På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Industridesigner
Spela filmen

Industridesigner

En industridesigner formger industriprodukter, allt från brödrostar till bilar, men de arbetar även med utformning av olika miljöer, t ex arbetsplatser. Målet är att få fram en produkt eller en miljö som fungerar väl i sitt sammanhang och som har en genomtänkt estetik och funktion. Industridesigner är både ett konstnärligt och ett tekniskt yrke på en gång. Du arbetar med formgivning av helt nya produkter och tjänster eller med vidareutveckling av de som redan finns på marknaden. 

Bara fantasin sätter gränser för vad som kan formges, verktyg, maskiner, bilar, tangentbord, handikapphjälpmedel, mobiltelefoner eller dammsugare är bara några exempel. Ofta kan ett designprojekt börja med att någon upptäcker ett nytt behov på marknaden, exempelvis en mobiltelefon med greppvänliga knappar. Sedan blir själva processen att hitta lösningar och material som fungerar för just den här produkten eller tjänsten.

När en färdig prototyp har skapats, ofta med hjälp av CAD-program, tar industridesignern ställning till produktens form och färg, vilket material som ska användas, hur föremålet ska anpassas till användaren, vilken produktionsmetod som ska användas och vad tillverkningen kommer att kosta. Det är också viktigt att väga in omsorg om produktionen och miljöperspektivet. Som industridesigner ingår du i ett produktutvecklingsteam och samverkar med andra, för utveckla nya produkter eller tjänster. 

Formgivare – som även kallas produktformgivare – svarar för färg, form, dekor, material och funktion vid industriell framställning av olika produkter i bland annat keramik, glas, textil, trä och metall. Beroende på vilket material du arbetar med kan de kallas glasdesigner, textildesigner eller möbelformgivare. Liksom industridesigner gör formgivare inom industrin ritningar och modeller.

Utbildning

Utbildning till industridesigner finns inom högskolan. Den svenska industrins utveckling och företagens vilja att satsa pengar på design har stor betydelse för hur många industridesigners som efterfrågas.

Bra grundutbildning får på bla gymnasiets Teknikprogrammet eller Industritekniska programmet. Inriktning Bild- och form på Estetiska programmet har också en bra grund.

Framtidsutsikter

Konkurrensen är hård och de flesta designers är egna företagare och arbetar i längre eller kortare projekt.

Visste du att...?

... ordet industri kommer från latinets industria och kan översättas till svenska ungefär som "flit" eller "sysselsättning". I dagens betydelsen menas det med "Industriell tillverkning", att produkter framställs i en stor skala genom att råvaror förädlas, oftast på fabriker.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

4 Lediga jobb

Senior Industridesigner

Arbetsgivare / Ort: Nordic Nest AB / Kalmar
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 5 March (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Det är svårt, om inte omöjligt, att beskriva en kultur i en text. Men eftersom vi är helt säkra på att kulturen kommer vara avgörande för om vi är rätt arbetsplats för dig så ska vi göra vårt bästa med att försöka! På Nordic Nest springer vi snabbt. Vi vet vart vi ska och vi är säkra på att vi kommer att komma dit, och det händer en massa roliga och intressanta saker på vägen! Vi vill bygga världens mest engagerade team, och de gemensamma nämnarna för alla hos oss är att vi är engagerade och drivs av utveckling. Vi visar hjärta i allt vi gör, från hur vi bygger relationer med våra kunder till hur vi löser problem och hur vi hjälper varandra. Detta utgör grunden som gör att vi ligger steget före. Vi tror att vi når nya höjder genom att lita på varandras specialistkunskaper och samtidigt våga utmana varandra, vara konstruktiva, och våga testa nya idéer och ny teknik. Vår entreprenörsanda, kreativitet och vårt mod lyser igenom i att vi älskar att göra bra affärer, och har en kultur där vi sporras av att nå (och krossa) våra högt uppsatta mål. Hos oss är det en självklarhet att vi jobbar tillsammans. Vi är övertygade om att det är vårt teamwork som tagit oss dit vi är idag, och vi planerar att fortsätta arbeta mot gemensamma mål genom att ha en öppen och ärlig kommunikation, förståelse och respekt för varandra. Vi ställer höga krav på oss själva och på varandra, och ser att det ger resultat i vårt fokus på att skapa världens bästa kundupplevelse. Om du får ont i magen av att saker inte alltid går exakt som man tänkt sig, så är vi troligtvis inte rätt arbetsplats för dig. Vi älskar vårt arbetssätt som innebär snabba förändringar och korta beslutsvägar, och strävar efter en bra mix på fart och kontroll. Det innebär att allting inte alltid kommer vara perfekt eller 100% rätt, men det kommer ge oss en dynamisk, tempofylld miljö där vi överträffar våra mål och utvecklas tillsammans för att driva Sveriges lönsammaste retailer.

