VA-Läcksökare

VA-Läcksökare

Är du intresserad av teknik, miljö- och vattenfrågor och vill kunna arbeta utomhus? Då kan yrket VA-Läcksökare vara ett yrke för dig!

I arbetsuppgifterna ingår att med hjälp av olika metoder söka rätt på läckor i vattenledningar samt arbeta med kontroll och provning av andra ledningar i det infrastrukturella nätverket som finns under våra fötter, såsom spillvatten och dagvatten.

 In- och utläckage av vatten medför idag mycket stora kostnader för ledningsägarna, som nästan uteslutande är kommuner. VA-läcksökare ser även till att ovälkomna vattenflöden inte kommer in i ledningarna.

Arbetstitlar
Som utbildad VA-läcksökare kan man arbeta bland annat som läcksökare och provtryckare.

Auktoriserad läckagekontrollant
När man arbetar i en organisation som är ansluten till branschföreningen STLK, har man möjlighet att söka auktorisation som läckagekontrollant. Eftersom det vanligtvis kostar mycket pengar för ett företag/kommun att skicka sina anställda på en kurs, så har du en stor fördel av att redan ha genomgått en gedigen utbildning.

Utbildning

Utbildningar till VA-läcksökare kan finnas inom olika skolformer, bland annat inom yrkeshögskola. Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans program, bland annat på teknikprogrammet (TE) och industritekniska programmet (IN).

Framtidsutsikter

Som utbildad VA-läcksökare är man mycket attraktiv på arbetsmarknaden. Bedömningen/prognosen är att det är och även i framtiden blir lätt att få jobb inom det yrket.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  8 Lediga jobb som va-läcksökare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.