Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Julia Sörensson ser till att fryslagren är tillräckligt kalla och att kontoren inte är för varma. Hon arbetar som kyl- och värmepumpstekniker i Malmö.

 

Du är kyl- och värmepumpstekniker – vad gör en sån?

– Vi arbetar med allt från att skapa behaglig arbetstemperatur i kontorsmiljöer till att ansvara för att fryslager, kyldiskar och ishallar fungerar på bästa sätt. Kyla är egentligen bara brist på värmeenergi,

så för att skapa kyla tar vi bort värme. Värmepumpen är den mest effektiva energibesparingsåtgärd en fastighet kan investera i, och den fungerar precis som en kylanläggning. Enda skillnaden är att man i en värmepump tar vara på värmen och gör sig av med kylan. Den som har behov av både kyla och värme kan uppfylla båda behoven med en kombinerad kyl- och värmepumpsanläggning. För den som är intresserad av teknik är detta ett bra yrke, för tekniken är under ständig utveckling, och man lär sig hela tiden något nytt.


Vad gör du på dagarna då?

– Jag åker ut på både avtalsservice och felanmälan, med att lösa problem för att kunden ska få önskad effekt. Jag gör besök i skolor och i större fastigheter. Det kan handla om att felsöka på kyl- och frysaggregat eller kontrollera läckage. Jag gillar verkligen att felsöka!


Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det jag tycker bäst med yrket är att alla dagar ser olika ut vilket gör det så mycket roligare och mer utmanande. Det är kul att träffa kunder och extra kul att komma tillbaka när man har gjort ett bra jobb.


Berätta om vägen till ditt jobb!

– Jag gick på gymnasieutbildningen som heter VVS- och Fastighetsprogrammet, som utbildar både kyltekniker och rörläggare. Det var egentligen redan under praktiken på högstadiet som jag fick följa med min pappa som är rörläggare och jag minns att det var kul. Planen då att läsa en utbildning med inriktning på VVS, men efter första året verkade kylsidan roligare. Det var fler teoretiska ämnen en blandning av många yrken. Det handlar om el, rördragning, styrning och energioptimering, så mitt val av inriktning för årskurs 2 och 3 blev därför kyla. Du kan börja jobba direkt efter gymnasiet. Man börjar ofta med montage och går sedan successivt över i service. Den som redan gått gymnasiet och vill jobba i vår bransch kan gå yrkeshögskolan till kyl- och värmepumpstekniker.


Hur ser arbetsmarknaden ut?

– Om man bara är lite framåt är det lätt att komma in och ta sig vidare i branschen. Kyl- och värmepumpsbranschen har stort behov av utbildad personal, och som ny tas du bra om hand. Alla som är serviceinriktade och teknikintresserade är välkomna till branschen. Kyl- och värmepumpsbranschen fortsätter att växa även i tider när andra branscher har det svårt, och det är en bransch som alltid kommer finnas. Den som vill kan efter några år också ta ansvarsområden som arbetsledare, projektledare eller teknisk säljare. Det är också vanligt att kyl- och värmepumpstekniker blir företagsledare.


Var kan du studera kylteknik?

Gå in på skvp.se/yrke. Där listas gymnasier, yrkeshögskolor och andra utbildningar. Där finns också kontaktuppgifter. Du är välkommen med dina frågor.


5 anledningar varför du ska bli kyl & värmepumptekniker

  • 97% får jobb direkt efter avslutad utbildning
  • Framtidssäkert - ingen robot kommer kunna ersätta en kyl & värmepumptekniker
  • Bli en miljöhjälte, du gör skillnad!
  • Bra lön
  • Spännande yrke med stor variation


Var kan man hitta mer information om yrket?

Om du vill veta mer om gymnasieutbildningen till kyl- och värmepumptekniker och vilka gymnasieskolor du kan plugga på - Kolla in här >>


Yrke och karriär
Det finns ett stort behov av personal till branschen och därför är rekryteringsarbetet en av de absolut viktigaste frågorna för våra företag, både idag och inför framtiden. Det finns också ett konstant behov av att utveckla och vidareutbilda redan anställd personal eftersom tekniken går framåt hela tiden.


SKVP arbetar med att föra samman näringslivet, skolor och elever för att uppnå bästa möjliga utbildning. Skolorna behöver en ständig återkoppling från marknaden för att kunna utbilda vad marknaden efterfrågar.

Visa mer
Visa mindre