På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Områdestekniker

Områdestekniker

Områdestekniker ansvarar för drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system. Exempel på övergripande arbetsuppgifter som ofta ingår i arbetet:

- Ansvara för värme- och ventilationssystem
- Sköta värmeväxlare för fjärrvärme, värmepumpar, fläktar och annan teknisk utrustning

Moderna fastigheter har avancerade, datorstyrda system för att inomhusklimatet ska vara behagligt, samtidigt som energiförbrukningen ska hållas så låg som möjligt. För att sköta dessa system krävs kunskaper om styr- och reglerteknik, hur systemen ska underhållas, justeras och repareras. Drifttekniker är en annan vanlig yrkestitel för dem som jobbar med den här typen av uppgifter. I jobbet ingår också att kontrollera brister i isolering och bevaka så att det inte uppstår oväntat hög energiförbrukning. Även felsökning är en del av jobbet.

En områdesteknikers arbetsuppgifter kan variera mellan olika företag. Områdestekniker kan även ha en samordnande roll. Då kan teknikern dels jobba praktiskt och dels fördela arbetsuppgifter till andra, exempelvis reparatörer. I den rollen krävs det fortfarande att områdesteknikern har teknisk förståelse men behöver inte själv kunna åtgärda alla problem som uppstår. Däremot är det viktigt att förstå vad som är fel så att rätt åtgärd kan sättas in. Även andra yrkestitlar förekommer.

Visa mer
Visa mindre

1 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.