På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Ingenjör inom maskinteknik Spela filmen

Ingenjör inom maskinteknik

Yrkesbeskrivning

Rätt sak på rätt plats i rätt ögonblick är viktigt för maskiningenjören. Det gäller i hela kedjan från ritning och prototyp till test och produktion. Maskiningenjören kan ha ett flertal olika uppgifter i tillverkningsprocessen. En maskiningenjör kan ha varierande utbildningsbakgrund och syssla med många olika uppgifter, allt från konstruktion av maskiner till service och underhåll i produktionen på ett företag. Maskiningenjörer finns i många olika slags företag, men en stor bransch är verkstadsindustrin. Nedan finns en beskrivning av några olika yrken för maskiningenjörer.

Konstruktörer inom maskinteknik konstruerar och utvecklar mekaniska produkter - allt ifrån bilmotorer till hela produktionsanläggningar i industrin. Det är maskiningenjörens uppgift att beräkna hållfasthet och hur mycket material som kommer att behövas. Konstruktörer arbetar ofta nära den som ska använda den färdiga produkten och måste ta hänsyn till användarvänlighet och ergonomi. Ett uttryck som används i branschen är MMI, människa-maskin-interaktion. Ritningarna görs med hjälp av datorstöd, CAD, och oftast tar konstruktören först fram en prototyp som testas noga innan den eventuellt börjar tillverkas. Det är viktigt att ta hänsyn till hur mycket produkten får kosta. Ofta arbetar konstruktören inom olika projekt, som specialist eller projektledare.

När en produkt konstruerats är det dags för produktion. Då är det produktionsingenjören eller driftsingenjören som är ansvarig för hela produktionen eller tillverkningen av en detalj. Då ansvarar ingenjören oftast också för att rätt utrustning finns på plats och att det finns arbetskraft med de kunskaper som krävs för att tillverka den nya produkten. Planeringen måste börja i god tid för att produktionen ska hållas inom de ramar för tid och kostnad som bestämts. Det är också viktigt att produkten har hög kvalitet. För detta jobb är kunskaper i ekonomi viktiga liksom en förmåga att organisera arbetet. Produktionsingenjören kan också kallas logistiker och arbetar med att optimera alla flöden av varor, tjänster och/eller information inom en verksamhet.

När en produkt väl är färdig är det serviceingenjören som oftast är ansvarig för hur installation och underhåll av den färdiga produkten ska gå till. Uppföljning av leveransen i form av utbildning och service kan också vara serviceingenjörens arbetsuppgifter. Kunden kan behöva råd om hur produkten bäst ska skötas och underhållas och serviceingenjören står till tjänst med den informationen.

Läs gärna även i andra yrkespresentationer, t.ex om yrket Mekanikkonstruktör, Civilingenjör, Ingenjör och om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Yrkesporträtt
Möt ingenjör inom maskinteknik Malin F.

Utbildning

Utbildningskraven varierar beroende på befattning och företag. Ett minimum är oftast ingenjörsexamen på högskolenivå. För att bli högskoleingenjör krävs tre års studier. Ofta krävs civilingenjörsutbildning, en utbildning som är fem år lång. Utbildning till maskiningenjör finns på ett flertal orter i landet. För mer information om högskolestudier, se studera.nu. Kontakta utbildningsanordnarna för information om aktuella behörighetskrav.

Framtidsutsikter

Även under perioder med svag konjunktur råder det ofta fortfarande brist på högskoleutbildade (i första hand - civilingenjörer) inom maskinområdet. Det väntas därför bli liten konkurrens om jobben under de kommande åren. Detta gäller i synnerhet för dem med arbetslivserfarenhet. Även på fem och tio års sikt väntas arbetsmarknaden vara god.

Länktips

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.