3D-tekniker
Spela filmen

3D-tekniker

Som 3D-tekniker arbetar du i en kraftigt växande bransch, eftersom utvecklingen inom additiv teknik går mycket fort, både på process- och på materialsidan. Området 3D-printing, additiv tillverkning AM (additive manufacturing), är inte helt nytt men just nu sker intensiva framsteg som innebär användning i större skala.

Det handlar om experimenterande utveckling av programvaror, skrivare och material. Istället för att ta bort material vid bearbetningen tillförs istället precis så mycket material som behövs på exakt rätt ställe. Nya former blir plötsligt möjliga, former som med vanliga metoder inte går att tillverka.

Allt fler industriella företag får upp ögonen för 3D-skrivare och den additiva tillverkningen. 3D-teknik ger utrymme för nya tankebanor, samtidigt som kravet på kunskap ökar för att kunna utnyttja alla möjligheter som finns.

Utvecklingen inom additiv teknik går fort, både på material- och processidan. Här behövs kunniga 3D-tekniker som ligger i framkanten.

Utbildning

Lämpliga utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan.

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, exempelvis Teknikprogrammet, på Industritekniska programmet eller på El- och energiprogrammet, inriktningarna Automation eller Dator och kommunikationsteknik.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  15 Lediga jobb som 3d-tekniker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.