På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

3D-yrken Spela filmen

3D-yrken

Additiv manufacturing och bio-printing är några av de tekniker/begrepp som ingen har hört talas om fram tills för bara några få år sedan. 3D-yrken är de "nya yrken" som är på stor frammarsch.

3D tekniker kan användas inom diverse olika branscher, bland annat har skulptörer fått möjlighet att med stor grad av säkerhet rekonstruera historiska ansikten från arkeologiska skelettfynd.

Användningsområdena och materialen för 3D-skrivarteknik är i princip obegränsade och förutsättningarna är under snabb utveckling. Tekniken har funnits sedan ganksa länge men nu börjar det gå riktigt snabbt – 3D är framtiden!

Det finns idag ett antal olika "3D-yrken" och i framtiden kan de bli ännu fler. Exempel på ett "3D- yrken" är "stocksröntgare" (ansvarig för utrustning som skapar 3D-bilder av trästockar - för att bestämma hur man ska såga dem för att åstadkomma bästa möjliga resultat) och 3D-printeroperatör.

Utbildning

Lämpliga utbildningar kan finnas inom olika skolformer. På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på teknikprogrammet eller på industritekniska programmet. Relevanta utbildningar på eftergymnasial nivå kan finnas bl.a inom yrkeshögskolan.

De 3D-yrken som vi för närvarande presenterar här på sajten framtid.se är följande:

3D-Laser operatör

3D-tekniker

3D-grafiker

3D-skanningstekniker

3D-printgrafiker.

Länktips

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.