråt, det är viktigt att såväl ha god förutsättning för att planera som att kunna följa upp genomfört arbete i efterhand. Kniviga utmaningar som kräver analysarbete ser du som stimulerande. Möjligheten att gå från planering på projektnivå till utvärdering på komponentnivå är en omställning som du gillar. Att arbeta i projektform är naturligt för dig och för att inte köra fast använder du dig av ditt kontaktnät när du behöver stöttning i frågor som du inte har tillräcklig erfarenhet inom

God svenska och engelska i tal och skrift är en viktigt för tjänsten.

Meriterande:

- Robotprogrammering, ABB/Kuka

- Erfarenhet av lean-metod

- Erfarenhet av elkonstruktion

Om ansökan

Ansökningar behandlas löpande. Vi tar inte emot ansökningar via mail.

Vi undanber oss all kontakt med externa rekryterare och bemanningsleverantörer.

Vårt erbjudande

Tjänsten är avsedd att vara en tillsvidareanställning men normalt börjar vi med visstidsanställning i syfte att utgöra en provanställning.

Vi är anslutna till Unionens Teknikavtal och tillämpar därmed de förmåner så som pensioner och andra försäkringar. Utöver det centrala kollektivavtalet finns även lokala förmåner som vårt friskvårdsbidrag, bidrag till mediciner, läkarbesök, permissionsdagar och liknande.

Arbetsgivare
Bulten Hallstahammar AB
INDUSTRIGATAN
73427 HALLSTAHAMMAR
Hemsida: https://www.bulten.com/sv-SE/
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Automationsingenjör

Arbetsgivare / Ort: Lantmännen Ek För
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 25 juni (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-06-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Automationsingenjör
 • maskin

Om jobbet
Automationsingenjör till underhållsorganisationen i Järna – Lantmännen Cerealia Järna AXA, Gyllenhammar, Kungsörnen och Gooh – är några av de varumärken vi på Lantmännen Cerealia tillverkar på vår anläggning i Järna. Vill du vara med och skapa positivt mervärde i vårt dagliga arbete och för att tillsammans med oss leva vår vision ”Från jord till bord”? På vår site i Järna är vi ca 200 personer som är fördelade på tre olika produktionsenheter där vi producerar färdigmat, pasta, frukost och havreprodukter. Arbetsuppgifter kommer i huvudsak vara förvaltning och underhåll av Styrsystem, Scadasystem (server, klient) som används i både processavsnitt och förpackningsavsnitt inom produktionen. Fabrikat som används är bl.a. Siemens, ABB, Schneider. Akut felsökning i produktionsutrustning förekommer så god automationskännedom är meriterande. Automationsingenjören ansvarar för förvaltningen av process styrsystemen inom ett ansvarsområde (produktionsområde) genom hela dess livscykel. Ansvarar för att ta fram och initiera förbättrande, bibehållande och förebyggande åtgärder i syfte att minimera driftstopp och optimera kostnader. Vi söker dig som: Vi strävar hela tiden efter att utmana oss själva till att bli en säkrare, effektivare och klimat vänligare produktionsanläggning och detta är något som är viktigt för oss. Därför söker vi nu dig med engagemang för utveckling och förbättring samt med praktiskt kunnande inom automation för att hjälpa oss i vidareutvecklingen av det förebyggandet underhållet. Vi tror att du har kompetens för strukturerad felsökning, är van att arbeta med förebyggande underhåll, reparation, och automationsarbete. Vi söker nu en motiverad och engagerad automationsingenjör. Du kan vara en nyutexaminerad ingenjör eller tekniker inom El/automation eller IT/data och i början av din karriär, eller ha arbetat ett tag och söker nya utmaningar. Du drivs av en bred roll och varierande arbetsuppgifter med möjligheten av att vara med och bygga upp något nytt, driva förändring och ta egna initiativ och axla stort ansvar. Kan arbeta självständigt men också vara en lagspelare med helhetssyn. Vi ser att du har: - Minimum 3-årig gymnasial utbildning inom El och automation alternativt utbildning/arbetslivserfarenhet som vi bedömer likvärdig - Erfarenhet av automation inom förpacknings- och processindustrin - Då underhålls organisationen omstruktureras för att möta framtida krav är det också viktigt att du är van vid att systematiskt arbeta med målstyrning, visuell planering och uppföljning. - Du får gärna ha god erfarenhet av och ha jobbat med TPM (total productive maintenance) samt process arbete då en hel del arbete inom dessa områden kommer att ledas och drivas av dig. - Du är van vid felsökning och arbetar analytiskt med problem och störningar - Vidare förväntar vi oss att du kan svenska flytande i tal och skrift samt behärskar engelska i tal och skrift. - Det är meriterande om du har jobbat med någon form utav DCS eller PLC system Vi kommer i denna rekryteringsprocess lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Som person tar du stort eget ansvar och vill utvecklas i arbetet. Du är kommunikativ, har förmåga att både bygga och nyttja nätverk, leder dig själv och kan prioritera, arbetar strukturerat och proaktivt med en tydlig framåtblick. Vi erbjuder dig: Att bli en del i Lantmännen Cerealia - ett värdebaserat företag på en spännande förändringsresa med ambitiösa mål där ett effektivt underhåll är en viktig del i vår framgång. Du erbjuds en tillsvidaretjänst på heltid, arbetstid dagtid. Tillträde enligt överenskommelse och tjänsten är placerad i Järna. För mer information om tjänsten, är du välkommen att kontakta Teknik och Underhålls chef Gunnar Karlsson 010 5563718 Varmt välkommen med din ansökan till oss på Lantmännen Cerealia. Låter detta intressant? Vi hoppas det! Vi arbetar med löpande urval vilket innebär att tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag. Så vänta inte för länge! Om du har några frågor gällande rollen eller rekryteringsprocessen är du varmt välkommen att kontakta Gunnar Karlsson 010 5563718 Vi ser framemot din ansökan! Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 20 000 svenska lantbrukare, har 10 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter 50 miljarder SEK på årsbasis. Genom forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan tar vi tillsammans ansvar från jord till bord. Läs gärna mer på www.lantmannen.se. Lantmännen Cerealia är en del av Lantmännens livsmedelsdivision. Vi utvecklar, tillverkar och saluför ett brett sortiment av nyttiga och hälsosamma livsmedel med basen i lokalt odlat spannmål. Vår kärnverksamhet är spannmålsbaserade produkter, inklusive mjöl, müsli, knäckebröd, pasta och pannkakor, men vi tillhandahåller även färdigrätter, vegetariska livsmedel och drycker, och mycket mer. Kungsörnen, AXA, START, FINN CRISP, Amo, Regal, Gooh och GoGreen är exempel på våra varumärken, som har ett gemensamt mål; att göra positiv skillnad inom livsmedel! Läs mer på www.lantmannencerealia.com.
Arbetsgivare
Lantmännen Ek För
Hemsida: https://lantmannen.com/
Ansökan
Ansök senast 25 juni (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Automationsingenjör