Om rollen:

I takt med att vi växer väljer vi att satsa ännu mer på att utveckla våra egna varumärken. Som ett led i detta söker vi nu en Senior Industridesigner som ska ingå i ett interdisciplinärt team för Own Brands. Rollen innebär att du kommer ha ett utpräglat samarbete med såväl interna kollegor som externa leverantörer och ingenjörer. Tillsammans kommer ni att arbeta mot målsättningen att skapa prisbelönta produkter i världsklass inom heminredning och det dukade bordet.

Du ansvarar för designutveckling och driver designprocessen från idé till färdig produkt - från koncept- och skissarbete, till formgivning / produktutveckling och framtagande av produktionsunderlag och prototyper. Du kommer huvudsakligen att arbeta med;

 • Driva produktutvecklingen från inledande research till färdig produkt.
 • Driva, kommunicera och leda produktutvecklingsprocesser gentemot både interna och externa samarbetspartners
 • Säkerställa en uppdaterad kunskap kring konkurrens, industristandarder och relevanta trender.
 • Utföra detaljerat designarbete och även leda projekt med flera designers i ditt team.
 • Självständigt driva ditt arbete och leverera mot uppsatta mål
 • Ta fram underlag för både presentation och produktion genom verktyg som Autocad, Solid Works, Rhino, Key-shot, 3DS, Adobe PS / AI.

Om dig:

Rollen ställer höga krav på din förståelse för att bygga varumärken genom design och förmåga att bidra till en integrerad produktportfölj. Du bidrar till teamet med din höga kompetens inom produktdesign, material och tillverkningsprocesser, och du har en stark förståelse för globala trender, design, inredning och mode. Du har fingertoppskänsla och en utmärkt känsla för form, proportioner och CMF.

Troligtvis har du en MFA inom industridesign eller jämförbar utbildning och har därigenom med dig en helhetsförståelse för produktutvecklingsprocessen - likväl som att praktiskt kunna utarbeta skisser, 3D-modeller och enkla prototyper för kommunikation, funktionell verifiering och presentation av form. Genom din tidigare arbetslivserfarenhet har du dokumenterade meriter som visar på framgångsrika leveranser till prestigefyllda, internationella varumärken inom produkt- och inredningsdesign. Som person är du en praktisk innovatör och du navigerar ledigt mellan skiss, konceptarbete, prototypframtagning och detaljerat designarbete. Du har en passion för ditt arbete och gillar utmaningar och att utvecklas. Du är resultatinriktad och tummar aldrig på kvalitéten, samtidigt som du har förmågan att arbeta i ett högt tempo och mot tydliga resultat. Då du kommer ha mycket kontakt med internationella samarbetspartners behöver du ha mycket goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift. Vidare trivs du i en kommunikativ roll som innebär att nära samarbete med andra, samtidigt som du älskar att skapa och att arbeta praktiskt med dina projekt.

Välkommen hem!

Tjänsten är på heltid med placering på vårt kontor i Kalmar. Du kommer att rapportera till Creative Director. Är detta rätt tjänst för dig? Skicka in din ansökan till oss innehållande ditt portfolio. Vi tror att talang och personliga egenskaper säger mer om din framtida prestation än vad din dokumenterade erfarenhet gör, därför använder vi personlighetstester i ett tidigt skede i rekryteringsprocessen. Sök senast den 14 februari! Vi arbetar med ett löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag. För frågor kring tjänsten välkomnas dessa via mail till [email protected]

Vi ser fram emot din ansökan!

