Kylmontör
Spela filmen

Kylmontör

Som kylmontör kan du kombinera arbetsuppgifter med de arbetsuppgifter som kylmaskinist brukar vara ansvarig för, dvs ansvarar för olika slags kylanläggningar. Kylmaskinist övervakar, underhåller och reparerar. Att sköta driften av en eller flera kylanläggningar innebär att du övervakar processen via bildskärm från ett kontrollrum. Du kontrollerar att temperaturen är den rätta, du startar och stänger av maskiner efter behov.

Kylmontör jobbar med installation och service av kylanläggningar. De arbetar även med avancerade system där anläggningarna samkörs med exempelvis ventilationssystem. Jobbet kräver att teknikern är händig och serviceinriktad, kombinerat med en hel del teoretisk kunskap.

Kylmontörer arbetar med installationer vid ny- och ombyggnation, men också med service och reparationer. En arbetsuppgift kan handla om att montera rörledningar och olika värmesystem som gör att människor kan duscha, tvätta och får ett bra inomhusklimat.

Utbildning

VVS-montörer och industrirörmontörer utbildas inom gymnasieskolan på VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning VVS.

Efter utbildningen på gymnasiet söker man anställning som lärling i ett företag. Efter cirka två år som lärling avlägger man branschprov för att bli branschcertifierad VVS-montör.Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom lärlingsanställning i företag.

OBS! certifiering krävs för att få jobba ensam som kyltekniker/montör.

Personliga egenskaper

Det är viktigt att vara bra på praktiskt arbete och att vara händig.Men är även viktigt att vara Serviceinriktad för att i arbetet ingår mycket kundkontakter och det är viktigt att ge god service.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  212 Lediga jobb som kylmontör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.