Arbetsgivare / Ort: Academic Work Sweden AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 25 juni (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-05-25
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Automationsingenjör
 • maskin

Om jobbet
Har du idag en utbildning inom el & automation och vill ta steget in på ett ledande företag i branschen? Med över 40 år av digital teknik är företaget ledande inom digitalt uppkopplad industriell utrustning och system. Gruppen på projektavdelningen består av av 15 ingenjörer och de vill nu komplettera deras kompetens med ännu en driven automationsingenjör. OM TJÄNSTEN Tjänsten passar dig som är intresserad av ny teknik och vill vara med där det händer. På företaget finns stora möjligheter att utveckla både dig, dina medarbetare och tekniken du håller på med. Hos dem erbjuds du möjligheten att få utlopp för ditt driv och den kunskap du tar med dig från tidigare arbeten och utbildning. Deras erbjudande till kunder innefattar allt från elektrifiering, drivsystem- och automationslösningar, kvalitetsstyrning av materialet, till produktions- och planeringssystem för hela fabriker samt tjänster för avancerad analys och service. Detta är ett konsultuppdrag som startar i augusti 2021 och förväntas pågå i 12 månader. Du erbjuds * En chans att vara med och utveckla senaste tekniken inom gruvindustrin * Få in foten på ett internationellt företag med goda karriärs- och utvecklingsmöjligheter * Som konsult för Academic Work erbjuder vi stora möjligheter för dig att växa professionellt, bygga ditt nätverk och skapa värdefulla kontakter för framtiden. Läs mer om vårt konsulterbjudande ARBETSUPPGIFTER * Du blir en ledande person i leverans mot kund där företaget levererar projekt och systemlösningar inom el- och automation baserade på deras industriella styrsystem 800xA. * Du är med i alla faser av projektleveranser från idé till idrifttagning och uppföljning samt eftermarknadsupport till kunderna VI SÖKER DIG SOM * Har en färdig teknisk utbildning från universitetet, högskola eller yrkeshögskola med inriktning mot el, automation, data eller motsvarande. Alternativt färdig gymnasieexamen med tillhörande yrkeslivserfarenhet * Du talar och skriver svenska och engelska obehindrat * Du har B-körkort Det är meriterande om du: * Har tidigare erfarenhet av ABB System 800xA * Har relevant erfarenhet av industriella styrsystem (PLC/SCADA/DCS) Som person är du: * Ansvarsfull * Resultatinriktad * Serviceminded Övrig information * Start: Augusti * Omfattning: Heltid * Placering: Umeå, resor inom Sverige kan förekomma * Rekryteringsprocessen hanteras av Academic Work och företagets önskemål är att alla frågor rörande tjänsten hanteras av Academic Work. Vi går igenom urvalet löpande och annonsen kan stängas ner innan tjänsten är tillsatt om vi gått över till urvals- och intervjufasen.
Arbetsgivare
Academic Work Sweden AB
Hemsida: http://www.academicwork.se
Ansökan
Ansök senast 25 juni (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Systemkonstruktör inriktning el/automation till Forsmark

