Reläskyddsspecialist
Spela filmen

Reläskyddsspecialist

Reläskyddsspecialister har fördjupade kunskaper om reläskydd, IED’er (= Intelligent Electronic Device), elnät, kontrollsystem och kontrollanläggningar.

Yrket passar dig som tycker om att jobba med elteknik och har säkerhetstänk, vilket är viktigt för att kunna förhindra personskador och skador på utrustning.

Som utbildad reläskyddsspecialist kan man arbeta som kontrollrumstekniker, stationsingenjör, elkrafttekniker inom reläskydd eller som driftarbetare på diverse anläggningar inom industri.

Reläskyddsspecialister kan utföra idrifttagning av system där reläskydd och IED:er ingår, arbeta med programmering, inställningar, prövning samt inkoppling och/eller montering av olika typer av reläskydd och IED:er.

I arbetsuppgifterna ingår det ofta att kunna förstå och arbeta på olika sätt med överföringsprotokoll och standarder som används för kommunikationen i elkraftanläggningar.

Utbildning

Lämpliga utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan.

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, t ex på Teknikprogrammet, Industritekniska programmet eller El- och energiprogrammet, inriktningarna Automation eller Elteknik

Motsvarande förberedande tekniska utbildningar för vuxna kan finnas inom Komvux.

Visa mer
Visa mindre

119 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.