Kyl- och värmepumptekniker
Spela filmen

Kyl- och värmepumptekniker

Som kyl- och värmepumptekniker har du ett fritt och varierande yrke där du får arbeta såväl med praktisk och teknisk problemlösning som med kundkontakt.

En kyl- och värmepumptekniker bidrar till att man får ett behagligt inomhusklimat, att man kan hålla livsmedel fräscha och även att man kan spela hockey långt in på sommaren. Eller på vintern när vi behöver behaglig uppvärmning hemma och på arbetsplatsen.

En kyl- och värmepumptekniker jobbar ofta ensam ute på fältet som problemlösare och du är företagets representant mot kund - något som kräver självständighet och servicevilja. Beroende på vilket uppdrag du har förekommer naturligtvis också gemensamt arbete med dina kollegor, t ex vid större installationer i butiker, lager eller i andra större lokaler.

Utbildning

Bra grundutbildning till kyl- och värmepumptekniker finns på gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogram, inriktning Kyl- och värmepumpsteknik.

Motsvarande utbildningar kan även finnas inom komvux. Vidareutbildning kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

OBS! certifiering krävs för att få jobba ensam som kyltekniker/montör.

Arbetsplats

Kyl- och värmepumptekniker arbetar ofta inom olika typer industrier där det behövs både uppvärmning eller kylning eller nedfrysning. Inom läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin kan det behövas kylning. Andra arbetsplatser kan vara lagerlokaler med stora kylrum, stora kontorsbyggnader eller konstfrusna isbanor och anläggningar med snökanoner. På samma sätt behöver hushåll, kontor, butiker etc. ordentlig och reglerad uppvärmning för att få ett behagligt inomhusklimat.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.