Arbetsgivare / Ort: Academic Work Sweden AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 26 juni (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Automationsingenjör
 • maskin

Om jobbet
Nu har du som har ett brinnande intresse för el och automation chansen att lära dig mer om hur ett kraftverk fungerar i rollen som systemkonstruktör. I denna roll är det du som kommer fram till vad dina kollegor på övriga avdelningar ska göra i samband med förändringar av utrustning i anläggningen. Gillar du att arbeta med frihet under ansvar samtidigt som du får hjälp av specialister i branschen? Då ser vi fram emot att få läsa din ansökan! OM TJÄNSTEN Kärnkraften står i snitt för 40 procent av svensk elproduktion och på Forsmark uppgår den normalt till cirka 75 GWh dagligen. Forsmarks tre reaktorer har genomgått stora moderniseringar och säkerhetshöjande åtgärder för att kunna leverera en säker och stabil elproduktion. Anläggningarna är konstruerade för att leverera svensk el långt in på 2040-talet. I tjänsten som systemkonstruktör kommer du att tillhöra gruppen för systemkonstruktion inom el- och kontrollutrustning, där du har sällskap av 12 kollegor. Det är en grupp med blandad kompetens och erfarenhet vilket gör att du både har sällskap av kollegor som jobbat några år samt specialister. Du samarbetar också med andra konstruktörer, projektledare, tekniska samordnare, inköpare samt personal från underhållsavdelningen. Du erbjuds * Ett viktigt och långsiktigt uppdrag där du får vara med och bidra till att fortsätta säkerställa en säker och stabil elproduktion * Möjligheten att arbeta i många olika typer av projekt där du får kontakt med kollegor från flera olika avdelningar på Forsmark * Fokus på din utveckling med stöttning av en mentor från Forsmark samt coaching av din konsultchef på Academic Work Som konsult för Academic Work erbjuder vi stora möjligheter för dig att växa professionellt, bygga ditt nätverk och skapa värdefulla kontakter för framtiden. Läs mer om vårt konsulterbjudande. ARBETSUPPGIFTER Du kommer att arbeta i diverse olika projekt, stora som små, som handlar om el- och automationsförändringar i anläggningen. Din del i ett mindre projekt skulle kunna handla om styrning och signalering utav en pump, ventil eller dylikt. Ditt uppdrag är att sammanställa den information som olika enheter på Forsmark behöver inför genomförandet av ändringar på anläggningen. Detta arbete innebär exempelvis: * Konstruktionsspecifikationer - Ett omfattande arbete där du tar fram rapporter och utredningar för att få fram ett slutresultat. Du gör den övergripande konstruktionslösningen, logikscheman samt tar fram bildunderlag för programmering. * Provning - Du kravställer vilka prover som ska utföras i anläggningen och är delaktig i utförandet. * Revisionsarbete - Under revisionerna på Forsmark är du ofta delaktig i att genomföra de förändringar som du arbetat med. * Granskning av montage - Du kommer också kunna vara delaktig i granskning av montaget, där du kollar mot montageunderlaget att allt är rätt inkopplat. VI SÖKER DIG SOM * Har en högskole- eller civilingenjörsexamen inom automation, elektroteknik, elkraft, el eller teknisk fysik * Har goda kunskaper i svenska och engelska, då mestadel av dokumentation och kommunikation sker på svenska men även kan förekomma på engelska. Det är meriterande om du har kunskaper om automation i system som ABB eller Siemens. Som person är du: * Samarbetsvillig * Ansvarstagande * Självgående Övrig information Tjänsten är säkerhetsklassad vilket innebär att en säkerhetsprövning kommer att genomföras innan anställning. Säkerhetsprövningen omfattar registerkontroll samt säkerhetsprövningssamtal i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Utöver säkerhetsprövningen kommer ett drogtest att genomföras. * Start: September eller enligt överenskommelse * Omfattning: Heltid * Placering: Forsmark * Rekryteringsprocessen hanteras av Academic Work och Forsmarks önskemål är att alla frågor rörande tjänsten hanteras av Academic Work. Vi går igenom urvalet löpande och annonsen kan stängas ner innan tjänsten är tillsatt om vi gått över till urvals- och intervjufasen. INFORMATION OM FÖRETAGET Läs mer om Forsmark här.
Arbetsgivare
Academic Work Sweden AB
Hemsida: http://www.academicwork.se
Ansökan
Ansök senast 26 juni (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.