Gymnasieingenjör

Gymnasieingenjör

Efterfrågan på gymnasieingenjörer är stor i hela Sverige. Gymnasieingenjörer kan även kallas för mellaningenjörer.

Gymnasieingenjörs-examen innebär att du uppnått utbildningsnivå motsvarande en Yrkeshögskole-examen (SeQF 5 och EQF 5), enligt den europeiska referensramen för kvalifikationer.

Som gymnasieingenjör kan du jobba inom många olika branscher och yrken, allt från produktionstekniker, mjukvarudesigner till projektledare. 

Utbildning

Utbildningen till gymnasieingenjör får du efter Teknikprogrammets fjärde år, den så kallade TE4 utbiIdning. TE4 sker i samarbete mellan skola och näringsliv.

Under studietiden varvas undervisning i skolan med arbetsplatsförlagt lärande. TE4 ska ge de studerande möjlighet att utveckla ingenjörsmässiga färdigheter enligt den internationellt erkända CDIO-modellen (Concieve, Design, Implement, Operate). 

Utbildningen finns med fyra profiler:

Ett lokalt programråd finns ofta kopplat till utbildningen för att säkerställa att utbildningen är relevant och leder till anställningsbarhet. Kurser är anpassande efter näringslivets behov och du får kunskaper och kompetens som omgående behövs på arbetsmarknaden. Minst 10 veckor av studierna på TE4 är du ute på en arbetsplats, vilket innebär att du tar ett ordentligt kliv in i arbetslivet.

TE4 vänder sig till elever som vill gå ett år till inom gymnasieskolan, för att få en utbildning som ger mycket stora möjligheter att få ett jobb direkt. Men TE4 ger också praktiska och teoretiska kunskaper som gör det lättare att klara av en civilingenjörsutbildning.

Du är behörig att söka TE4 om du har examensbevis från teknikprogrammet eller har en likvärdig utbildning. TE4 är en riksrekryterande utbildning vilket innebär att du kan söka från hela landet på samma villkor. 

Det är också möjligt att göra ett studieuppehåll efter en 3-årig gymnasial utbildning på Teknikprogrammet innan TE4. Dock måste studierna på TE4 påbörjas senast det kalenderår du fyller 22 år.

I samband med antagning till TE4 kan det krävas utdrag ur belastningsregister och eventuellt även drogtest.

LÄS TILL GYMNASIEINGENJÖR PÅ SKANSKAGYMNASIET >>

Visste du att...?

... en av Sveriges mest kända uppfinnare, som bland annat uppfann dynamiten 1866, är Alfred Nobel (1833-1896). Han tog patent på 355 uppfinningar, patent på dynamit tog han år 1867.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.