På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

3D-tekniker Spela filmen

3D-tekniker

Som 3D-tekniker får man arbeta i en kraftigtväxande bransch, eftersom utvecklingen inom additiv teknik går mycket fort (både på process- och på materialsidan).
Området 3D-printing, additiv tillverkning AM (additive manufacturing), är inte helt nytt men här görs just nu intensiva framsteg som möjliggör användning i större skala och mer affärsmässigt.

Vi står mitt i en tid av experimenterande och utveckling av programvaror, skrivare och material. Istället för att ta bort material vid bearbetningen tillför man istället just precis så mycket material som behövs på exakt rätt ställe. Nya former blir plötsligt möjliga, former som med vanliga metoder inte går att tillverka.

Allt fler industriella företag får nu upp ögonen för 3D-skrivare och den additiva tillverkningen. 3D-teknik ger utrymme för nya tankebanor, samtidigt som kravet på kunskap ökar för att kunna utnyttja alla möjligheter som finns.

Utvecklingen inom additiv teknik går fort, både på material- och processidan. Här behövs kunniga 3D-tekniker som kan ligga i framkanten. 

Du får gärna se en kort videofilm om 3D-teknik, producerad i samarbete med Teknikföretagen; här är snabblänken till filmen.

Utbildning

Lämpliga utbildningar kan finnas inom yrkeshögskoIan. Lönenivån varierar beroende på tjänstens svårighetsgrad och personens kompetens och erfarenhet.

Framtidsutsikter

Det finns ett ökande nationellt behov av kun­ni­ga 3D-tek­ni­ker, som ligger i framkant.

Var god se även information om flera yrken, förslagsvis i första hand om följande yrken:
Industridesigner
Gymnasieingenjör
3D-skanningstekniker
3D-yrken
Tekniker
Teknikinformatör
Ingenjör.

Länktips

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.