På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Mjölkbonde
Spela filmen

Mjölkbonde

Alla svenska kor har tillgång till "utevistelse" men på Ekogårdar finns det strikta krav på hur mycket utevistelse korna ska ha. På många svenska ekogårdar vistas korna ute minst 2 hela månader under sommaren. Som lantbrukare med en Ekogård kallas man ofta för en "ekobonde".

Grönt Kort
Grönt Kort är en diplomering som påminner om att ta körkort för personbil. Grönt kort består av både ett teoretiskt och ett praktiskt prov. Båda proven genomförs samma dag och klarar man dem får man ett diplom som bevis på kunskaper inom sitt specialområde. Kunskaperna som testas är inom produktionsområdena mjölk, gris, växtodling och yrkesodling trädgård.

Statistisk uppgift
Det finns cirka 3.700 mjölkbönder i Sverige (uppgift från oktober 2017), men varje vecka tvingas runt 5 av dem lägga ned sin verksamhet; den utvecklingen har sett ut så här i flera år. Källa: lrf.se

Visste du att...?
De flesta kalvar "avhornas" redan när de är små. Det görs under bedövning och har numera blivit så vanligt att det är svårt att sälja kalvar, korn och tjurar som har horn. En del kor saknar horn naturligt, t.ex rasen Angus; det finns alltså hornlösa korraser, men de raser producerar mindre mjölk.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.