VVS betyder värme, ventilation och sanitet. Som VVS-tekniker arbetar du med de tekniska systemen och installationerna i byggnader som reglerar uppvärmning, kyla och ventilation. Som VVS-tekniker analyserar och justerar du styr- och reglertekniska system.
Du ansvarar även för frågor som handlar om hur byggnader får varmt och kallt tappvatten, samt hur avloppsvattnet och regnvattnet ska ledas bort. En stor del av arbetet handlar om att lösa VVS-installationerna på så miljöeffektivt och hållbart sätt som möjligt.
VVS-teknikern arbetar även med sprinkler för brandskydd, gasinstallationer på sjukhus och laboratorier samt teknisk isolering. Det är vanligt att VVS-teknikern arbetar i långsiktiga projekt tillsammans med andra specialister.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning till VVS-tekniker kan finnas inom yrkeshögskola.
Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning VVS.
Efter gymnasial utbildning börjar lärlingstid: oftast ingår fyra lärlings-perioder om 850 timmar, totalt 3400 timmar. Efter lärlingstid avlägger du ett branschprov för att bli certifierad VVS-tekniker.
Det är även en fördel om du har goda kunskaper om upphandling och ekonomi.
Personliga egenskaper
Personliga egenskaper som krävs för att trivas i yrkesrollen som VVS-tekniker är samarbetsförmåga, kommunikativ förmåga och teknikintresse.
Länktips
- framtid.se - Rörmokeri - mycket mer än bara avlopp
- vvsyn.se - Färdigutbildning - lärling
- Framtid.se - VVS-Branschens Yrkesnämnd
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret