Områdestekniker

Områdestekniker

Områdestekniker ansvarar för drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system. Övergripande arbetsuppgifter som ofta ingår i arbetet är bl a att ansvara för värme- och ventilationssystem samt att sköta värmeväxlare för fjärrvärme, värmepumpar, fläktar och annan teknisk utrustning.

Moderna fastigheter har avancerade, datorstyrda system för att inomhusklimatet ska vara behagligt, samtidigt som energiförbrukningen ska hållas så låg som möjligt. För att sköta dessa system krävs kunskaper om styr- och reglerteknik, hur systemen ska underhållas, justeras och repareras.

Drifttekniker är en annan vanlig yrkestitel för dem som jobbar med den här typen av uppgifter. I jobbet ingår också att kontrollera brister i isolering och bevaka så att det inte uppstår oväntat hög energiförbrukning. Även felsökning är en del av jobbet.

En områdesteknikers arbetsuppgifter kan variera mellan olika företag. Områdestekniker kan även ha en samordnande roll. Då kan teknikern dels jobba praktiskt och dels fördela arbetsuppgifter till andra, exempelvis reparatörer. I yrkesrollen krävs det fortfarande att områdesteknikern har teknisk förståelse men behöver inte själv kunna åtgärda alla problem som uppstår. Däremot är det viktigt att förstå vad som är fel så att rätt åtgärd kan sättas in. Även andra yrkestitlar förekommer.

Utbildning

Bra grundläggande utbildning ges bl a på gymnasiets Industritekniska programmet, Bygg- och anläggningsprogrammet eller VVS- och fastighetsprogrammet.

Utbildning för vuxna kan finnas inom komvux samt yrkeshögskolan.

Visa mer
Visa mindre

324 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.