På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Högskoleingenjör Spela filmen

Högskoleingenjör

Ingenjörer arbetar inom alla branscher, inom små och stora företag och vid myndigheter.

De ser tydliga resultat av sitt arbete; ett hus, en bro, en ny produkt, ett nytt sätt att kommunicera, ett läkemedel, en radiosändning. Med tekniska kunskaper söker de bästa lösning på ett problem eller för att effektivisera produktionen.

Medan "ingenjör" är i Sverige inte en skyddad yrkestitel och det är därför fritt fram att kalla sig för en "ingenjör" om man vill, är "högskoleingenjör" = en person som med godkänt resultat har genomfört tekniska högskolestudier (i minst 3 år). Yrkesnamn "högskoleingenjör" översätts till engelska ofta som bachelor of science.

Se gärna en videofiIm "Terese testar teknik" (längd 8min) och en kort film (ca 5 min lång) Mitt drömyrke - högskoleingenjör.

Du som är intresserad av ingenjörsyrken kan finna intressant information på sverigesingenjorer.se

Yrkesporträtt
Möt konsulten Jinchun, högskoleingenjör inom samhällsbyggnad.

Utbildning

Högskoleingenjörsutbildningar = heltidsstudier på högskolenivå i tre år. Förenklat kan man säga att högskoleingenjörsutbildningen är mer praktisk och erbjuder en snabbare väg ut i arbetslivet än civilingenjörsutbildningen som är mer teoretisk och går på djupet i fler ämnen.

Högskoleexamen
Högskoleexamen (på engelska: University Diploma, 120 higher education credits) är en akademisk examen i Sverige, fastställd i sin nuvarande form år 1977 (uppgift från december 2018).

Och här kan du se en kort videofilm (längd 1 min 31 sek) där det förklaras vad skillnader mellan Högskoleingenjör och Civilingenjör är.

Läs gärna även i andra yrkespresentationer, t.ex om yrken Ingenjör och Civilingenjör samt om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Länktips

  • energiforetagen.se - en branschorganisation som samlar ca 400 företag som producerar, distribuerar, säljer & lagrar energi
  • hh.se - läs artikel "Studenter skapar VR-simulering för grävmaskiner"
  • his.se - om QI-nätverket (för Qvinnliga-ingenjorer)
  • uka.se - Universitets Kanslers Ämbetet granskar kvaliteten i högre utbildning, analyserar utvecklingen, ansvarar för officiell statistik om högskolan samt bevakar att universitet & högskolor följer lagar & regler
  • teknikforetagen.se/affarsjuridik/affarsjuridiska-guiden
  • anmälan till högskoleprovet görs på hogskoleprov.nu

13 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.