På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

VVS-installatör Spela filmen

VVS-installatör

VVS-installatör installerar rör och annan utrustning för värme, ventilation och sanitet i alla typer av fastigheter. VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-installatör kan du vara anställda på VVS-installatörsföretag, fastighetsbolag, industriföretag, sjukhus eller ha eget företag. VVS-installatörer kan arbeta på större industrier med processledningar. Det kan till exempel vara kraftverk, kemiska industrier och läkemedelsindustrier.

VVS-installatörer arbetar även med installationer vid ny- och ombyggnation, men också med service och reparationer. En arbetsuppgift kan handla om att montera rörledningar och olika värmesystem som gör att människor kan duscha, tvätta och får ett bra inomhusklimat.

Det är mycket bra att ha en bra samarbetsförmåga då man ofta jobbar i grupp.Det är även bra att vara händig och handlingskraftig och att kunna ta självständiga beslut.

Utbildning

Det finns tre vägar att gå för att utbilda sig – antingen gymnasievägen, vuxenutbildningsvägen eller företagslärlingsvägen.

Gymnasievägen
VVS-installatörer utbildas inom gymnasieskolan på VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning VVS
Efter utbildningen på gymnasiet söker man anställning som lärling i ett företag. Efter cirka två år som lärling (oftast ingår fyra lärlings-perioder om 850 timmar, totalt 3400 timmar; efter varje period brukar det bli en lönerevision) avlägger man branschprov för att bli branschcertifierad VVS-installatör.

Vuxenutbildningsvägen
Komvux (vuxenutbildningen) kan ibland erbjuda möjlighet att läsa yrkespaket som på sätt och vis motsvarar den gymnasiala utbildningen från VF, inriktning VVS.

Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom lärlingsanställning i företag. 

Företagslärlingsvägen
För att gå företagslärlingsvägen behöver man hitta ett företag som är villigt att åta sig utbildningsansvar och som är anslutet till kollektivavtal; under sin lärlingstid kompletterar man med gymnasiebetyg i matte, svenska och engelska, om man sedan innan ej har de betygen godkända.

OBS! Observera att man, efter fullgjord lärlingstid, gör ett branchprov för att få ut ett Yrkesbevis, först därefter har man rätt till full betalning.

Se gärna även andra yrkespresentationer, t.ex om yrket Ingenjör och om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.