På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Husdjursagronom

Husdjursagronom

Husdjursagronomer kan arbeta på länsstyrelser, husdjursföreningar, hushållningssällskap, rådgivningsföretag och foderföretag. Djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen är en vanlig yrkesinriktning. Då kontrollerar man att djurskyddslagen följs. Handläggaren följer upp anmälningar om misstänkt djurplågeri och gör regelbundna kontrollbesök hos djurhållare.

En husdjursagronom kan även arbeta med rådgivning kring djurhälsa, foder, stallmiljö eller avel. Det till exempel kan handla om att räkna ut avancerade foderstater. Vanliga titlar är foderrådgivare, foderkonsulent eller husdjursrådgivare. Man kan också arbeta med att marknadsföra och sälja foder eller med att utveckla nya fodersorter till lantbruksdjur eller sällskapsdjur.

Foderrådgivare
Husdjursagronomer kan också arbeta som foderrådgivare med specialinriktningar, exempelvis som foderrådgivare till häst. Hästar behöver liksom andra djur få i sig näringsämnen, vitaminer och mineraler i rätt mängd. Detta är foderrådgivarens specialitet. Man kan vara egen företagare eller vara anställd hos exempelvis fodertillverkare eller företag som arbetar med rådgivning, bland annat Hushållningssällskapen.

Utbildning

Till husdjursagronom utbildar man sig på Husdjursagronomprogrammet som är en 5-årig utbildning på heltid som ges på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

För mer information se gärna yrkespresentationer: Agronom och Djurskyddsinspektör.

Visste du att...?

Tuppen Maurice friades 5 sept 2019 av rätten på ön Oléron vid Frankrikes västra kust; brottet tuppen anklagades för var att han galit för högt och för mycket. Källa: sverigesradio.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.