VVS-installatör
Spela filmen

VVS-installatör

VVS-installatör installerar rör och annan utrustning för värme, ventilation och sanitet i alla typer av fastigheter. VVS står för värme, ventilation och sanitet.

VVS-installatörer arbetar även med installationer vid ny- och ombyggnation, men också med service och reparationer. En arbetsuppgift kan handla om att montera rörledningar och olika värmesystem som gör att människor kan duscha, tvätta och får ett bra inomhusklimat.

Utbildning

Det finns tre vägar att gå för att utbilda sig – antingen gymnasievägen, vuxenutbildningsvägen eller företagslärlingsvägen.

Gymnasievägen
VVS-installatörer utbildas inom gymnasieskolan på VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning VVS. Efter utbildningen på gymnasiet söker man anställning som lärling i ett företag. Efter cirka två år som lärling avlägger man branschprov för att bli branschcertifierad VVS-installatör.

Efter gymnasial utbildning börjar lärlingstid: oftast ingår fyra lärlings-perioder om 850 timmar, totalt 3400 timmar. Efter lärlingstid avlägger du ett branschprov för att bli certifierad VVS-installatör.

Vuxenutbildningsvägen
Vuxenutbildningen kan ibland erbjuda möjlighet att läsa yrkespaket som på sätt och vis motsvarar den gymnasiala utbildningen.

Företagslärlingsvägen
För att gå företagslärlingsvägen behöver man hitta ett företag som är villigt att åta sig utbildningsansvar och som är anslutet till kollektivavtal. Under sin lärlingstid kompletterar man med gymnasiebetyg i matte, svenska och engelska, om man inte redan har godkända gymnasiebetyg i dessa ämnen.

OBS! Efter fullgjord lärlingstid måste man göra ett branchprov för att få ut ett Yrkesbevis, först därefter har man rätt till full lön.

Personliga egenskaper

Det är mycket bra att ha en bra samarbetsförmåga då man ofta jobbar i grupp.Det är även bra att vara händig och handlingskraftig och att kunna ta självständiga beslut.

Arbetsplats

Som VVS-installatör kan du vara anställda på VVS-installatörsföretag, fastighetsbolag, industriföretag, sjukhus eller ha eget företag. VVS-installatörer kan arbeta på större industrier med processledningar. Det kan till exempel vara kraftverk, kemiska industrier och läkemedelsindustrier.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  195 Lediga jobb som vvs-installatör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.