Arbetsgivare
Nordic Nest AB
Stämpelvägen 3
39470 Kalmar
Ansökan
Ansök senast 5 March (4 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Fordonsdesigner

Arbetsgivare / Ort: Fiction Design AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 7 March (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-25
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Industridesigner

Om jobbet

Fiction Design AB is a Swedish consultant company that is specialized in automotive design. We are working with clients all over the world to provide the best competens in the automotive field. Ideal candidate will possess: A bachelor's degree in Transportation or Industrial design; exceptional creativity to develop innovative design solutions which can be visually represented via skilled sketching ability; automotive design studio experience designing car interiors as a professional. Our work environment is well suited for individuals who are self-motivated, organized, detail-oriented, with a focus on team work and collaboration.

English is required. We are currently seeking talented Interior Automotive Designers. You will work togheter in international teams at our OEM clients. You will create, develop and present your design from early sketch to final product.

Arbetsgivare
Fiction Design AB
Ansökan
Ansök senast 7 March (6 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Industrial Designer

Arbetsgivare / Ort: Aurenav Sweden Filial av Aurenav Llc USA / FARSTA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 8 March (7 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Industridesigner

Om jobbet

We are now looking for an Industrial Designer, for work with clients within the automotive industry.


Requirements

 • Bachelor Degree in Product Design, or similar.
 • Minimum 2 years of relevant profession experience as industrial designer
 • Experience of work in the automotive industry
Arbetsgivare
Aurenav Sweden Filial av Aurenav Llc USA
FORSBACKAGATAN 24
12343 FARSTA
Ansökan
Ansök senast 8 March (7 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

PACKAGING COORDINATOR TO GLOBAL CLIENT IN STOCKHOLM – START ASAP

Arbetsgivare / Ort: Jobbusters AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 9 March (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-09
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Industridesigner

Om jobbet
Kvalifikationer - You have project management experience, if possible, with exposure to packaging creation. - You have a University / Business School degree or equivalent. - You will have more than 3 years' experience. - You have Agile Project management and process optimization experience. Company Description JobBusters is an authorized staff hire and recruitment company. We are focused on officials and put great value in finding the right person for the right position. By being flexible, accessible, and present in relation to the client, consultant, and candidate, we aim to find our clients 'dream candidate and our candidates' dream job. Job Description As Packaging Coordinator your role is to support the CXA packaging team in creating, implementing, and maintaining improvements in ways of working, tools that are used and tasks related to resource planning. You will be part of the Consumer Experience Area Wellbeing - Packaging Team, reporting directly to the Packaging Manager. A dynamic, creative, and multicultural team responsible to create the communication of that delights their consumers, from the way they communicate their products that build their brands. In close collaboration with the different Business Areas, Content Team, Packaging Team, and external suppliers, you will coordinate and oversee the creation of packaging and POS. You will ensure the timely delivery of milestones in the product development process. Key Responsibilities: • Own the planning of packaging creation in alignment with marketing initiatives & product commercial launch timings. • Set-up and maintain a full overview of workload for the packaging team, including project and resource planning and deadline visualization. • Manage incoming requests, ensure the agreed processes and standards are followed and propose project plans. • Drive collaboration with content team, Business Areas, and packaging team. Personal qualities We are looking for a person who is team oriented and a relationship builder. You have a structured approach to managing workload (self and teams) and you are solution-oriented and have a capacity to prioritize. You have an aptitude for planning and project management. Admission and Application Full time position. The position will start as soon as possible, and the assignment is expected to run until 2021-12-31, with possible extension. For this assignment you will be employed by JobBusters as a consultant at our client. Submit your application in English as soon as interviews are ongoing.
Arbetsgivare
Jobbusters AB
Hemsida: http://jobbusters.se/
Ansökan
Ansök senast 9 March (8 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.