På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Driftledare

Driftledare

Driftledaren är den som leder och planerar arbetet.

Man kan arbeta som driftledare inom olika branscher, men vanligast är inom lantbruk, jordbruksföretag samt inom fastighetsbranschen.

Driftledaren har personalansvar och måste kunna förutsäga behovet av personal, man måste alltså kunna se arbetet i brett perspektiv och även se hur framtida behov ser ut.

Driftledaren ska kunna räkna på kostnaderna för t.ex jordbruket, man måste kunna lägga en budget. På gårdar med djur så måste man kunna räkna på åtgång av bl.a foder, men även inköp/bortfall av djur. Man måste också kunna beräkna vilka inkomster som kan väntas.

Driftledare har även ansvar för maskinerna och byggnaderna och har ofta ett nära samarbete med gårdsägaren.

Inom fastighetsbranschen får driftledaren ofta ansvara för att drift- och underhåll samt skötsel- och tillsyn utförs med hög kvalitet. Man får ofta medverka vid upphandlingar och vid offertarbete och säkerställa att arbetsmiljökraven uppfylls. Man kan även få ansvara för samordning av underentreprenörer till fastighetsföretaget.

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobba som en driftledare. Många nuvarande driftledare är utbildade Civilingenjörer, Civilekonomer eller har kandidatexamen i Ekonomi. Att ha gått ledarskapsutbildning eller kurser i arbetsrätt, konflikthantering och coachande ledarskap är en klar fördel om man är intresserad av att arbeta som en driftledare.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.