På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Reläskyddsspecialist

Reläskyddsspecialist

Reläskyddsspecialist har fördjupade kunskaper om reläskydd, IED’er (IED = Intelligent Electronic Device), elnät, kontrollsystem och kontrollanläggningar.

Yrket passar dig som tycker om att jobba med elteknik och har säkerhetstänk, vilket är viktigt för att kunna förhindra personskador och skador på utrustning.

Som utbildad reläskyddsspecialist kan man arbeta som kontrollrumstekniker, stationsingenjör, elkrafttekniker inom reläskydd eller som driftarbetare på diverse anläggningar inom industri.

Reläskyddsspecialist kan utföra idrifttagning av system där reläskydd och IED:er (Intelligent Electronic Device) ingår, arbeta med programmering, inställningar, prövning samt inkoppling och/eller montering av olika typer av reläskydd och IED:er. I arbetsuppgifterna ingår det ofta att kunna förstå och arbeta på olika sätt med överföringsprotokoll och standarder som används för kommunikationen i elkraftanläggningar.

Utbildning

Lämpliga utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan.
Bra grundläggande (förberedande) utbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, exempelvis kan man Iäsa på Teknikprogrammet, på Industritekniska programmet eller på El- och energiprogrammet, i första hand kanske på en av följande inriktningar: Automation eller Elteknik på El- och energiprogrammet. Motsvarande förberedande tekniska utbildningar för vuxna kan finnas inom Komvux.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.