På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Industridesigner
Spela filmen

Industridesigner

En industridesigner formger industriprodukter, allt från brödrostar till bilar, men de arbetar även med utformning av olika miljöer, t ex arbetsplatser. Målet är att få fram en produkt eller en miljö som fungerar väl i sitt sammanhang och som har en genomtänkt estetik och funktion. Industridesigner är både ett konstnärligt och ett tekniskt yrke på en gång. Du arbetar med formgivning av helt nya produkter och tjänster eller med vidareutveckling av de som redan finns på marknaden. 

Bara fantasin sätter gränser för vad som kan formges, verktyg, maskiner, bilar, tangentbord, handikapphjälpmedel, mobiltelefoner eller dammsugare är bara några exempel. Ofta kan ett designprojekt börja med att någon upptäcker ett nytt behov på marknaden, exempelvis en mobiltelefon med greppvänliga knappar. Sedan blir själva processen att hitta lösningar och material som fungerar för just den här produkten eller tjänsten.

När en färdig prototyp har skapats, ofta med hjälp av CAD-program, tar industridesignern ställning till produktens form och färg, vilket material som ska användas, hur föremålet ska anpassas till användaren, vilken produktionsmetod som ska användas och vad tillverkningen kommer att kosta. Det är också viktigt att väga in omsorg om produktionen och miljöperspektivet. Som industridesigner ingår du i ett produktutvecklingsteam och samverkar med andra, för utveckla nya produkter eller tjänster. 

Formgivare – som även kallas produktformgivare – svarar för färg, form, dekor, material och funktion vid industriell framställning av olika produkter i bland annat keramik, glas, textil, trä och metall. Beroende på vilket material du arbetar med kan de kallas glasdesigner, textildesigner eller möbelformgivare. Liksom industridesigner gör formgivare inom industrin ritningar och modeller.

Utbildning

Utbildning till industridesigner finns inom högskolan. Den svenska industrins utveckling och företagens vilja att satsa pengar på design har stor betydelse för hur många industridesigners som efterfrågas.

Bra grundutbildning får på bla gymnasiets Teknikprogrammet eller Industritekniska programmet. Inriktning Bild- och form på Estetiska programmet har också en bra grund.

Framtidsutsikter

Konkurrensen är hård och de flesta designers är egna företagare och arbetar i längre eller kortare projekt.

Visste du att...?

... ordet industri kommer från latinets industria och kan översättas till svenska ungefär som "flit" eller "sysselsättning". I dagens betydelsen menas det med "Industriell tillverkning", att produkter framställs i en stor skala genom att råvaror förädlas, oftast på fabriker.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

Lediga jobb

Engagerad Ingenjörsstudent/nyexaminerad för sommarjobb inom CAD

Arbetsgivare / Ort: TRUST CARE AB / MALMÖ
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast idag
Publicerad: 2020-06-05
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Om jobbet
Trust Care i Malmö söker just nu en engagerad Ingenjörs student/ nyexaminerad för sommarjobb inom CAD. Trustcare är ett världsledande företag inom design och innovation av hjälpmedel för äldre. Vi inriktar oss på innovation för att möta behoven hos den nya generationens användare, som ställer höga krav på både teknik och design. Vår framgång bygger på att vi satsar mycket på vår egen design- och konstruktionsavdelning. Din profil Vi söker dig som är civil- eller högskoleingenjör i maskinteknik eller motsvarande. Vi värdesätter personlig kompetens över arbetslivserfarenhet. Erfarenhet av SolidWorks är ett krav. Din roll på Trust Care Som sommarjobbare kommer du att arbeta ihop med ingenjörer och industridesigners för att ta fram nya produkter. Du ansvarar för att rita upp produkter i CAD enligt företagets rutiner. Arbetsplatsen är huvudsakligen på vårat kontor. TrustCare erbjuder en mångkulturell arbetsplats med en öppen företagskultur. Vi tillåter och uppmuntrar våra anställda till självständigt tänkande. Redan från dag ett får du möjlighet att bidra med din kompetens i ett företag som tror på innovation och den enskilda individen. Lön och anställningsvillkor enligt överenskommelse. Skicka in din ansökan så snart som möjligt. För frågor eller mer informationom tjänsten, vänligen kontakta Johan persson. Kontorsadress Skrittgatan 8 213 77 MALMÖ Övriga kontaktuppgifter 040156120 [email protected] - Chief Mechanical Engineer [email protected] -Teamleader Industrial Design
Arbetsgivare
TRUST CARE AB
Skrittgatan 8B
21377 MALMÖ
Tel: 040156120
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
Visa mer


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.