På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Industridesigner
Spela filmen

Industridesigner

En industridesigner formger industriprodukter – allt från brödrostar till bilar. Målet är att få fram en produkt som fungerar väl i sitt sammanhang och som har en genomtänkt estetik. Industridesigner är både ett konstnärligt och ett tekniskt yrke på en gång. De arbetar med formgivning av helt nya produkter eller med vidareutveckling av produkter och idéer som redan finns på marknaden. En designer kan vara specialiserad på ett visst material, en viss slutprodukt eller en viss tillverkningsprocess.

Bara fantasin sätter gränser för vad som kan formgivas; verktyg, maskiner, bilar, tangentbord, handikapphjälpmedel, mobiltelefoner eller dammsugare är bara några exempel. Ofta kan ett designprojekt börja med att någon upptäcker ett nytt behov på marknaden, exempelvis en mobiltelefon med greppvänliga knappar. Sedan blir själva processen en jakt på lösningar och material som fungerar för just den här produkten. Därför är det värdefullt att ha både konstnärlig och analytisk läggning, och att vara idérik, kunna se möjligheter och ta tillvara synpunkter från användare och tillverkare. För att fungera måste man vara skicklig på att arbeta i grupp, design är mycket av ett lagarbete.

När idén har tagit form görs ett antal skisser, ofta för hand, för att visa kunden/beställaren. Med hjälp av tekniker, marknadsförare och säljare fattar man beslut om vilket förslag som är bäst. Därefter gör designern ett slutgiltigt förslag, ofta i datorn, med hjälp av ett CAD-program där produkten kan ses tredimensionellt och från alla håll. Utifrån dessa tas ett ritningsunderlag fram i datorn och skissen är nu detaljerad med tekniska beskrivningar och mått. I många fall görs också en modell, en så kallad prototyp, av produkten.
När en färdig prototyp har skapats måste industridesignern ta ställning till produktens form och färg, vilket material som ska användas, hur föremålet ska anpassas till användaren, vilken produktionsmetod som ska användas och vad tillverkningen kommer att kosta. Det är också viktigt att väga in omsorg om produktionen och miljöperspektivet.
De flesta industridesigners är egna konsulter med uppdragsgivare från olika branscher. Det finns även de som är anställda på större industriföretag. Under senare år har också industridesigners börjat anställas på designbyråer.

Formgivare – som även kallas produktformgivare – svarar för färg, form, dekor, material och funktion vid industriell framställning av olika produkter i bland annat keramik, glas, textil, trä och metall. Beroende på vilket material de arbetar med kan de kallas glasdesigner, textildesigner (se även designer inom mode och textil) eller möbelformgivare. Liksom industridesigner gör formgivare inom industrin ritningar och modeller.

En industridesigner är oftast en del i produktutvecklingsteamet och samverkar med andra kompetenser och arbetar med att utveckla nya produkter eller tjänster. Industridesigners kan antingen arbeta som anställda eller som inhyrda konsulter.

Utbildning

Utbildning till industridesigner finns inom högskolan. Se gärna en kort videofiIm om utbiIdningen - här>> är snabbIänk.

Intresset för design är stort, både inom industrin och i medierna. Den svenska industrins utveckling och företagens vilja att satsa pengar på design har stor betydelse för hur många industridesigners som efterfrågas. Konkurrensen är hård och de flesta designers är egna företagare och arbetar i längre eller kortare projekt. Den tydligt vikande konjunkturen inom industrin har påverkat behovet av tjänster kring formgivning, och antalet uppdrag minskar inom branschen.
Tillgången på arbete beror till en del på vilken inriktning man har som industridesigner. För att lyckas behöver man vara duktig, och dessutom skicklig på att marknadsföra sig. Idag arbetar allt fler designers inom flera olika inriktningar, kanske både med industridesign, produktdesign och interaktionsdesign (människans förhållande till produkten), vilket betyder att det kan krävas en bredare kompetens i yrket.

Visste du att...?
Ordet industri kommer från latinets industria och kan översättas till svenska ungefär som "flit" eller "sysselsättning". I dagens (moderna) betydelsen menas det med "Industriell tillverkning" att produkter framställs i en stor skala genom att råvaror förädlas (ofta på fabriker).

Ta gärna del av info om andra yrken, ex. om Konsult.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.