Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Kyl & värmepumptekniker – ett framtidsyrke
Mats Karlsson ser till att fryslagren är tillräckligt kalla och att kontoren inte är för varma. Han arbetar som kyl & värmepumptekniker i Göteborg.

Du är kyl & värmepumptekniker – vad gör en sån?
– Vi arbetar med allt från att skapa behaglig arbetstemperatur i kontorsmiljöer till att ansvara för att fryslager, kyldiskar och ishallar fungerar på bästa sätt. Kyla är egentligen bara brist på värmeenergi, så för att skapa kyla tar vi bort värme. Värmepumpen är den mest effektiva energibesparingsåtgärd en fastighet kan investera i och den fungerar precis som en kylanläggning. Enda skillnaden är att man i en värmepump tar vara på värmen och gör sig av med kylan. Den som har behov av både kyla och värme kan uppfylla båda behoven med en kombinerad kyl & värmepumpanläggning. Eftersom tekniken är lika kallas vi för kyl & värmepumptekniker även om vårt företag enbart sysslar med kyla eller enbart med värme. För den som är intresserad av teknik är detta ett bra yrke, för tekniken är under ständig utveckling, och man lär sig hela tiden något nytt.

Vad gör du på dagarna då?
– Jag jobbar med service, med att lösa problem för att kunden ska få önskad effekt. Det kan vara allt från åtgärder av akuta problem, som för hög temperatur på ett kontor under sommaren, till mer långsiktiga jobb med fryslager..

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa är att få kunden nöjd. Det är kul att träffa kunder, och extra kul att komma tillbaka när man har gjort ett bra jobb.

Berätta om vägen till ditt jobb!
– Jag funderade på att läsa utbildning med inriktning på VVS, men det som tilltalade mig med jobbet som kyl & värmepump-tekniker var att det är som en blandning av många yrken. Det handlar om både el, rördragning, styrning och energioptimering. Jag gick det gymnasieprogram som nu heter VVS- och fastighets-programmet med inriktning kyl & värmepumpteknik, vilken väljs till år två. Du kan börja jobba direkt efter gymnasiet. Man börjar ofta med montage och går sedan succesivt över i service. Den som redan gått gymnasiet och vill jobba i vår bransch kan gå yrkeshögskolan till kyl & värmepumptekniker.

Hur arbetsmarknaden ut?
– Om man bara är lite framåt är det lätt att komma in och ta sig vidare i branschen. Men det ställs såklart en del krav. Framförallt måste du vara serviceinriktad. I och med att du kommer till en kund som har ett problem som ska lösas, måste du kunna ta olika typer av människor och kunna förklara på ett bra sätt. Först då kan du göra kunden nöjd.


5 anledningar varför du ska bli kyl & värmepumptekniker

  • 97% får jobb direkt efter avslutad utbildning
  • Framtidssäkert - ingen robot kommer kunna ersätta en kyl & värmepumptekniker
  • Bli en miljöhjälte, du gör skillnad!
  • Bra lön
  • Spännande yrke med stor variation


Var kan man hitta mer information om yrket?
På Svenska kyl- och värmepumpföreningens hemsida hittar du mer information om yrke och karriär inom branschen - Se här >>

Om du vill veta mer om gymnasieutbildningen till kyl- och värmepumptekniker och vilka gymnasieskolor du kan plugga på - Kolla in här >>


Yrke och karriär
Det finns ett stort behov av personal till branschen och därför är rekryteringsarbetet en av de absolut viktigaste frågorna för våra företag, både idag och inför framtiden. Det finns också ett konstant behov av att utveckla och vidareutbilda redan anställd personal eftersom tekniken går framåt hela tiden.


SKVP arbetar med att föra samman näringslivet, skolor och elever för att uppnå bästa möjliga utbildning. Skolorna behöver en ständig återkoppling från marknaden för att kunna utbilda vad marknaden efterfrågar.

Visa mer
Visa mindre