VVS-tekniker
Spela filmen

VVS-tekniker

VVS betyder värme, ventilation och sanitet. Som VVS-tekniker arbetar du med de tekniska systemen och installationerna i byggnader som reglerar uppvärmning, kyla och ventilation. Som VVS-tekniker analyserar och justerar du styr- och reglertekniska system.

Du ansvarar även för frågor som handlar om hur byggnader får varmt och kallt tappvatten, samt hur avloppsvattnet och regnvattnet ska ledas bort. En stor del av arbetet handlar om att lösa VVS-installationerna på så miljöeffektivt och hållbart sätt som möjligt.

VVS-teknikern arbetar även med sprinkler för brandskydd, gasinstallationer på sjukhus och laboratorier samt teknisk isolering. Det är vanligt att VVS-teknikern arbetar i långsiktiga projekt tillsammans med andra specialister.

Utbildning

Utbildning till VVS-tekniker kan finnas inom yrkeshögskola.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning VVS.

Efter gymnasial utbildning börjar lärlingstid: oftast ingår fyra lärlings-perioder om 850 timmar, totalt 3400 timmar. Efter lärlingstid avlägger du ett branschprov för att bli certifierad VVS-tekniker. 

   Det är även en fördel om du har goda kunskaper om upphandling och ekonomi.

   Personliga egenskaper

   Personliga egenskaper som krävs för att trivas i yrkesrollen som VVS-tekniker är samarbetsförmåga, kommunikativ förmåga och teknikintresse.

   Visa mer
   Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    69 Lediga jobb som vvs-tekniker

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.