Mjölkbonde
Spela filmen

Mjölkbonde

Mjölkbonde är ett yrke som kräver kunskaper om både djurens behov, modern teknik, växtodling och ekonomi. Dagens krav på livsmedelskvalité, hållbarhet och väl fungerande djurhållning ställer höga krav på kompetens och utveckling hos en mjölkbonde.

Alla svenska kor har tillgång till utevistelse, men på Ekogårdar finns det strikta krav på hur mycket utevistelse kor skall ha. På många svenska ekogårdar vistas korna ute minst två hela månader under sommaren. Som lantbrukare med en Ekogård kallas man ofta för en "ekobonde".

Grönt Kort är en diplomering som består av både ett teoretiskt och ett praktiskt prov. Båda proven genomförs samma dag och klarar man dem får man ett diplom som bevis på kunskaper inom sitt specialområde. Kunskaperna som testas är inom produktionsområdena mjölk, gris, växtodling och yrkesodling trädgård.

2019 finns det ca. 3200 mjölkbönder, vilket är hälften så många jämfört med 2009.

Utbildning

Bra grundutbildning får du på gymnasiets Naturbruksprogrammet. Motsvarande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Visste du att...?

... de flesta kalvar "avhornas" redan när de är små. Det görs under bedövning och har numera blivit så vanligt att det är svårt att sälja kalvar, korn och tjurar som har horn. Anledningen till att man avhornar djuren är för att de inte skall kunna skada varandra eller sin ägare. En del kor saknar horn naturligt, t.ex rasen Angus.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.