På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hippolog

Hippolog

Hippolog är expert på hästar, som har goda kunskaper i bland annat hästskötsel och foderhantering.

Personliga egenskaper
Personliga egenskaper som krävs för att kunna arbeta som en hippolog är ansvarsfullhet, noggrannhet, flexibilitet och pedagogiska förmågor, därför att undervisning i hästrelaterade kurser samt mentorskap ingår ofta i tjänsten.

Att tänka på
Helg och jourtjänst kan ingå i jobbet.

Utbildning

Utbildningar till Hippolog finns med flera olika yrkesutgångar: Hippolog ridlärare, Hippolog stallchef, Hippolog med inriktning trav och galopp.

Övriga kvalifikationer
B-körkort (för personbil) är alltid meriterande men kan ställas som ett krav. Körkort med utökad behörighet (BE eller B96) kan krävas.
Viss utbildning av hästar kan ingå i arbetsuppgifterna och det är därför en stor merit om man har goda ridkunskaper.

Arbetsplatser

Exempel på en arbetsplats för en hippolog är Naturbruksgymnasiet, där arbetsuppgifterna är: undervisa och handleda elever och delta i alla förekommande arbeten inom hästskötsel.
För övrigt, kan en utbildad hippolog arbeta både ute i stallen eller administrativt på olika typer av företag eller organisationer inom hästnäringen. Många hippologer har arbetsledande roller såsom t.ex stall- eller verksamhetschefer.

Travhippolog
Som travhippolog kan du vara anställd som travtränare, lärare på travskola, gymnasielärare på Naturbruksprogrammets inriktning Djur (profil Häst) eller vara en egenföretagare, rådgivare, organisatör, administratör; jobba med friskvård för travhästar m.m.

Islandshästhippolog
Som islandshästhippolog kan du exempelvis arbeta som ridlärare, hästutbildare, stallchef, gymnasielärare på NB/djur, tränare; eller vara en egenföretagare, organisatör, administratör, rådgivare.

Du som är intresserad av detta yrke kanske också vill ta del av informationen om något annat "hästyrke" - kika gärna här.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.