På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

VVS-installatör Spela filmen

VVS-installatör

VVS-montörer installerar rör och annan utrustning för värme, ventilation och sanitet i alla typer av fastigheter. VVS står för värme, ventilation och sanitet.Man kan vara anställda på VVS-installationsföretag, fastighetsbolag, industriföretag, sjukhus eller har eget företag. VVS-montörer arbetar på större industrier med processledningar. Det kan till exempel vara kraftverk, kemiska industrier och läkemedelsindustrier.

VVS-montörer arbetar med installationer vid ny- och ombyggnation, men också med service och reparationer. En arbetsuppgift kan handla om att montera rörledningar och olika värmesystem som gör att människor kan duscha, tvätta och får ett bra inomhusklimat.

Det är mycket bra att ha en bra samarbetsförmåga då man ofta jobbar i grupp.Det är även bra att vara händig och handlingskraftig och att kunna ta självständiga beslut.

Utbildning

VVS-montörer utbildas inom gymnasieskolan på VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning VVS. 

Efter utbildningen på gymnasiet söker man anställning som lärling i ett företag. Efter cirka två år som lärling (oftast ingår fyra lärlings-perioder om 850 timmar, totalt 3400 timmar; efter varje period brukar det bli en lönerevision) avlägger man branschprov för att bli branschcertifierad VVS-montör.
Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom lärlingsanställning i företag. 
OBS! Observera att man, efter fullgjord lärlingstid, gör ett branchprov för att få ut ett Yrkesbevis, först därefter har man rätt till full betalning.

Se gärna även andra yrkespresentationer, t.ex om yrket Ingenjör och om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Länktips

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.