På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

VVS-tekniker Spela filmen

VVS-tekniker

Som VVS-tekniker kan du hjälpa dina kunder att energioptimera och därmed sänka sina kostnader, vilket bidrar inter bara till nöjdare kunder utan även till bättre miljö.

VVS-tekniker har kunskaper i att analysera och justera styr- och reglertekniska system. Hen bör kunna göra förbättringar som minskar energibehovet och därmed driftskostnaden på befintliga anläggningar, dvs energioptimera integrerade energisystem som luftbehandling, värme och kyla samt ska ha kunskaper att utföra mätning på energisystem, flöden och kapacitet. VVS-tekniker ska även ha vissa grundkunskaper i upphandling via AB, ABT och konsumenttjänstlagen samt en förståelse för ekonomin i ett projekt.

Personliga egenskaper som krävs för att trivas i yrkesrollen som VVS-tekniker är: samarbetsförmåga, kommunikativ förmåga och teknikintresse.

Se gärna Skolverkets film "60 sekunder med en VVS-montör" - här är snabblänk till filmen. 

Utbildning

Utbildning till VVS-tekniker kan finnas inom yrkeshögskola. Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans VVS- och Fastighetsprogrammet, inriktning VVS. Efter gymnasial utbildning börjar "lärlingstid": oftast ingår fyra lärlings-perioder om 850 timmar, totalt 3400 timmar; efter varje period brukar det bli en lönerevision; det tar ca två år. Efter lärlingstid avlägger man ett Branschprov för att bli certifierad VVS-montör.
Motsvarande utbildningar kan finnas inom Komvux, vuxenutbildningen eller anordnas som arbetsmarknadsutbildningar av Arbetsförmedlingen. 
OBS! Observera att man, efter fullgjord lärlingstid, gör ett branchprov för att få ut ett Yrkesbevis, först därefter har man rätt till full betalning.

Övrigt

Se gärna även andra yrkespresentationer, t.ex om yrket Ingenjör och om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Tävling Årets Hantverkare
Årets Hantverkare - är en årligen arrangerad tävling som syftar till att hylla de bästa hantverkarna i Sverige. Tävlingen avgörs av svenska folkets röster - inom kategorierna: VVS, El, Bygg och Måleri i 3 storlekar: små, medel och stora företag. Källa: aretshantverkare.se.

Länktips

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.