På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Driftledare-jordbruk
Spela filmen

Driftledare-jordbruk

Driftledare ser till att arbetet på ett stort lantbruksföretag fungerar och har ansvar för produktionsresultat och ekonomi. Man kan ena stunden ta beslut som gäller miljoninvesteringar, andra stunden delta i det praktiska arbetet om det är mycket att göra.

Driftledare, som planerar och leder arbetet vid större privata eller offentliga jordbruksföretag, kan ha olika befattningar, vanligen som förvaltare eller inspektor. Förvaltaren har normalt ett större ekonomiskt ansvar än inspektorn. Det innebär till exempel att förvaltaren har stor del i den ekonomiska planeringen av företaget.

Arbetet är fritt och självständigt. Det krävs lång praktisk erfarenhet från och kunskap om jordbruk för att kunna överblicka vilka effekter olika åtgärder har på helheten och det ekonomiska resultatet. Driftledaren har personalansvar, vilket bland annat innebär att förutsäga behovet av personal och se till att ha lagom många anställda. Driftledaren är närmaste chef för förmän, som mer organiserar det praktiska arbetet och sköter den dagliga planeringen.

I arbetet ingår ofta att före varje odlingssäsong planera växtodlingen. Man bestämmer vilka grödor som ska odlas och hur de ska fördelas på gårdens marker. Val av utsäde och tidpunkter för sådd och skörd ingår i arbetsuppgifterna samt förberedelser och skötsel. Hela gårdens växtodling måste samordnas så att det finns personal och maskiner när det behövs. Driftledaren beräknar kostnader för inköp av utsäde och andra nödvändiga utgifter och gör en analys av resultatet efter skörden.

Utbildning

En vanlig utbildningsbakgrund för driftledare är det tre år långa Lantmästarprogrammet på Sveriges lantbruksuniversitet. För mer information, kontakta utbildningsanordnaren.

Lämpliga utbildningar kan även finnas inom  Yrkeshögskolan.

Grundläggande utbildning finns på gymnasiets Naturbruksprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

Lantmästarna har en medelgod arbetsmarknad. De är efterfrågade bland annat av företag som arbetar med rådgivning inom lantbruksfrågor. Yrkesgruppen har goda möjligheter till arbete, inte minst för att det väntas stora pensionsavgångar.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2 Lediga jobb

Driftledare hos äggproducent/packeri

Arbetsgivare / Ort: Hänvisning till Arbetsförmedlingen
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 25 november (29 dagar kvar)
Publicerad: 2021-10-08
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Meriterande
  • Driftledning
  • lantbruk

Om jobbet
Driftsledare Vi utökar vår verksamhet med nyuppförda hönsstallar för frigående höns utomhus och söker dig med utbildning och/eller erfarenhet som agronom/lantmästare med djurinriktning. Arbetet sker i arbetslag och vi vill därför att du har erfarenhet av arbetsledning. Inom djurhållning behövs fasta rutiner. Vi ser att du är strukturerad, målinriktad och självständig. Egna snabba beslut kan behöva fattas under arbetets gång. Du behöver kunna förflytta dig mellan våra två gårdar och därför krävs körkort för bil. Tjänstens omfattning är heltid. Tjänstebostad kan erbjudas. Schemalagd arbetstid Lön enligt avtal. Välkommen in med din ansökan!
Arbetsgivare
Hänvisning till Arbetsförmedlingen
Ansökan
Ansök senast 25 november (29 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Lantbrukare/arbetande förman till Tyresta gård

Arbetsgivare / Ort: Stift Tyrestaskogen / Vendelsö
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 november (1 månad 3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-10-18
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Driftledare
  • lantbruk

Om jobbet

Stiftelsen Tyrestaskogen förvaltar och utvecklar Tyresta nationalpark och naturreservat, ett 5000 hektar stort område beläget dryga 20 km från centrala Stockholm. Verksamheten bedrivs inom tre driftsenheter: Fält som jobbar med naturvård och naturbevakning, naturum som står för naturvägledning och besökarmottagning samt Tyresta gård.

Nu söker vi en lantbrukare och arbetande förman till Tyresta gård. Gården är en integrerad del i vår förvaltningsorganisation och har tre huvudsakliga ansvarsområden:

ETT: Betesdriften, med svenska lantraser så som rödkullor, gotlands- och roslagsfår, bidrar till landskapsvård inom naturreservatet samt produktion av ekologiskt naturbeteskött. Genom att hålla lantraser är vi också en del av ett viktigt bevarandearbete.

TVÅ: Växtodlingen syftar till att hålla kulturlandskapet öppet och att producera foder till våra djur.

TRE: Visningsgården är en populär aktivitet i Tyresta där besökare får bekanta sig med djuren och hur vi arbetar. På gården har vi förutom kor och får även hästar, gotlandshöns, gotlandskaniner och svensk gul anka.

Tyresta gård omfattar idag ca 23,5 ha växtodling (vall) och ca 42 ha bete. Därtill kommer ytterligare areal jordbruksmark som är under utveckling bl.a. genom nyodling.

Gårdens anställda är för närvarande en övergripande chef, en djurskötare och en lantarbetare samt ett antal timanställda personer. Maskinparken innefattar i praktiken resurser för hela produktionskedjan och endast mindre delar utförs genom köpta tjänster. Tyresta gård utför även mindre entreprenaduppdrag inom närområdet.

Du rapporterar till verksamhetsgrenens chef och kommer att ansvara för och deltaga i den dagliga driften och visningen av Tyresta gård. Vidare ansvarar du för den operativa planeringen för både djurhållning och växtodling. I arbetet ingår också ansvar för administrativa uppgifter som planering av avel, märkning, beten och hagar, rapportering till Jordbruksverket, ansökningar om arealstöd med mera. Tyresta gård samverkar med övriga verksamhetsgrenar och du kommer att vara involverad i vårt gemensamma arbete med att förvalta nationalparken och naturreservatet.

Vi tror att du har en relevant utbildning inom lantbruk och/eller minst 10 års erfarenhet av arbete med djurhållning och växtodling, gärna från en ekologisk verksamhet. Du har gedigen erfarenhet och kunskap av alla former av lantbruksmaskiner samt stor vana av tillhörande service- och reparationsarbeten. Du har också vana av arbetsledning och problemlösning inom lantbruk samt attraheras av möjligheten att tillsammans med erfarna och engagerade kollegor arbeta med praktisk natur- och kulturvård i ett av Sveriges mest skyddsvärda områden. Du har en naturlig fallenhet att hantera människor och ett engagemang för att visa upp vår spännande verksamhet för många besökare. Självklart har du körkort B.

Vi erbjuder en heltidstjänst där arbetstiden är schemalagd och även omfattar helger. Vi har kollektivavtal och tillämpar provanställning. Vi kan erbjuda en vacker tjänstebostad i Tyresta by.

Om du har frågor om tjänsten, kontakta chefen för Tyresta gård, Mattias Sjölander via mail [email protected]

För mer information om Tyresta nationalpark, besök gärna: www.sverigesnationalparker.se/park/tyresta-nationalpark

Välkommen med din ansökan redan idag då intervjuer sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag som är den 30 november. Märk din ansökan med ”Lantbrukare Tyresta gård”.

Arbetsgivare
Stift Tyrestaskogen
TYRESTA BY
13659 Vendelsö
Hemsida: www.sverigesnationalparker.se/park/tyresta-nationalpark
Ansökan
Ansök senast 30 november (1 månad 3 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.