På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

3D-yrken
Spela filmen

3D-yrken

Additiv manufacturing och bio-printing är några av de tekniker/begrepp som ingen har hört talas om fram tills för bara några få år sedan. 3D-yrken är de nya yrken som är på stor frammarsch.

3D tekniker kan användas inom olika branscher, bland annat har skulptörer fått möjlighet att med stor grad av säkerhet rekonstruera historiska ansikten från arkeologiska skelettfynd.

Användningsområdena och materialen för 3D-skrivarteknik är i princip obegränsade och förutsättningarna är under snabb utveckling. Tekniken har funnits sedan ganska länge men nu börjar det gå riktigt snabbt – 3D är framtiden.

Det finns idag ett antal olika 3D-yrken och i framtiden kan de bli ännu fler. Exempel på ett 3D-yrken är stocksröntgare (ansvarig för utrustning som skapar 3D-bilder av trästockar - för att bestämma hur man ska såga dem för att åstadkomma bästa möjliga resultat) och 3D-printeroperatör.

Utbildning

Lämpliga utbildningar kan finnas inom olika skolformer. På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning på teknikprogrammet eller på industritekniska programmet. Relevanta utbildningar på eftergymnasial nivå kan finnas inom yrkeshögskolan.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.