Värmetekniker utför drift och underhåll i olika anläggningar som styr värmeproduktion. I värmeteknikers arbetsuppgifter ingår det att arbeta med förebyggande- och avhjälpande underhåll, drift och reparation på fjärrvärme- och kundanläggningar.
I allt större utsträckning jobbar värmetekniker i datoriserade styrsystemen och är med i dess vidareutveckling. Det är också vanligt att du är delaktig i mer omfattande drift och underhållsprojekt.
Värmetekniker arbetar dagtid men jourberedskap ingår ofta som en del i arbetet.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildningsbakgrund kan variera, men du behöver antingen vara utbildad inom drift- och energi eller ha en annan teknisk utbildning i kombination med erfarenhet från processindustrin och/eller driftrelaterade arbetsuppgifter.
Kännedom om datoriserade styr- och övervakningssystem är mycket meriterande samt även gärna erfarenhet från drift av fjärrvärmenät.
B-körkort kan ofta ställas som ett krav för att kunna få jobb som värmetekniker. En anställning kan påbörjas med en introduktionsutbildningsperiod på några veckor eller månader.
Bra grundläggande utbildning finns bl a på gymnasiets VVS- och fastighetsprogrammet eller Industritekniska programmet.
Passande utbildning kan även finnas på komvux och inom yrkeshögskolan.
Personliga egenskaper
För att trivas i yrkesrollen som värmetekniker behöver du vara en samarbetsvillig person som ser vad som behöver göras och som gärna tar egna initiativ för att utveckla och förbättra verksamheten.
Länktips
- Energiföretagen - Sveriges energiföretags branschorganisation
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret